Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a citrom a kertben

Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a citrom a kertben

agrarszektor.hu
A citrom az egyik legsokoldalúbb, legkedveltebb és legismertebb gyümölcsök egyike, ráadásul számos jótékony hatással is bír. Nemcsak süteményekbe, italokba vagy más ételekbe lehet tenni, hiszen még a kertben is hasznát vehetjük. Bár furcsának tűnhet elsőre, sokféleképpen alkalmazhatjuk a citromot a veteményesünkben is, így minden kis darabkáját hasznosítjuk, semmit sem kell kidobnunk belőle. De hogy pontosan mikre jó ez az egyedülálló gyümölcs, arra fény derül az alábbi cikkünkből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A pazarlás óriási problémát jelent napjainkban, még a válság ellenére is hajlamosak vagyunk élelmiszereket a kukába dobni. A citrom pedig gyakori eleme a magyar háztartásoknak is, jó hír, hogy tulajdonképpen minden cseppjét, darabját felhasználhatjuk. Amellett, hogy szinte minden italba, süteménybe passzol, leve és héja igazi kincset érhet „házon kívül is”. Most pedig nézzük, miért érdemes a kertet választanunk a kuka helyett!

EZ IS ÉRDEKELHET

Komposztba vele

A citrusok héja nagyon jó komposztalapanyag, köszönhetően annak, hogy sok bennük a nitrogén, a foszfor és a kálium. Vágjuk fel apró darabokra a megmaradt héjat, és szórjuk bele a komposztunkba. Amellett, hogy kitűnő tápanyagforrás, ráadásul a citrushéj a kártevőket is távolt tartja a komposzttól.

Természetes gyomirtó

A citromlé szerves gyomirtó szerként is használható. Nincs is más dolgunk, csak keverjünk össze 1 liter 5%-os ecetet körülbelül 50-75 ml citromlével, tegyük egy szórófejes palackba, és már alkalmazhatjuk is a gyomok ellen.

Felvehetjük a harcot a kártevők ellen is

Ahogyan korábban az Agrárszektor is megírta, fontos, hogy ne nyúljunk azonnal vegyszerekhez, ha kártevőket találunk a növényeinken. Itt jöhet képbe a citromhéj is, hiszen ezzel is eltávolíthatjuk őket. Hogy hogyan? Nincs is más dolgunk, mint egyszerűen apró darabokra tépkedni a héjat, amit aztán szórjunk az adott növény köré. Lehet, ez a módszer nem lesz olyan hatékony, mintha növényvédő szereket használnánk, de legalább szerves és természetes anyagot juttatunk ki a kertbe, óvva a környezetünket és az élőlényeket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Rend a lelke mindennek

Aki aktívan kertészkedik, minden bizonnyal jó pár szerszámmal és edénnyel is büszkélkedhet. Ezeket az eszközöket viszont tisztán kell tartani, ezzel elkerülve az esetleges fertőzést, nem mellesleg az élettartamukat is meghosszabbíthatjuk. A citromlé pedig itt jön a képbe, ugyanis jó választás fém- és rézedények tisztítására is. Savtartalma segít eltávolítani a lerakódásokat és a vízfoltokat, így bármikor újjávarázsolhatjuk őket! Ehhez nincs is más dolgunk, csak öntsünk néhány csepp citromlevet egy tiszta anyagra, és néhány percig dörzsöljük vele az edényeket, majd vízzel öblítsük le. Használhatjuk fémfigurák, üvegedények és vázák tisztítására is. Vágjunk félbe egy citromot, és dörzsöljük jól a külső felületeket vele, hogy eltávolítsuk az összes foltot.

Védekezzünk a szúnyogok ellen

A szúnyogok lássuk be, nem a szívünk csücskei, kevés idegesítőbb dolog van annál, amikor körülöttünk repkednek és hirtelen lecsapnak ránk. Jó hír, hogy nekik pedig a citrusok illata nem a szívük csücske, így kertészkedés előtt kenjük be magunkat egy kis citrom - vagy narancshéjjal, és már meg is van oldva a probléma - és még csak nem is károsítottuk a környezetünket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Citrom kontra pókok és más állatok

A citromlé kiválóan használható a pókok távoltartására is. Adjunk 10-14 csepp citromlevet és 8-10 csepp borsmenta olajat egy csésze vízhez, keverjük el jól, majd permetezzük szét az oldatot a pókháló körül. De van még egy tipp, ami működhet a nyolclábúak ellen: vágjunk ketté egy citromot, néhány darab szegfűszeget szúrjunk bele, majd tegyük arra a területre, ahonnan távol szeretnénk tartani őket.

Ha már az állatoknál tartunk, a kutyákat és a cicákat is elriaszthatjuk a kertünktől a citrom segítségével: ennek pedig az az oka, hogy kiskedvenceink sem szeretik a citrusok illatát. Keverjük össze az apróra vágott citrushéjat egy kis kávézaccal és szórjuk szét a kertben. Amellett, hogy sem a kutya, sem a macska nem jön többé a növények közelébe, rengeteg hasznos tápanyagot is kijuttatunk így a kertbe. A hangyákat pedig szintén elriaszthatjuk a növényeinktől.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tökéletes pH

A talaj savanyítását savakkal tudjuk megoldani. A legjobb, ha a talajt semleges szint közelében tartjuk, vagy enyhén savanyítjuk - ez attól függ, hogy van-e olyan növényünk, ami jobban kedveli a savas közeget. Egy liter vízhez adjunk 2 evőkanál citromlevet, és öntsük a növények aljához. Közben viszont ügyeljünk arra, hogy a levelekre lehetőleg ne folyassunk az oldatból! Fontos megjegyezni, hogy ez a praktika leginkább kisebb területeken vagy cserépben lévő növények esetében alkalmazható, ezt mindenképpen tartsuk szem előtt!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?