Már a citrom is bizonytalan: az utolsó pillanatban jött az eső

Már a citrom is bizonytalan: az utolsó pillanatban jött az eső

A szirakúzai citromok kiváló minősége és elismertsége a régió kedvező éghajlatának, talajviszonyainak és a termesztők hagyományos szakértelmének köszönhető. A citrom termesztése összetett folyamat, amely figyelmet igényel a megfelelő vízellátás, hőmérséklet és növényvédelem szempontjából, de a termény egy világszerte keresett és mind az uniós eredetmegjelölés, mind pedig a fogyasztók által elismert termék. A nehézségek azonban egyre nagyobb kockázatot jelentenek itt is: a klímaváltozás és a munkaerő-hiány a fő probléma. A citromnak eső és dolgozó mindenképpen kell, márpedig mindkettő egyre kevesebb és kiszámíthatatlanabb manapság.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A szirakúzai citromtermelés hagyományosan az egyik legjelentősebb és legelismertebb citromtermesztő ágazat Olaszországban. Szicília délkeleti részén, különösen a Szirakúza környékén található területek különösen alkalmasak a citrusfélék termesztésére. Az itt – kötött szabályok szerint – termelt gyümölcs a „Limone di Siracusa IGP” (földrajzi oltalom alatt álló eredetmegjelölés) minősítést is megkapja.

Kétmilliárdos családi vállalkozás

Az Agrárszektor a napokban a térségben aktív agrárfinanszírozónak számító Intesa Sanpaolo szervezésében rövid látogatást tett a vidéken, ahol a Campisi & Russo családi farmon tanulmányoztuk a citromtermesztést.

Az áruért a nagykereskedőtől közel 1 eurót kapnak, vagyis a magukat kisebb szereplőnek tartó Campisi & Russo közel 5 millió eurós (2 milliárd forintos) árbevételt könyvel el évente csak a citromon – ezen felül pedig fóliasátras paradicsomot, paprikát, valamint szabadföldi burgonyát és jégsalátát is termelnek.

A Campisi & Russo vezetői elmondták: az Intesa Sanpaolo régi ügyfeleként stabil finanszírozási háttérrel rendelkeznek, ám más, naturális kockázatokkal nekik is szembe kell nézniük a többi termelőhöz hasonlóan.

Illatosabb és gazdagabb aroma

Mivel ez a vidék kifejezetten alkalmas a citrusfélék termelésére, a szirakúzai citromtermesztés nagy hagyományokkal rendelkezik. Az itteni citrom régi termesztési tradíciókra és gondosan felügyelt mezőgazdasági technikákra épül. A modernnek mondható termelés gyökerei a 17. századig nyúlnak vissza, de a citromot már a rómaiak idejében is ismerték és termesztették. Ennek oka, hogy a régió éghajlata és talajviszonyai ideálisak a citrom számára.

Napfény és víz nélkül nem megy

A citrom, mint minden citrusféle, melegkedvelő növény, amely különleges éghajlati és talajviszonyokat igényel. A szirakúzai régió klímája tökéletesen megfelel ezeknek az igényeknek.

A citrom számára a meleg és napos éghajlat kulcsfontosságú. A szirakúzai citromok esetében a mediterrán klíma meleg, hosszú nyarai, és enyhe, fagymentes telei ideálisak. A citrom számára az év legnagyobb részében garantálható 25-30 fok közötti hőmérséklet az optimális, az ennél forróbb nyarakat is elviselik az ültetvények. A fagyok súlyos károkat okozhatnának a termésben és a fákban is, errefelé azonban az ilyesmi rendkívül ritkán fordul elő.

A klímaváltozás a legnagyobb kockázat

A citrusfélék termőterületein legalább az év egy adott szakában bőséges csapadéknak kell hullnia, az európai mediterrán térségben, így Olaszországban, Görögországban és Spanyolországban ez hagyományosan a téli hónapokat jellemzi. A híresen nagy narancstermő vidéknek számító Floridában pedig az égövi sajátosságok miatt az év nagy részében szinte naponta esik valamennyi eső. A klímaváltozás éppen ezért hiába teszi Magyarország éghajlatát egyre forróbbá, a kevesebb napsütés, de főleg az elégtelen csapadék, a gyakran előforduló téli aszály miatt hazánk időjárása alkalmatlan a „magyar narancs” termelésére.

Az őszi-téli időszakban hagyományosan nagy esők vannak Szicíliában, a cégvezető elmondása szerint ilyenkor 4-5 napig egyfolytában esik, erre azonban már évek óta nem volt példa – egészen hétvégéig. Nem csoda, hogy a közlekedési káoszt és kisebb sárfolyamokat okozó felhőszakadást, ha mások nem is, de az ottani citrustermelők nagy örömmel fogadták.

Az itteni talaj ideális

A citrom jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt igényel, amely képes fenntartani a megfelelő nedvességtartalmat, de a hirtelen lezúduló esők idején nem engedi a víz felgyülemlését. A szirakúzai régió vulkanikus eredetű talajai különösen gazdagok ásványi anyagokban, ami hozzájárul a citromok különleges ízéhez és minőségéhez.

A különösen aromás szirakúzai citromot nagyra értékelik élelemként és a kozmetikai ipar alapanyagaként isA különösen aromás szirakúzai citromot nagyra értékelik élelemként és a kozmetikai ipar alapanyagaként is

A termelőknek oda kell figyelniük a szélvédelemre is. A citromfák érzékenyek az erős szelekre, amelyek károsíthatják a leveleket és a gyümölcsöket. Ezért a szirakúzai gazdák gyakran ültetnek szélvédő fasorokat, hogy megvédjék a citromültetvényeket az erős szelektől.

Szövetséges rovarcsapatok

A növényvédelem kiemelt fontosságú kérdés, hiszen a citrom termesztésénél oda kell figyelni a kártevők és betegségek elleni védelemre is. A mediterrán éghajlat kedvezhet a különböző citruskártevőknek, például a levéltetveknek és a pajzstetveknek.

A növényvédelem alapvetően biológiai alapokon nyugszik, ahogy Russo fogalmazott, a „baráti rovarokat” hívják segítségül az „ellenséges rovarokkal” szemben. A cégvezető által háborúnak nevezett növényvédelemben a ragadozó virágpoloska és az Eretmocerus eremicus fürkészdarázs jelenti a fő szövetséges erőket.

Egy ponton túl nem lehet gépesíteni

Az itt termelt fajta a femminello, amelyet a termőképessége és a kedvező éghajlati adottságai miatt évente háromszor tudnak szüretelni. A fajta ráadásul így három különböző típust is ad, ezek közül az első virágzásból származó primofiore októbertől takarítható be, a világosabb színű bianchettót áprilisban, a zöld verdellót pedig júliusban szüretelik.

Az évente egyszer termő gyümölcsfáknál jól bevált rázógépek itt nem alkalmazhatók, mivel az érett mellett a még éretlen citromokat is leráznák. A citromtermesztés automatizálásának tehát egyelőre komoly technológiai határai vannak, amiben szerepet játszik a talaj egyenetlensége is.

Nehéz munkást találni

Sebastiano Russo ezen a ponton a másik legnagyobb kihívásként a munkaerő kérdését nevezte meg. A helyiek közül sokan nem akarnak már citromföldeken dolgozni, a munkások ezért egyre inkább a bevándorlók közül kerülnek ki.

A cégvezető hozzátette: a szicíliai infrastruktúra jelenti a harmadik legnagyobb kihívást. Annak ellenére, hogy a sziget elhelyezkedése és kikötői ideálisnak tűnnek, a térség belső úthálózata, a tárolási kapacitás hagy még kívánnivalót maga után. Russo szerint az étkezési citromnak 24 órán belül kellene eljutnia a fogyasztóhoz, ő már a kétnapos árut sem tartja frissnek, de a gyorsaságot nem mindig tudja a termékpálya garantálni.

Címlapkép forrása: Agrárszektor
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?