Százéves a cézársaláta – egy véletlennek köszönhetjük

Százéves a cézársaláta – egy véletlennek köszönhetjük

MTI
A mára világszerte ismertté vált cézársaláta receptje megalkotásának századik évfordulóját ünneplik vasárnap a mexikói Tijuanában, ahonnan az étel gasztronómiai világhódító útjára indult.

Néhány nap és jön az Agrárium 2025 konferencia! Szerezze meg jegyét még most!

A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

35% kedvezmény NAK-szaktanácsadóknak és NAK-tagoknak!

A saláta feltalálójának Cesare Cardini olasz származású szakácsot és étteremtulajdonost tartják. 1924. július 4-én Tijuanában amerikaiakat szolgált ki, akik az amerikai függetlenség napját italozással akarták megünnepelni a hazájukban érvényben lévő alkoholtilalom idején.

Az eredeti salátát a vendég asztalánál állítja össze a szakács. Ma, száz évvel később, a tijuanai Caesar's Restaurant étteremben ugyanígy, a vendégek előtt egy hatalmas fatálban készítik a salátát, amely a klasszikus recept alapján római salátából, paprikából, parmezánból, főtt tojásból, valamint egy mustárból, olivaolajból és citromból készült öntetből áll.

Időközben a recept - bár alapjában változatlan maradt - további adalékokkal, így például szardellával bővült - mondta Claudio Poblete mexikói szakács, aki a századik évforduló apropójából egy könyvet is megjelentetett. Poblete szerint a saláta azért egyetemesen népszerű, mert olyan hozzávalókból áll, amelyek "alapvetőek az emberi táplálkozás szempontjából".

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

UV védelem a BIOFIL-tól (x)

Nincs termelő, aki az utóbbi 3-5 évben ne szembesült volna az ultraibolya sugárzás következtében fellépő károkkal, ami évről évre nagyobb problémákat okoz a termelésben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. március 16. 06:02