Bármelyik magyar kertben megterem ez a szupernövény: alig kell gondozni

Bármelyik magyar kertben megterem ez a szupernövény: alig kell gondozni

agrarszektor.hu
A magyarországi szupermarketekben egyre kelendőbb a csicseriborsó, és egyre nagyobb kultusza van a belőle készülő humusznak is. Azt viszont sokan nem tudják, hogy ezt a zöldséget itthon is lehet termeszteni, és ráadásul épp most, áprilisban kell ültetni a csicseriborsót. De vajon mennyire vevők a magyarok vevők erre a szuperegészséges, fehérjedús hövelyesre? És mennyit drágult az elmúlt időszakban? Ezekre a kérdésekre lehet választ találni az alábbi összeállításban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogy a hüvelyesek általában, úgy a csicseriborsó is kiváló növényi fehérjeforrás, nem csupán az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része, de még finoman és változatosan is elkészíthető, sokszínű alapanyag. Az egyik legjobb hús- és tojáspótlék, ráadásul nem is allergén. Mivel az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, így vegánok számára szinte kötelező - írta meg a HelloVidék. Viszonylag olcsón beszerezhető, tápértéke kiemelkedő, felhasználása pedig sokoldalú, ám a sok kiváló tulajdonsága ellenére mégis kevés helyet kap a magyarok tányérjain, a napi fehérjebevitelünk nagyobb része még mindig állati, nem pedig növényi eredetű. A kiskereskedelmi láncok szakemberei azonban egyöntetűen azt tapasztalják, hogy Magyarországon is növekszik a kereslet az egészségtudatos termékek, így a csicseriborsó és a belőle készülő humusz iránt.

Folyamatosan nő az ismertségük

Az ALDI vásárlói az utóbbi években már előszeretettel választják a hazai áruházláncok szortimentjében elérhető csicseriborsó-alapú élelmiszereket, ehhez igazítva „bővült és még bővül a cégcsoport csicseriborsó-alapú élelmiszereinek árukínálata is, hiszen a vállalat folyamatosan dolgozik új termékek megvalósításán, a vásárlói igényeknek, piaci trendeknek megfelelő alakításán” - közölte a portál megkeresésére Pákolicz Attila.

A szakember beszélt arról is, hogy a humusz kiskereskedelmi ára az utóbbi másfél évben jelentősen nem növekedett, a vásárlók az utóbbi időszakban érezhetően elmozdultak a prémium termékek irányába, csökkent az alacsonyabb áron elérhető humusz iránti kereslet, miközben a prémium humusz fogyása láthatóan növekedésnek indult.

Ennek köszönhetően az áruházlánc kínálatában - a saját márkás termékcsaládok mellett - időről-időre, szezonális jelleggel a RiBella márka humuszkészítményei is elérhetőek, valamint az élelmiszerlánc szortimentjében, az egészségtudatos életmódot folytató vásárlók igényeit szem előtt tartva, a közeljövőben elérhetővé válik a bio humusz is

- mondta el Pákolicz Attila.

Lidl Magyarország kínálatában is mind a humusz mind pedig a csicseriborsó is megtalálható a polcokon. Ahogy a Hellovidéknek közölték:

A hűtött humusz hatféle ízesítésben érhető el: natúr, pikáns és négyféle ízesített – falafel, pesztó, guacamole és bruschetta. A humusz egyre népszerűbb a vásárlók körében, amit jól mutat az a tény is, hogy az elmúlt négy évben megduplázódott a termék iránti kereslet.

A csicseriborsóból készült humusz magas tápértékkel rendelkezik, gazdag fehérjékben, rostokban és fontos ásványi anyagokban. Továbbá környezetbarát alternatívát jelent az állati fehérjék helyett. A kisebb vásárlói bázis ellenére évről évre láthatóan többen keresik a terméket a Tescoban is.

Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy egyre inkább előtérbe kerül a tudatos táplálkozás és egészségesebb életmódra való törekvés, ezen igények kielégítése érdekében külön hangsúlyt fektettünk a termékválasztékunk ilyen irányú fejlesztésére. A kereslet növekedésével együtt alakítottuk a kínálatunk is, elmondható, nőtt a kereslet ezen típusú termékeket illetően. Növekszik azon vásárlóink száma, akik akár próba jelleggel, akár visszatérően választják ezeket a termékeket. A humusz árát illetően az évek múlásával jellemzően kisebb mértékű változásoknak lehetünk szemtanúi

- nyilatkozta a portálnak a Tesco.

A SPAR Magyarország forgalmi adatai alapján is láthatóan növekszik a kereslet az egészségtudatos termékek iránt. A kereskedelmi lánc szakembere elmondta, hogy

ezt az emelkedést tapasztaljuk a csicseriborsó és a humusz élelmiszereink tekintetében is, amelyek egyre inkább kedveltek az egészségtudatos és a vegán táplálkozás térnyerésének köszönhetően. A konzerv és száraztermék választékunkban három csicseriborsó érhető el jelenleg, ezek közül a DESPAR csicseriborsó márkatermékünk értékesítési volumene volt a legnagyobb 2023-ban.

Az üzletlánc vásárlóinak körében a legnépszerűbb a natúr íz, de azt is tapasztalják, hogy bármilyen új ízesítésre is nagyon nyitottak a vevőik. Friss kínálatukban jelenleg 4-féle saját márkatermék érhető el, ezekből a cikkekből tavaly 260 ezer darabot értékesítettek, ezzel 16%-os forgalmi növekedést értek el a korábbi évhez képest. A termékek árában jelentős mértékű áremelkedés nem következett be.

Rengeteg módon felhasználható a konyhában, igazi filléres alapanyag

Mivel az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, így vegánok számára szinte kötelező, hiszen az egyik legtökéletesebb hús- és tojásfehérje-pótlék. Ahogy látni fogjuk viszonylag olcsón beszerezhető, tápértéke kiemelkedő, felhasználása pedig sokoldalú egy igazán jó élelmiszerként tekintünk rá.

  • Magját hazánkban régebben - ahogy Indiában is - a babhoz hasonlóan fogyasztották, pörkölve kávépótlónak használták.
  • Pörkölt csemegeként is igen kedvelt, mivel íze a dióéhoz hasonló. Egyes országokban, különösen a Közel- és Közép-Keleten valamint Indiában abraktakarmánynak is termesztik magas fehérjetartalma miatt.
  • Éretlen magjaiból - a borsóhoz hasonlóan – ezerféle ételt készíthetünk, például főzeléket, köretet, salátát.
  • A csicseriborsó lisztje adalékként, helyettesítőként is hasznosítható. Így péksüteményekben felhasználható, általa a kenyér is ízletesebb, tovább eltartható.
  • Készíthető belőle vegán fasírozott - ismertebb nevén falafel - is, ami a világ egyik legnépszerűbb streetfoodja, de humusz is, ami a legklasszikusabb ez a közel-keleti krém. Elkészítési módja ezerféle lehet, de a legegyszerűbb változathoz csupán főtt csicseriborsó, olíva olaj, fokhagyma, só, bors és kevés citromlé kell. Ezeket ízlés szerint össze kell turmixolni, és már kész is.
  • Allergiások és vegánok a csicseriborsóból remek tojásfehérje-pótlékot készíthetnek. Kétféle megoldás is ismert: az első, hogy a csicseriborsólisztet vízzel elkeveri az ember, majd tojás helyett használja, így akár omlett is süthető belőle. Másrészt a csicseriborsó főzővizéből vagy a konzervben lévő léből a tojásfehérjét tökéletesen helyettesítő hab verhető, amelyből aztán vegán habcsók vagy akár madártej is előállítható.

A csicseriborsó beszerezhető konzervben és szárítottan is. Előző esetben könnyebb az ember dolga, ugyanis jelentősen lerövidül a főzés idő. Utóbbi esetben egy nap áztatás után is körülbelül két órán át kell főzni (bő, sós vízben, lassú tűzön kell puhára főzni). Számos receptben lehet csicseriborsóliszttel, mint alapanyaggal is találkozni. Ez otthon is könnyen előállítható: a száraz csicseriborsót óvatosan meg kell pirítani, állandóan mozgatva a serpenyőt, hogy ne legyenek a borsókon égett pontok, majd turmixba téve addig kell őrölni, míg porózus nem lesz.

Miért érdemes fogyasztani csicseriborsót?

A csicseriborsó nagyjából 20%-ban fehérjét, 40%-ban szénhidrátot, B1- és B6-vitamint, valamint folsavat tartalmaz. Karotinban is gazdag, valamint E-vitamin is található benne. Ásványi anyagtartalma is kedvező, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Emészthetősége kiváló, 76-78%-os. Gyógyászati szempontból is érdekes növény, emésztési zavarok, hurut kezelésére használható. A koleszterinszint szabályozására is alkalmazzák. Rendszeres fogyasztásával csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is.

A csicseriborsó élelmirost tartalmának köszönhetően kiváló székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is előnyös. Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is. Alacsony zsír- és magas rosttartalma miatt fogyókúrázóknak is melegen ajánlott.

Egyáltalán hol terem a csicseriborsó?

Bár egyre többen keresik a boltokban, piacokon, a termesztése mégsem annyira népszerű itthon a csicseriborsó. A szakemberek szerint a jövőben viszont a rosszabb talajadottságokkal rendelkező, kisebb gazdaságokban várható fellendülése a borsó- és lóbabtermesztés helyett. Előveteményre ugyanis nem igényes, viszont jó előveteménye az őszi kalászosoknak, ezért könnyen vetésforgóba illeszthető.

Most áprilisban érdemes a csicseriborsó termesztését elkezdeni

Konyhakerti növényként vetélytársa lehetne a borsónak, hiszen folytonos növekedésű csicseriborsó elhúzódó virágzása miatt akár egy hónapig is frissen szedhető. Száraz borsóként hosszú áztatásra van szükség ahhoz, hogy egyáltalán megpuhuljon. A szakemberek szerint olyan kertben ajánlatos vetni, ahol nincs öntözési lehetőség. Viszont, mielőtt valaki belevágna a termesztésébe, érdemes tudni, hogy erőteljes karógyökere másfél méter mélyre hatol a talajban, és kiterjedt gyökérzete a száraz földben is megél.

Melegigényesebb a zöldborsónál, ezért március végén, április elején kell a magját elvetni, amikor a talaj hőmérséklete 10 Celsius-fok fölé emelkedik. A napos helyet kedveli. Árnyékban és sok csapadék esetén keveset terem. Minden talajon megél, de a lúgos-meszes földben érzi jól magát. A magját 30 cm sortávolságra, 2 cm-re egymástól és 4-5 cm mélyen kell elvetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?