Itt a kertészek tavaszi feladatlistája: ezeket a munkákat már most el lehet végezni

Itt a kertészek tavaszi feladatlistája: ezeket a munkákat már most el lehet végezni

agrarszektor.hu
Már csak néhány nap választ el minket attól, hogy hivatalosan, naptár szerint is tavasz legyen. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy itt a kirándulások, a szabadtéri programok és az igazi séták ideje - na meg persze a kertészkedésé. Eljött az ideje annak is, hogy fogjuk a szerszámainkat és belevessük magunkat a kertünkbe. Az év ezen időszakában számos teendőnk akad, de nem kell megijedni, szépen, fokozatosan lehet haladni, így teher helyett egy kellemes kikapcsolódásnak élhetjük meg a kinti munkánkat. Hogy mit, hogyan tegyünk, és mik várhatnak a kerttulajdonosokra az elkövetkezendő hetekben, azt az alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Noha az időjárás tulajdonképpen hetek óta tavaszi énjét mutatja, néha-néha „kaphattunk” egy kis hideget, melynek köszönhetően nem igazán lehetett teljes erőbedobással nekilátni a kerti munkáknak. A jóidő beköszöntével már nem lehet tovább halogatni a feladatainkat. Teendő tehát akad bőven, most pedig lássuk, hogy pontosan melyek is ezek és hogyan lássunk neki a munkának!

EZ IS ÉRDEKELHET

Poroljuk le a szerszámainkat

Most, hogy újra előtérbe kerül a kertünk, itt az idő, hogy levakarjuk a rozsdát (akár szó szerint) a szerszámainkról. A munkát ugyanis tiszta, élezett és „felfrissített” eszközökkel ajánlott elvégezni, hiszen sokkal könnyebb lesz a dolgunk, arról nem beszélve, hogy az esetleges fertőzéseket is elkerülhetjük így. Ha a tél folyamán megfelelően tároltuk őket, akkor nagy gond már nem lehet.

Rend a lelke mindennek

Ahogyan az otthonunkban, úgy a kertünkben is fontos, hogy rendezettség és rend legyen. Így hát ne sajnáljuk az időnket, tisztítsuk meg kertünket az elhalt növényi részektől és különböző takaróanyagtól, hogy a talajt újra átjárhassa a tavaszi levegő. Fontos, hogy ezt csak akkor kezdjük el, ha már az éjszakai hőmérséklet sem csökken 5 Celsius-fok alá. Picit hűvösebb napokon átvizsgálhatjuk például a komposzttárolónkat, rostáljuk át tartalmát, majd terítsük a tartalmát az ágyásainkba. A palántanevelést is elkezdhetjük már március második felétől. Fás növényeink lemosó permetezéséről se feledkezzünk meg, hiszen így kevesebb gondunk lesz a nyári hónapokban!

EZ IS ÉRDEKELHET

Szellőztessünk

A szellőztetésről elsőre az otthonunk és a friss levegő juthat eszünkbe, pedig a gyepünknek is éppúgy szüksége van rá. A gyepszellőztetést végezhetjük kézzel vagy géppel, ez a terület nagyságától függ, illetve attól, hogy milyen gyorsan szeretnénk végezni. Ha kézzel végezzük, akkor szerezzünk be egy gyepszellőztető gereblyét, amit ugyanúgy kell használni, mint egy hagyományos gereblyét, csak kicsit erősebben kell végighúznunk a területen. Az így lehullott füvet gyűjtsük össze a végén! Természetesen gyűjtsük össze az így lehullott füvet.

A metszés fontossága

Megyeri Szabolcs kertészmérnök lapunknak korábban elmondta, hogy a tavaszi időszak első heteiben még a kert "tisztítása" a fő feladat, így központi szerep jut a metszésnek, melyet már nem érdemes tovább halogatni, hiszen az enyhébb idő miatt a növények a nyugalmi állapotuk végéhez közelednek, ez jól tetten érhető, hiszen duzzadni kezdtek a rügyek is, de az évelőágyakban előbukkanó növények is erről árulkodnak. Akinek nem volt ideje összeszedni a lombot a fák alól, az tegye meg, mert az avar alatt lévő növények számára a felettük lévő lomb zavaró lehet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem túlzás azt mondani, hogy ilyenkor, tavasszal sokaknak a legnagyobb nehézséget a metszés okozza, legyen szó dísznövényről vagy gyümölcstermőről, mivel itt vagy túlmetszik a növényeket, vagy túl óvatosan bánnak vele. A metszés egy fontos feladat - bár tény, hogy nem a legegyszerűbb -, amely növényre van szabva, hiszen mindegyik növény metszéséhez, koronaalakításához találunk segítséget és szakirodalmat. Nagyon fontos, hogy ha beteg, sérült hajtásrészeket látunk a növényen, szabaduljunk meg tőlük, ha lehet. Ez sok későbbi problémától megóvhat minket! Márciusban érdemes egyébként elvégezni rózsáink metszését is!

Jöhet a vetés

A március sokak kedvenc kertészkedő időszaka lehet, hiszen ilyenkor vethetjük el kedvenc zöldségnövényeinket. Ha egész évben megfelelően gondoztuk, mulcsoltuk a talajt, akkor ilyenkor már jó szerkezetű talaj segítheti a munkánkat, amit a növényeink is meg fognak hálálni! Vetés előtt készítsük elő a talajt, ágyásokat, de tartsuk észben, hogy nedvesen soha ne műveljük! Mint ahogyan korábban megírtuk, jó érett komposztfölddel frissítsük fel a talajt. Ha az idő már biztosan engedi, távolítsuk el a zöldtrágya maradványait vagy a talajtakarót, majd igény szerint komposztot a felső talajrétegbe bedolgozva, kapával vagy más talajlazítóval lazítsuk fel az ágyásokat. Március második felében vetjük el az átmeneti lehűlést elviselő fajták - mint a zöldborsó, sárgarépa, petrezselyem, paszternák, petrezselyem, kapor, póréhagyma, sárgarépa, búzavirág - vetőmagjait.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ilyenkor se feledkezzünk meg a madarakról!

Ha télen etettük a madarakat, akkor bizonyára sok egyeddel büszkélkedhetünk a kertünkben. Ők vélhetőleg még a tavasz első heteiben is szívesen látogatnak meg minket. Ha télen helyeztünk ki csemegét, akkor folytassuk jó szokásunkat, hiszen a madarak az odaszokott helyen kívül nem nagyon fognak más lelőhelyet keresni eleinte. Az igazi tavasz és az enyhébb idő beköszöntével pedig eltehetjük télig a kis madáretetőnket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?