Sokan termesztenek otthon paradicsomot, de rosszul gondozzák: itt rontják el

Sokan termesztenek otthon paradicsomot, de rosszul gondozzák: itt rontják el

agrarszektor.hu
A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldség a magyar kertekben, rengetegen ültetik, és akár kevés odafigyeléssel is nagy mennyiségű termést takaríthatunk be róla. Habár valóban nem a legnehezebb paradicsomot termeszteni, azért nem árt odafigyelni néhány dologra, könnyen lehet ugyanis, hogy a környezeti tényezők, vagy a saját gondatlanságunk, esetleg valamilyen kártevő miatt károk keletkeznek a növényben. Összegyűjtöttük a 9 leggyakoribb problémát, amely a paradicsomtermesztés során felmerülhet, megmutatjuk azt is, mik okozhatják őket, illetve, mi lehet a megoldás rájuk.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Habár paradicsomot termeszteni nem a legnehezebb feladat, van néhány dolog, amire nem árt odafigyelni a növények nevelése során - írja a balconygardenweb.com. Számos olyan jel lehet, ami bizony valamilyen problémára utal, ilyen lehet a levélpöndörödés, a növény hervadása, a hulló virágok vagy akár a barna foltok megjelenése. Mutatjuk, melyiket, mi okozhatja, és azt is, mit tehetünk ellenük. 

1. Kevés vagy hulló virágok

A paradicsomnál gyakori probléma, hogy kevés virág lesz rajta, vagy épp vannak, de azok lehullanak. Ez komoly probléma, hiszen, ha nincs elég virág, akkor nem nagyon lesz termés sem, és az egész növény egészségét is befolyásolhatja.

 • Az extrém hőmérsékletek, tehát a túl meleg, vagy túl hideg (10 fok alatt) akadályozhatják a virágok fejlődését, és gyakran virághulláshoz vezethetnek.
 • Az erős szél könnyen kárt tehet a virágokban, amelyek így akár le is hullhatnak. Érdemes védeni tehát a növényeket valamilyen támasztékkal (karó, rács, háló) a széltől.
 • Ha túl sok nitrogént kap a növény, akkor inkább a lombozatot fogja fejleszteni, és nem a virágokat. Ajánlott inkább alacsonyabb nitrogéntartalmú műtrágyát használni.
 • A foszfor hiánya rossz virágfejlődéshez vezethet. Ültetés előtt keverjünk a talajba foszforban gazdag műtrágyát.
 • Bizonyos kártevők jelenléte szintén okozhat virághullást, ezért érdemes gyakran ellenőrizni a növényeket, hogy nincs-e rajtuk valamilyen "betolakodó". 
 • Egyes betegségek, például bakteriális vagy gombás fertőzések virághullást okozhatnak. Mindig legyenek ideálisak a higiéniai körülmények a növények számára, és válasszunk rezisztens fajtákat.

2. Levél pöndörödés vagy levélsodródás

A paradicsomnál gyakran előfordulhat a levelek felfelé vagy lefelé történő kunkorodása, vagyis pöndörödése. Ez gátolhatja a növény egészséges növekedését, és kisebb hozamhoz vezethet.

 • A liszteskék olyan vírusos betegségeket terjeszthetnek, amelyek a levelek sodródását eredményezhetik. Alkalmazzunk ragacsos csapdát, esetleg vessünk be hasznos rovarokat ellenük.
 • A paradicsom mozaik vírus (ToMV) szintén okozhat levélsodródást, ezért figyeljünk arra, hogy rezisztens fajtájat ültessünk, és gondoskodjunk a megfelelő higiénáról a növények gondozása során.
 • Egyes gyomirtó szerek is okozhatják a leveleket kunkorodását, fodrosodását, ezért a paradicsomnál inkább kerüljük a használatukat.
 • A rossz öntözési gyakorlatok is okozhatnak levélsodródást, ezért ügyeljünk a rendszeres és megfelelő locsolásra, hagyjuk, hogy kicsit kiszáradjon a talaj az egyes öntözések között, illetve kerüljük a túlöntözést.
 • A sok nitrogén elősegítheti a vegetatív növekedést, és könnyek a levelek felkunkorodását eredményezheti. Használj kiegyensúlyozott, alacsonyabb nitrogéntartalmú műtrágyát, és gondoskodj a többi alapvető tápanyagról is.
 • A kevés kalcium is okozhatja a levelek sodródását, ezért figyeljünk arra, hogy a talajban legyen elég belőle, illetve ügyeljünk a megfelelő pH-értékre is.

3. Napégés

A napégés gyakori probléma a paradicsomnövényeknél, a nevéből adódóan akkor fordul elő, amikor túlzott napfényt kap a zöldség. Ilyenkor foltok jelennek meg a termésen, amely előbb ráncossá válhat, majd akár teljesen el is rothadhat.

 • A növények nem megfelelő takarása könnyen okozhat napégést, ezért figyeljünk a megfelelő metszésre, hogy meglegyen az ideális egyensúly a terméshozás és lombfejlődés között.
 • Napos időszakoknál gondoskodjunk valamilyen árnyékolóról a növények felé.
 • A paradicsomot mindig akkor szedjük le, amikor már teljesen érett, vagy még éppenhogy nem az. A túlérett paradicsom érzékeny a napégésre, ezért mindig időben szüreteljük le a termést a növényről. 

4. A paradicsom hervadása

A hervadozó paradicsomnövények aggasztó látványt nyújtanak, hiszen ez mindig valamilyen problémát jelent. A hervadáshoz számos tényező hozzájárulhat, kezdve a különböző környezeti hatásoktól egészen a kártevőkig, illetve betegségekig.

 • A nem megfelelő vízellátás gyakran okozza a paradicsom hervadását. Mindig gondoskodjunk arról, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjanak a növények, különösen a szárazabb időszakokban.
 • A túlzott öntözés gyökérrothadáshoz vezethet, akadályozza a megfelelő oxigéncserét, és hervadást okozhat. Figyeljünk az ideális vízelvezetésre, és kerüljük a túlöntözést. Mindig hagyjuk kicsit kiszáradni a talajt az egyes öntözések között.
 • A magas vagy éppen az alacsony hőmérséklet szintén okozhatja a paradicsom hervadását.

5. Lisztharmat

A lisztharmat egy olyan gombás betegség, amelyik porszerű, fehér vagy szürkés bevonatot képez a leveleken, a száron és a termésen is. Ha nem kezeljük időben, akkor csökkenhetnek a hozamok, és az egész növény legyengülhet.

 • Mindig legyen megfelelő távolság az egyes növények között, így segítjük majd a levegő áramlását, csökkenthetjük a páratartalmat, és a lisztharmat kialakulását is megakadályozhatjuk.
 • A rendszeres metszés, kacsolás, illetve a lombozat ritkítása nagyon fontos, ezzel is tudjuk szabályozni a levegő keringését, illetve segíthetjük a napfény bejutását a levelek közé. Ezekkel minimálisra csökkenthetjük a lisztharmat megjelenését. 
 • Távolíts el és semmisíts meg minden fertőzött növényi részt, így a lehullott leveleket és terméseket is, ezzel meg tudod akadályozni a betegségek terjedését. Fontos, hogy ezeket a részeket, soha ne tedd a komposztba!
 • A neem olaj gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet a lisztharmat kezelésében. Hígítsd fel az utasítások szerint, és permetezd be a növények fertőzött részeit, majd szükség szerint ismételd ezt meg 7-14 naponta.

6. Barna foltok a lombozaton

A paradicsom levelein megjelenő barna foltok olyan problémákra utalhatnak, mint valamilyen fertőző betegség, tápanyaghiány, kártevők jelenléte, de környezeti tényezők is okozhatják őket. Ahhoz, hogy a megfelelő kezelést el tudd kezdeni, fontos azonosítani a barna folt megjelenését konkrét okát. Ha ilyen barnulást észlelünk első lépésként minden esetben távolítsuk el a fertőzött részeket, és semmisítsük meg őket. 

7. Kevés termés

A paradicsomnak a terméskötéshez elengedhetetlen a beporzók jelenléte, ezért mindig figyeljünk arra, hogy legyen elég méh és lepke a kertünkben. Ha kevés a beporzó, néha óvatosan rázzuk meg a virágzó paradicsomnövényeket, hogy kiszóródjon belülők a pollen, vagy próbálkozzunk meg a kézi beporzással egy kis ecset segítségével. A tápanyagok hiánya is hatással lehet a terméshozásra, ezért figyeljünk a kiegyensúlyozott utánpótlásra. Mindig használjunk a paradicsomhoz passzoló műtrágyát, és kövessük a címkén található utasításokat. Biztosítsunk megfelelő mennyiségű foszfort és káliumot, amelyek elősegítik a virágzást és a termések fejlődését.

8. Berepedezett, eldeformálódott termések

 • A rendszertelen öntözés, különösen a száraz és nedves állapotok közötti hirtelen ingadozás a paradicsom repedését okozhatja.
 • Amikor a paradicsom gyorsan nő, megeshet, hogy a termés héjának nincs elég ideje megnyúlni, ez pedig repedést, deformálódást okozhat. Kerüld a nitrogénben gazdag műtrágyák használatát, mivel a vegetatív részek túlzott növekedését segítik, elvéve az energiát a termésfejlesztésről.
 • A paradicsomot mindig a megfelelő érettségi szakaszban szüreteld le. A túlérett paradicsom ugyanis hajlamosabb a repedésre.

9. Kártevők

 1. Lombrágó hernyók: ezek a hernyók levelekkel és szárral táplálkoznak. Ha észleljük a jelenlétüket szedjük le őket és semmisítsük meg mindet. Ha szükséges, telepítsünk hasznos rovarokat a paradicsomhoz.
 2. Gyapottok bagolylepke: Ez a kártevő általában a virágokat és a termést károsítja. Apró lyukakat rág a termésen, majd ezen keresztül a növény belsejébe húzódik. A kártétel csak akkor észlelhető már, ha a termés kifejlődött. A legbiztosabb védekezési lehetőség ellen a feromoncsapda használata.
 3. Levéltetvek: Közvetlen kártétük, az erek melletti szívogatás, nem annyira jelentős. Ugyanakkor a levél fonáki részén szívogatnak és mézharmatot - a levéltetvek cukorban gazdag ürüléke - bocsájtanak ki a levélre. Ennek hatására a levél veszít életképességéből, deformálódik, fonák felé kanalasodik, esetleg sárgul. A mézharmaton megtelepszik egy penészgomba, amit korompenésznek nevezünk. A levéltetvek tehát elég szerteágazó módon tutnak károsítani, mindig figyeljünk a jelenlétükre.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?