Sokan ültetnek otthon mentát, de erre nem figyelnek: itt rontják el

Sokan ültetnek otthon mentát, de erre nem figyelnek: itt rontják el

Nagy Z. Róbert
A menták igazán egyszerűen tartható és sokoldalúan felhasználható növények, így minden kiskertben érdemes helyet szorítani a számukra. Félárnyékban és nedves helyen azonban annyira jól érzik magukat, hogy ha nem vigyázunk eluralják a kertet.

A menták jótékony hatását a régi római és görög írásokban többször is említik, már akkor is tudtak róla, hogy enyhíti az epebántalmakat, a gyomorfájást, és rendkívüli a görcsoldó hatásuk. Bibliai írások szerint volt idő, amikor adót fizettek vele a régi Palesztinában. A görögök koszorút fontak belőle, és azt viselték ünnepek alkalmával. Régi egyiptomi sírokban is találtak mentát. A középkorban erős illata miatt rovarűző szerként alkalmazták a növényt. A tizennyolcadik század folyamán Európában és Észak-Amerikában közismert gyógyszer lett belőle. Ma is számos fogkrém, szájvíz alapanyaga, de koktélszirupok is készülnek belőle. Nagyon jól illik az ízük a nyári frissítő limonádékhoz is. A konyhában és az ételdíszítésben is szánhatunk szerepet a mentáknak.

Vad menták és hibridek

Angliában több olyan mentagyűjtemény is található, melyekben 200-300 közötti különböző változatokat tartanak. Mind menta, de mind egy kicsit más. Hazánkban is több mentafaj él vadon, vizes élőhelyeken a csombormenta, hegyvidékeken például a fürtös menta jellemző. A csombormenta hazánkban is honos 15-40 centiméter magas felemelkedő szára van, amely általában egyszerű, de lehet elágazó is. Levelei 1-2 centiméter hosszúságúak, alakjuk tojásdad és finoman fogazott. Virágai aprók, bíbor lila színűek, és úgynevezett örvökben állnak a levélhónaljban. Bélféregűző, rovarriasztó, köptető és köhögéscsillapító, emésztésserkentő. Teája szélhajtó, görcsoldó, epekiválasztást serkentő hatású. Vidéken a friss növényt bolhák ellen a szalmazsákba tették. A növény olaja rossz hírű, mert nagy dózisban mérgező. Ezek a Mentha nemzetség tagjai, de a Calamintha, vagy Nepetha - utóbbi a macskamenta fajok közül is több beszerezhető a hazai kertészetekből. Sőt az Elscholtzia stauntoni-t, a szálkamenta fajt is érdemes megemlíteni, ami alul fásodó szárú alacsony cserjévé nő. A többi, lágyszárú menta között ezért ez egy nagyobb termetű különlegesség. Tehát több nemzetség rengeteg faját nevezzünk mentának, ez inkább egy összefoglaló neve azoknak a növényeknek, melyeknek mentolos jellegű az ízük.

Ezek olyan hosszú hajtások melyek gyorsan fejlődnek, helyenként pedig legyökereznek és kihajtanak. Ez a tulajdonság akkor nagyon hasznos, ha nagy menta fogyasztók vagyunk, mert a növény így gyorsan szaporodik, regenerálódik, azaz nagy mennyiségű felhasználható levéltömeget ad. Ám ez a szaporodási mód akkor kihívásokat is okoz a kertben, ha többféle mentánk van és azokat szeretnénk fajtaazonosan tartani. Hiszen egyik belenő a másikba, és akkor már nem tudjuk biztosan, hogy melyik melyik, hiszen leveleik sokszor nagyon hasonlóak, ízük alapján pedig nem egyszerű mindig beazonosítani őket.

Legismertebb a bors(os)menta és a fodormenta

A borsmenta fűszer-, és gyógynövény, melyet könnyű termeszteni. A laza, mélyrétegű, közepesen kötött talaj felel meg legjobban számára. Szereti a sok nedvességet, akkor jobban fejlődik, de szárazság idején sincs gond vele, túléli, csak nem növekszik. Könnyű a szaporítása is, tavasszal vagy ősszel tőosztással, dugványozással szaporíthatjuk. Gyakran ibolyás színű a levél erezete, vagy a levél egy része. Íze nagy koncentrációban először égető, majd később hűsítő. A fodormenta is kedveli a víz közelségét. Jól termeszthető kiskertekben is, íze mentolos, kellemes, enyhébb, mint a borsmentáé.

Szaporítása elég egyszerű, tőosztással történik, nagyon könnyen szaporodik, ha nem vigyázunk a szomszéd növényeket is elnyomhatja. Nagyon jól nevelhető cserépben is. A borsmenta és fodormenta hibrideket nagyon sokféle illat- és ízváltozatban megtalálhatjuk, ezek közül a legnépszerűbbek: a csokimenta, banánmenta, ánizsmenta, narancsmenta, epermenta, ananászmenta, narancsmenta, levendulamenta. Ezeknek a hibrideknek inkább az illata hasonlít a névadó növényre, de ízben is vannak különbségek. Érdemes kiemelni az ananász mentát (Mentha suaveolens Variegata), mely fehér szegélyű leveleivel kitűnő kerti-, és tányérdísz egyben. A fodormentának van egy „fodrosmenta” nevű változata is, melynek levele valóban fodrozott, így sokkal látványosabb a többi mentáénál. Ismert még a Calixte fajta, ez inkább egy díszmenta, bár jellegzetes íze, illata megvan ugyan, de levele szőrös, ezért nem fogyasztjuk. Ám nagyon látványos, mert kerek levelei sötétzöld alapon sárgán pöttyözöttek. Ez a fajta kissé fagyérzékeny.

A menták nagyon sokféleképp felhasználhatók a konyhában: tea, jegestea is készülhet belőlük, de bólék és limonádék ízesítésére is alkalmasak. Cukorszirupban történő forrázással készíthető mentaszörp, mely zselésítve (zselatinnal, vagy agar-agarral) mentadzsemként akár palacsinta töltelékként is fogyasztható. Kellemetlen ízű gyógyteák is feljavíthatók mentával, ha a teakeverékhez mentalevelet is hozzáadunk. Alkoholos kivonata reumás fájdalmak elleni bedörzsölő szerként, illetve tinktúrája vízzel hígítva szájöblítőként, szájvízként használható. A menták illóolaja adja a jellegzetes ízt, melyek exogén mirigyekben termelődnek. Ez annyiban lényeges, hogy a leveleket óvatosan kell kezelni szárításkor és tároláskor, mert minél többször mozgatjuk és nyúlunk hozzájuk mindig veszítenek illóolaj tartalmukból, azaz az ízük is gyengül. Az endogén mirigyes illóolajos növények esetén (ánizs, édeskömény) ilyen probléma nincs, azok könnyebben és tovább tárolhatók. A menták frissen és szárítva is felhasználhatók és amíg van lehetőségünk a friss alapanyagot részesítsük előnyben

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A napraforgó helyzet (x)

A hűvös tavasz miatt a napraforgó fejlettsége nem az ideális viszont a gyomok már olyan nagyok lehetnek, hogy nem lehet várni a gyomirtással.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
EZT OLVASTAD MÁR?