A leander szakszerű gondozása: így történik a leander metszése és a leander teleltetése

A leander szakszerű gondozása: így történik a leander metszése és a leander teleltetése

agrarszektor.hu
Így történik a leander metszése ősszel, a leander tavaszi metszése és a leander teleltetése. A leander hány fokig bírja, miért sárgul a leander levele, mit szeret a leander!

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A leander egy közkedvelt, dekoratív, mediterrán növény, amelyet szinte minden nagyobb teraszon fellelhetünkdézsába ültetve, ám sokan, főleg a kezdő kertészek nem tudják, hogyan kell szakszerűen gondozni. Cikkünkben megválaszolunk minden olyan kérdést, ami egy kezdő kertészben felmerülhet, mint például: hogyan zajlik a leander metszése tavasszal, mi a teendő a leander őszi metszése során, a leander metszése mikor, melyik hónapban, milyen időben történjen? A leander ültetéséhez azt is tudnunk kell, hogy milyen földet szeret a leander, illetve miért nem virágzik a leander, ha minden körülmény adott számára?

A leander tulajdonságai, igényei

A leander, másnéven babérrózsa a tölcsérjázminhoz hasonlóan a meténgfélék családjába tartozik, őshonos növényfaj a Földközi-tenger partvidékén található mediterrán vidékeken, a Közel-Keleten és Indiában is, emellett a leander néhány fajtája szubtrópusi éghajlaton, például Dél-Kínában is megél. A leander egy fásszárú, 3 méter magasságig megnövő, örökzöld cserjeféle, virágai a fehértől a vörösig bármilyen színárnyalatban fellelhetőek; hosszú, tojásdad levelei fényesek, hármasával nőnek az ágakon.

A leander gyökérzete a talajban mélyre nyúlik, ennek köszönhetően jól tűri a mediterrán nyarakra jellemző szárazságot és a tűző napot is. A leander ezzel szemben érzékeny a hidegre: csak és kizárólag olyan környezetben képes áttelelni, ahol télen nincs fagy - Magyarországon emiatt nem, vagy csak nagyon ritkán, a déli országrészekben tartjuk kinn a kertben, szabadföldben. A leander minden része mérgező, emiatt kisgyerekes családoknak nem ajánljuk!

A leander szakszerű gondozása: így történik a leander metszése és a leander teleltetése

Milyen földet szeret a leander?

A leander nem túlságosan igényes a talajra, de leginkább a viszonylag kötött, meszes, lúgos talajtípusokban érzi magát otthonosan. Amikor átültetjük nagyobb cserépbe, lehetőleg ne virágfölddel töltsük fel a hézagot, ugyanis a hagyományos, tőzeg-alapú virágföldek egy kicsit savasak a leander igényeihez mérve.

A leander ültetése, gondozása

A leander, habár jól tűri a szárazságot a mediterrán területeken szabadföldben, cserépben igényli napi szintű, bővizes locsolást. Magyarországon ültessük lehetőleg nagyobb cserépbe vagy dézsába, talaját tartsuk folyamatosan nedvesen, de ne áztassuk el pangó vízzel. Virágzáskor érdemes heti rendszerességgel tápoldatoznunk, egyenlő arányban foszforral, nitrogénnel és káliummal. Vihar esetén érdemes fedett helyre tennünk a leandereket, ugyanis az erős szél letörheti ágaikat, az eső pedig összetapasztja, megbarnítja szirmait.

A leander gondozása során fordítsunk nagy figyelmet a teleltetésre, ugyanis az érzékeny fajták már 0°-nál is károsodhatnak. A leander ritkán igényli az átültetést; ha úgy látjuk, hogy nagyon jól érzi magát a helyén, ültessük egyből 2-3 számmal nagyobb cserépbe, vagy kifejezetten nagy ültetődézsába. Nyáron a leander gondozása során figyeljünk oda a hervadt virágok eltávolítására is: ha ezeket lecsípjük, a növény több energiát fordíthat az új virágok kibontására és megjelenése is szebb lesz. Ha kártevőket, betegségeket észlelünk a növényen, permetezzük le, vagy távolítsuk el a beteg ágakat!

A leander teleltetése

A leander teleltetése nem túl bonyolult feladat: november végén, lehetőleg még az első fagyos éjszakák előtt tegyük be őket a hűvös pincébe vagy lépcsőházba, lehetőleg 5-10° közötti hőmérsékleten. A leander teleltetése során nem kell sokat foglalkoznunk a növénnyel: alkalmanként locsoljuk és ellenőrizzük, nincsenek-e elszaporodva rajta az olyan kártevők, mint a levéltetvek vagy az atkák. Ha a leander leveleit, szárát élősködők borítják, kezeljük le növényvédő szerekkel és helyezzük hűvösebb környezetbe, ugyanis, ha a leander teleltetése túl magas hőfokon, langyos helyiségben történik, az kedvez a kártevőknek és a gombáknak, amelyekre érzékeny a leander. A leander teleltetése során figyeljünk oda arra is, hogy ne rakjuk teljesen sötét, ablaktalan helyiségbe, ugyanis valamennyi fényt télen is kell kapnia! Tavasszal, március közepétől, amint fagymentes, langyos idő van, a leander újra kikerülhet a kertbe.

A leander szakszerű gondozása: így történik a leander metszése és a leander teleltetése

A leander szaporítása

A leander virágzás után termést hoz, ám magról nagyon nehéz szaporítani (évekig is eltarthat, míg a magról szaporított leander virágot hoz), éppen ezért a dugványozási technikát javaslunk, amit szinte bárki könnyedén el tud végezni. Érdemes a leander metszése során eltávolított hajtásokat felhasználnunk dugványnak: ezeket meleg helyen, vízben gyökereztessük, majd 6-8 hét elteltével ültessük cserépbe. A dugványról szaporított leander következő évben gyorsan növekszik és virágozni is fog, ilyen fiatal korban még ne metsszük!

A leander tavaszi metszése

A leander teleltetése során gyakran elhullatja levelei egy részét, ami egy természetes folyamat, ám, ha ezeken az ágakon néhány napon belül nem jelennek meg az új hajtások, rügyek, az egész ágat el kell távolítani. A leander metszése tavasszal kifejezetten ajánlott: a hajtások visszavágása bőségesebb virágzást eredményez a következő évben. A leander mindig az előző évi hajtásokon virágzik, erre figyeljünk oda a metszés közben. A leander tavaszi metszése során a harmadoló metszést javasoljuk: a leander minden második oldalhajtásának metsszük le a kétharmadát, a többinek a felső egyharmadát; a leander ennek köszönhetően fog bokrosodni.

A leander őszi metszése

A leander metszése ősszel, teleltetés előtt szintén a bőségesebb virághozás célját szolgálja: az ősszel visszametszett ágakon tavasszal, az új hajtásoknak köszönhetően számos színpompás virág fog kihajtani. Fontos megjegyeznünk, hogy a leander őszi metszése után a növény pihen, így tavasszal erősebb lesz és korábban is kezd virágozni. Vigyázzunk, a leander őszi metszése se tolódjon ki túl későre, ugyanis akkor a leander következő évben gyenge, sérülékeny, beteges hajtásokat fog hozni. Mindkét leander metszési forma elfogadott, rajtunk áll, hogy melyiket választjuk!

Miért nem virágzik a leander?

A leander alapesetben júniustól szeptemberig virágzik, ám néha előfordul, hogy csak minimális mennyiségű virágot hoz, vagy egyáltalán nem virágzik. Ez a jelenség annak tudható be, hogy tavasszal túl későn, túlságosan agresszívan megmetszettük meg a növényt, vagy túl meleg helyiségben teleltettük át és a leander károsodott.

Miért sárgul a leander levele?

A leander levelei a szárazságtól sárgulnak be: annak ellenére, hogy egy mediterrán növényről van szó, a leander egy vízigényes fajta, főleg, ha egy kis cserépbe van ültetve. Ha a leander sokáig szomjas, levelei elsárgulnak, azokat a cserje le is dobhatja.

Kinek ajánljuk a leander tartását?

A leander egy viszonylag figyelemigényes növény: meleg nyári napokon akár napi szinten öntözni kell; a leander metszése bonyolult feladat, emellett megfelelő helyiséget is kell biztosítanunk számára a teleltetéshez. A kezdő kertészek is szerencsét próbálhatnak vele, ha van elég idejük és energiájuk a leander gondozására, de azt javasoljuk, hogy nem érdemes kertészeti tapasztalat nélkül a leander ültetésével kezdeni. Mindemellett a kisgyermekes családok számára sem ajánljuk a leandert, ugyanis az egész növény mérgező.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?