Ebbe a hibába sok kertész beleesik: mit tegyünk, ha megnyúlnak a palántáink?

Sok kertész találkozik azzal a jelenséggel, hogy miután elvetette a növények magjait a palántázáshoz, és megjelentek az első levelek, a palánta szára látványosan megnyúlik. Nem kell azonban pánikba esni, hiszen ennek van oka, és elég csak néhány apróságra odafigyelnünk ahhoz, hogy ez többé ne ismétlődjön meg.

Gyakran találkozhatnak a kertészek azzal a jelenséggel, hogy palántázáskor, az első levelek megjelenését követően, az apó növények szára látványosan megnyúlik. Nem is gondolnánk, de ha odafigyelünk néhány apróságra, akkor ezt a problémát könnyedén kiiktathatjuk. 

A palánták megnyúlásának általában a fényhiány, a túl sok víz, a túlzott meleg, illetve a nem elég mélyre vetett mag lehet az oka. Sokat segíthet a pici palántákon, ha nappal kivisszük őket a fényre, egy napos helyre, éjszakára pedig visszavisszük őket a lakásba. Beltéren a legnaposabb helyet kell megkeresnünk a palántáknak. Ha az ablakon van függöny, akkor érdemes elhúzni, mert általában az is szűri a fényt. A megfelelő fény mellett figyeljünk arra, hogy ne radiátor közelében legyenek a palánták, és ne öntözzük őket agyon, ne álljon a víz a cserépben.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Olcsó és természetes megoldás a kertbe, ne dobd ki többé a banánhéjat.
Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a banánhéj a kertben

Érdemes néhány alapszabályt betartani magvetéskor.
Sokan ültetnek ezzel a módszerrel növényeket, de rosszul csinálják: itt hibáznak


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu