Ebbe a hibába sok kertész beleesik: mit tegyünk, ha megnyúlnak a palántáink?

Ebbe a hibába sok kertész beleesik: mit tegyünk, ha megnyúlnak a palántáink?

agrarszektor.hu
Sok kertész találkozik azzal a jelenséggel, hogy miután elvetette a növények magjait a palántázáshoz, és megjelentek az első levelek, a palánta szára látványosan megnyúlik. Nem kell azonban pánikba esni, hiszen ennek van oka, és elég csak néhány apróságra odafigyelnünk ahhoz, hogy ez többé ne ismétlődjön meg.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Gyakran találkozhatnak a kertészek azzal a jelenséggel, hogy palántázáskor, az első levelek megjelenését követően, az apó növények szára látványosan megnyúlik. Nem is gondolnánk, de ha odafigyelünk néhány apróságra, akkor ezt a problémát könnyedén kiiktathatjuk. 

A palánták megnyúlásának általában a fényhiány, a túl sok víz, a túlzott meleg, illetve a nem elég mélyre vetett mag lehet az oka. Sokat segíthet a pici palántákon, ha nappal kivisszük őket a fényre, egy napos helyre, éjszakára pedig visszavisszük őket a lakásba. Beltéren a legnaposabb helyet kell megkeresnünk a palántáknak. Ha az ablakon van függöny, akkor érdemes elhúzni, mert általában az is szűri a fényt. A megfelelő fény mellett figyeljünk arra, hogy ne radiátor közelében legyenek a palánták, és ne öntözzük őket agyon, ne álljon a víz a cserépben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?