Ezek a legfontosabb februári teendők a kertben: itt a 6 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb februári teendők a kertben: itt a 6 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
Óriási tévedésben van, aki azt gondolja, hogy az év elején nincs igazán sok tennivaló a kertben. Valójában ez az időszak kiváló alkalom arra, hogy rendszerezzen és számot vessen az ember, foglalkozzon a növényvédelemmel és előre tervezzen egy kicsit, ráadásul ilyenkor van lehetőség a sikeres tavasz és nyár megalapozására is. De melyek ezek a legfontosabb februári kerti munkák, illetve mit és hogyan érdemes már most ültetni, vetni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A február mindig fordulópont egy kert életében: kint még hideg van, de már érkeznek a tavasz első jelei. A napok egyre hosszabbodnak, és lassan felébrednek földben szunnyadó magok és virághagymák - írta meg a HelloVidék. Rövidesen hajtani kezdenek a lágyszárúak, és megjelennek az első rügyek a fákon. Ebben a hónapban, ahogy a természetnek, a kertészeknek is fel kell készülniük a tavaszra. Vannak olyan tennivalók, amelyeknek már most neki lehet látni, ezzel könnyítve meg a tavaszi kerti munkákat, amelyek március-áprilisban várnak az emberre. De aki már most rászánja magát ezeknek az elvégzésére, az hátradőlve várhatja majd a tavaszt. Íme a legfontosabb februári kerti munkák:

1. Összegzés és előre tervezés

Fontos, hogy az ember összegezze, milyen évet zárt tavaly a kertészet szempontjából. Amit nem szabad hagyni, hogy az esetleges hibák, kudarcok elvegyék az ember kedvét kedvünket szegjék, azt azonban mindenképp érdemes átgondolni, mit kellene másképp csinálni a mostani évben.

2. Ha szükséges, akkor bizony takarítani kell

A tavaly lehullott lombokat össze kell gyűjteni, és aki tudja, komposztálja is azt. Emellett hasznos lehet már most jól megforgatni a komposzthalmot.

3. Nem árt megtisztítani a szerszámokat

Élesítsük a metszőollókat, rögzítsük a lötyögő ásófogantyúkat és alaposan tisztítsuk meg a kerti kesztyűket. Az éles szerszámokkal jót teszünk a növényeinknek, hiszen ha vágjuk, metsszük őket, nagyon fontos, hogy a vágott felületen keresztül minél kevesebb eséllyel férkőzhessenek be kórokozók.

4. Eljött a metszés ideje

Bőven vannak olyan növényfélék, amiket most meg lehet metszeni. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy -5 Celsius-fok alatt nem szabad nekiállni ennek a műveletnek. Ha ugyanis fagy van, ridegebb a növények szövete, és könnyebben törik, roncsolódik a fák szövete is. A művelethez célszerű kesztyűt viselni és éles, tiszta szerszámokat használni, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a metszés során ejtett sebeket kezelje az ember.

Ebben az időszakban meg lehet metszeni például a szőlőt, az őszi málnát, a fügét vagy a lilaakácot is. A legtöbb gyümölcsfa esetében a tél második felében érdemes oltóvesszőket vágni. El lehet továbbá kezdeni a gyümölcsfák koronáinak ritkítását, ifjító metszését a bogyósok (ribizli, egres) esetében, valamint a körte- és almafák metszését is.

5. Ilyenkor lehet tenni a kert egészségéért

A kiszáradt, elhalt fákat ilyenkor jó kiszedni, illetve itt az alkalom megszabadítani a növényeket a régi, fán maradt gyümölcsöktől, termésektől és száraz virágmaradványoktól. A munkát a kártevők, betegségek megelőzésével lehet folytatni, a február ugyanis a fatisztogatási feladatok hónapja is. A beteg gallyakat le kell vágni és éles késsel el kell távolítani a kártevők jól látható alakjait. Érdemes időt fektetni a fák törzsének, vázágainak tisztogatására is: ez azért hasznos, mert a kéreg repedéseiben a gombabetegségek spórái, kártevők tojásai találhatnak téli menedéket.

Hasonlóan fontos a tápanyagok pótlása is. A cserjék és örökzöldek (mű)trágyázását a hónap második felében már el lehet kezdeni, viszont arra nagyon kell figyelni, hogy az egyes típusokat az igényeiknek megfelelő szerrel kezelje az ember.

6. Már most elő lehet készíteni a magvakat, palántákat

A tervezéshez sosincs elég korán: célszerű már most megrendelni most minden olyan zöldség és gyümölcs magját, amit ebben az évben ültetni szeretne az ember. Akár a vetőmag-katalógusokból szemezgetve, akár a kertészetekben, áruházakban nézve körül, de mindenképp hasznos, ha ezt senki nem halasztja az utolsó pillanatra.

Na, de mit érdemes februárban ültetni?

Aki már februárban elkezdené a veteményezést, annak két dologra kell figyelnie: az egyik, hogy mit lehet ilyenkor ültetni, a másik pedig az időjárás alapos megfigyelése. Ha tudja az ember, hogy ebben a hónapban mit érdemes vetni, milyen feltételek szerint, és ehhez alaposan figyelemmel kíséri az aktuális időjárást, akkor már biztos lehet abban, hogy sikerrel fog járni a termesztésben.

A szakemberek szerint ugyan februárban már a tél utolsó heteit vészeli át az ember és a természet, az időjárás ilyenkor még eléggé kiszámíthatatlan: a hideg és az enyhe időszakok váltják egymást, ezért a talaj hol fagyos, hol pedig felázott. Sokan csábulnak el és kezdenek hozzá a szabadföldi ültetéshez és veteményezéshez, a szakértők mégis azt tanácsolják, mindenki inkább fedett helyen, cserepekben, palántázó edényekben kezdje el az ültetést. Lehetőleg olyan helyen, ahol nincs fagy, de sok a napsütés.

És hogy mit érdemes már most elültetni?

  • Már most el lehet kezdeni a később kiültetendő zöldségek vetését is, például a retket, a salátát, a póréhagymát, borsót, chilipaprikát, padlizsánt, uborkát, répát egyelőre beltérben, hogy aztán tavasszal kiültesse a palántákat a kertbe az ember
  • A február a lassú csírázók, például a petrezselyem és a zeller vetésére is kiváló. Szintén beltéren javasolt velük foglalkozni.
  • A tél vége felé, amikor már enyhül az idő, szabadföldön is el lehet kezdeni a különféle növények duggatását, vetését. Ennek mentén a hónap közepén érdemes elvetni a szabadföldi termesztésre szánt középkorai paradicsomot a palántanevelő ládákba, valamint az első spenótokat is.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?