Ezek a trükkök működnek: így élheti túl a telet a leandered

agrarszektor.hu
A leander gondozásának egyik legfontosabb lépése a megfelelő teleltetés. Mivel egy mediterrán növényről van szó, ezért a Magyarországon szokásos téli fagyokra érzékeny, ugyanakkor az átmeneti 2-3 fokokat károsodás nélkül elviseli. Van néhány alapszabály, amelyet fontos betartanunk a teleltetése során ahhoz, hogy a következő nyáron is szépen és egészségen virágozzon majd a növényünk. Öszegyűjtöttük mikre érdemes odafigyelni.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Földközi-tenger környékéről származó leander gondozásának egyik legfontosabb lépése a növény teleltetése, az őszi fagyok elől ugyanis minden évben védett helyre kell menekítenünk a növényt. Ezt megelőzőleg azonban érdemes a növény hajtásait visszavágnunk, a virágos hajtásokat felére, a többinek pedig elég csak a végeit lemetszenünk. A kertbe kiültetett leander beköltöztetésekor ügyeljünk arra, hogy a növény edénye elég nagy legyen ahhoz, hogy a gyökere kellően elférjen benne. A teleltetés előtt a leveleket minden esetben szabadítsuk meg zuhanyozással a rájuk rakodott portól, koromtól és egyéb szennyeződéstől. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A leandert fagymentes, lehetőleg hűvös (4-6 fokos) helyiségben célszerű teleltetni. A téli szálláshely legyen világos vagy félárnyékos, de a leanderek elviselik a sötét helyet is. Fontos, hogy a teleltetésre használt helyiség fagymentes legyen, erre megfelel akár egy pince, egy garázs, egy fűtetlen folyosó, vagy egy télikert. Az öntözés a leander teleltetésének fontos része, csak annyira kell öntözni őket, hogy a földlabdájuk ne száradjon ki, de a növény földjét tartsuk nagyrészt szárazon. Februárt követően a növényt egyre bőségesebben öntözzük, helyezzük világos helyre, a tápanyag-utánpótlását azonban még ne kezdjük el.

Amint a külső hőmérséklet már elég magas, tápoldatozzuk a leandert, majd kezdjük meg a fokozatos visszaszoktatását a kinti élethez: lassacskán növeljük a vízadagját és a növényt érő fény mennyiségét. Ezekre azért van szükség, hogy a környezeti viszonyok hirtelen változása ne okozzon sokkhatást a növénynek. A növényt késő tavasszal vigyük ki a szabadba, amikor a hőmérséklet már elég magas ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön. A tisztító zuhanyozás ekkor is igen jót tesz a télen elszennyeződött lombozatnak. 

Sok más növényhez hasonlóan a leander télen nyugalmi állapotba kerül. A hűvös őszi időjárás hatására leveleit lehullajtja, növekedésének üteme lelassul. Így ha télen a leander levelei lepotyognak, ne ijedjünk meg, ez egy természetes folyamat, tavasszal majd újra kihajt. A növényt nem tanácsos átültetni mindaddig, amíg a virágzás le nem zajlott, az átültetés legideálisabb időpontja az ősz, amikor a növényt a teleltetéshez készítjük fel.

Sok otthonban nem lehet megoldani a leander téli gondozását ideális körülmények között, ezért gyakran egy fűtött, de világos helyen tartják. Ekkor a leander még télen is új hajtásokat, leveleket hoz, és gyakran virágzik is, aminek az lesz a hátránya, hogy a növénynek nem lesz nyugalmi időszaka, így nyáron kevesebb virágot fog hozni. Ebben az esetben fontos, hogy csak annyit locsoljuk a növényt, hogy a földje és gyökerei ne száradjanak ki, nem kell túl locsolni, de a kiszáradástól is védeni kell. A fűtött meleg szobában a kártevők is támadnak, így télen folyamatosan figyelni kell a növény hajtásait, nehogy meglepetés érjen minket. Ha fűtött szobában tartjuk télen a leandert, ne az legyen a cél, hogy szép virágzó növényünk legyen, hagyjuk, hogy kipihenje magát a növény, mert csak így fog nyáron sok virágot hozni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?