Ezért hullik tömegével a diófa levele: nem is gondolnád, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Sokan észrevehették az utóbbi időben, hogy tömegesen hullanak a levelek a diófájukról, úgy mintha már ősz lenne, és száradnának le. Sajnos idén nyáron ez egy általános jelenségnek számít, a szokatlan időben történő levélhullás pedig két okra is visszavezethető. Mutatjuk, mi okozhatja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több helyről is lehet hallani az utóbbi időben, hogy tömegesen hullik a kertjében a dió levele, úgy mintha már ősz lenne. Az idei nyáron nagyon erős volt a napsugárzás, a nap égető, perzselő hatása pedig a diófa leveleket is károsíthatja - írja az agroforum.hu. Ez lehet az egyik oka a tömeges levélhullásnak, hiszen a dió lombkoronájának felső levelein könnyedén felléphet az égető hatás. Ilyenkor a leveleken nagy, gyakran több centiméteres kiterjedésű, barnán elhalt szabálytalan foltok jelennek meg, amelyek egyneműek, bennük kör alakú vagy szegletes kisebb foltok nem láthatóak. Később az erős ultraibolya sugárzás hatására ezek a levelek elhalnak, és a diófák lombja kiritkul.

A szokatlan levélhullás másik oka a dió gyakori gombabetegsége lehet, mely a dió leveleit a teljes vegetációs időszakban fertőzheti az őszi lombhullásig. A dió gnomóniás betegsége a levelek lemezein kör vagy kerekített alakú barna foltokat okoz, a foltok sötétebb barna szegéllyel rendelkeznek, és a foltok közepe kivilágosodik. A foltok elszórtan képződnek, majd ahogy szaporodnak és nőnek, gyakran összefolynak, közöttük a levél elsárgul és lehullik. A rövid esős időszakok után a levelek tartós vizes állapota csak kedvez a gomba fertőzésének, emellett az esti vagy éjszakai órákban végzett öntözés párakicsapódást okoz a leveleken, ami szintén a gomba spóráinak csírázását és fertőzését váltja ki. 

A lehullott, fertőzött levelek folyamatos összegyűjtésével és megsemmisítésével csökkenhetjük a lomb visszafertőzését. Az őszi lombhullás után ajánlott a dió leveleit komposztálni, vagy megsemmisíteni. Habár sokan úgy gondolják a dió levele nem komposztálható, kiderült, hogy ez nem igaz. Érdemes külön tárolóban komposztálni a dióleveleket, mert lassabban bomlanak le, mint a többi lombhullató fa levele. Ezidő alatt azonban a levelekben található növekedésgátló anyagok a komposztálódási folyamat végére elbomlanak, és a talaj tápanyag dúsítására veszély nélkül, kiválóan alkalmasak. Különböző gombaölő szereket is használhatunk a fertőzés megállítására, ilyenek a tebukonazol, a penkonazol, a difenokonazol és az azoxistrobin hatóanyag-tartalmú szerek. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?