Ezt minden tujatulajdonosnak tudnia kell: ezért sárgul az örökzöld kedvenc

A legtöbb emberben, akinek van fenyőfa vagy tuja a kertjében, szinte minden évben felmerül az a kérdés a hidegebb időszakok beálltakor, hogy miért sárgul vagy vörösödik az örökzöld hajtása vagy levele. Van, amikor valóban valamilyen kártevő vagy gomba áll a háttérben, sokszor azonban ez egy természetes élettani változás része.

Szinte minden évben felmerül a kerttulajdonosokban az a kérdés, hogy a hideg beálltakor, illetve az őszi időszakban miért sárgul, vörösödik az örökzöldek hajtása vagy levele. Annak, hogy a fenyők és tuják lombjának belseje aggasztó színeket ölt ebben az időszakban, több oka is lehet. Valóban állhat a színváltozás hátterében különböző kártevők, illetve valamilyen gombafertőzés jelenléte, esetleg magnézium- vagy vashiány, a legtöbb esetben azonban nem erről van szó. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A különböző klórozisok sokszor egy teljesen természetes élettani változás része, ilyenkor ősszel, télen ugyanis megkezdődik a lombcsere az örökzöldeknél, ami a lombkorona belső részéből indul el, és elbarnuló, vörösödő vesszőket eredményez. Nem kell tehát aggódnunk, mert a szél és az eső majd leveri ezeket a növényi részeket, így ha ez tömeges vagy ijesztő léptékű is, nem kell feltétlenül betegségre gyanakodni, és azonnal permetezni.

Ugyanakkor ha azt tapasztaljuk, hogy a zöld tűleveleket könnyedén ki tudjuk tépni a helyéről, és világos foltok vannak rajtuk, az valamilyen gombának lehet a tünete, ha fehéres plakkok vannak a növényen, az pedig pajzstetű fertőzés jele lehet. Érdemes tehát résen lenne, viszont ha egy erős, jól kondicionált tuja vagy fenyő elkezd belül sárgulni, vagy vörösödni, ne essünk kétségbe azonnal, mert ez egy normális folyamat az örökzöldeknél.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ezek a megoldások a muskátli váratlan problémáira.
Sokan hibáznak a muskátli gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben

Jobb helyen is végezheti a banánhéj, mint a kuka!
Filléres trükk a kertben: nem is hinnéd, mi mindenre használhatod a banánhéjat