Fehér lerakódás lepte el a virágfölded? Így szabadulhatsz meg tőle

Szinte mindenki találkozott már azzal a problémával, hogy a megfelelően gondozott cserepes növény barna virágföldjének tetején fehér színű réteg jelenik meg. Felesleges pánikba esni, a fehér lerakódás ugyanis nem feltétlenül penész, sok esetben inkább a kemény csapvíz mészkiválásából származik, a leggyakrabban azonban egy gomba okozza. Most megmutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg a virágcserépben megjelenő nem kívánt fehér lepedéktől, valamint hogyan előzheted meg a virágföld penészedését.

Különösen a tél végén és tavasszal szokták a virágkedvelők észrevenni, hogy a cserép talaját fehér lepedék vonja be. Ez az üledék könnyen felismerhető, mivel állaga száraz és morzsálódó. Az effajta lerakódások annak köszönhetők, hogy a növény felhasználja a számára szükséges vizet és a benne oldott tápanyagokat, de a vízben található só illetve mész hátramarad, és összegyűlik a virágföldben. A legegyszerűbb védekezés ellene a talaj felszínének ismételt fellazítása, levegőztetése és az öntözés mérséklése, illetve a talaj felső néhány centiméternyi rétegének eltávolítása, majd friss virágfölddel pótlása. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Bizonyos mennyiségű penészt szinte az összes virágföldben találhatunk, ami jó dolog, mivel a penész – a talajban élő baktériumokkal és rovarokkal együtt – természetes módon bontja le a szerves anyagokat és trágyázza a talajt. Ha azonban a penész olyannyira elterjed, hogy jól látható a bolyhos „vatta” jelent meg a virágföld tetején, az gyakran annak a jele, hogy a növényt nem megfelelően gondozzák. Ha ugyanis túlöntözzük a szobanövényeinket, a talajuk állandóan nedves lesz, ami a penész megjelenéséhez vezet, de akár gombás fertőzés is kialakulhat. A penészes talajt oly módon lehet a legkönnyebben rendbe hozni, ha a növényt kivisszük a szabadba és átültetjük. Előtte azonban minden esetben tisztítsuk meg alaposan a növényt és a cserepet is. 


A penészedést ugyanakkor könnyedén meg is előzhetjük:

  • Ha friss virágföld van a növényünk körül, akkor a talajt minden locsolás előtt hagyjuk kissé kiszáradni.

  • Alkalmanként lazítsuk fel a föld felső rétegét, ami gondoskodik a talaj és a gyökérzet megfelelő szellőztetéséről.

  • Ne öntözzük növényeinket túl gyakran, csak akkor, ha szükséges, és akkor se vigyük túlzásba. Figyeljünk arra, hogy a kevésbé napsütéses téli hónapokban, október és március között, a növények vízigénye kisebb, mint nyáron. 

  • Rendszeresen adjunk elegendő, de ne túl sok műtrágyát az öntözővízhez.
     
  • A lehullott leveleket és virágokat távolítsuk el a talaj felszínéről, mivel az a szürkepenész kialakulásához vezethet. 

  • A cserepes illetve dézsás növények ültetésekor használjunk magas ásványianyag-tartalmú virágföldet. 

  • Jó módszer a növényeket alulról öntözni, ami azt jelenti, hogy inkább az alátétbe tegyünk vizet, a pedig felesleget fél óra elteltével öntsük ki.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Nem csak cserepes virágként állja meg a helyét.
Ezt sokan nem tudják a népszerű dísznövényről: így gondozd a hortenziát


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu