Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a citromhéj a kertben

Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a citromhéj a kertben

agrarszektor.hu
A legtöbb háztartásban a narancs- és citromhéj általában a kukában végzi, pedig a szemét helyett, hasznosan is felhasználhatjuk őket. Sokan nem is gondolnák, de a kertben például nemcsak a kártevőket, de akár a szúnyogokat is távol tarthatjuk citrushéjjal, ráadásul tökéletes komposztalapanyag is. Összegyűjtöttük mire és hogyan alkalmazhatjuk a citrusok héját, ahelyett, hogy kidobnánk őket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ne dobd ki többet a kukába a feleslegesnek tűnő citrom-, vagy narancshéjat, használd fel inkább a kertben - írja a balconygardenweb.com. Lehet nem is gondolnád, de nagyon sok módon hasznát veheted a citrushéjnak, kezdve attól, hogy kitűnő szúnyogriasztó, egészen odáig, hogy tökéletes komposzt alapanyag. 

1. Tökéletes komposzt alapanyag

A citrusok héja nagyon jó komposztalapanyag, köszönhetően annak, hogy sok bennük a nitrogén, a foszfor és a kálium. Vágjuk fel apró darabokra a megmaradt héjat, és szórjuk bele a komposztunkba. Amellett, hogy kitűnő tápanyagforrás, a citrushéj ráadásul a kártevőket is távolt tartja a komposzttól.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

2. Távol tartja a kártevőket

Nem kell azonnal vegyszerekhez nyúlnunk, ha kártevőket találunk a növényeinken, érdemes kipróbálnunk először citrushéjjal eltávolítani őket. Egyszerűen tépjük apró darabokra a héjat, és szórjuk az adott növény köré. Lehet ez a módszer nem lesz olyan hatékony, mintha növényvédő szereket használnánk, de legalább szerves és természetes anyagot juttatunk ki a kertbe.

3. Elriasztja a kutyákat és a macskákat a kerttől

Ha nem szeretnénk, hogy a kutyák és a macskák gyakori vendégek legyenek a kertünkben, használjunk a távol tartásukra citrushéjat. Ezek a háziállatok nem szeretik ugyanis a citrusok erős illatát, emiatt nagy ívben elkerülik majd a kertünket. Keverjük össze az apróra vágott citrushéjat egy kis kávézaccal és szórjuk szét a kertben. Amellett, hogy sem a kutya, sem a macska nem jön többé a növények közelébe, rengeteg hasznos tápanyagot is kijuttatunk így a kertbe. 

4. Növeli a talaj savasságát

A citrushéjat felhasználhatjuk a talaj savanyítására is. Szárítsuk meg a citrom-, vagy narancshéjat, őröljük porrá, és szórjuk a talajra. Ez egy remek természetes módszer a talaj savasságának növelésére, ugyanakkor arra érdemes odafigyelni, hogy minél több citrushéjat használunk, annál alacsonyabb lesz a talaj pH-ja.

5. Tökéletes hangyariasztó

A hangyák bizony sok problémát és kárt okozhatnak a kertben, így a legtöbben igyekeznek azonnal megszabadulni tőlük. A citrushéj a hangyák távol tartására is tökéletes lehet, ráadásul egy természetes és sem az állatokra, sem az emberre nem mérgező módszerről van szó.

6. Elűzi a szúnyogokat

A szúnyogok utálják a citrusok illatát, így ha szeretnénk őket távol tartani, akkor dörzsöljük be egy kis citrom-, vagy narancshéjjal a bőrünket, így biztosan elriasztjuk majd a csípős betolakodókat, ráadásul az illatunk is kellemes lesz. Ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, akkor szórjuk szét reszelt citromhéjat a kertben, illetve a terasz körül. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13