Filléres trükkök a kertbe: ezekkel garantáltan virágozni fog minden növény

Filléres trükkök a kertbe: ezekkel garantáltan virágozni fog minden növény

agrarszektor.hu
Nem sokan lehetnek azok, akik ne szeretnék, hogy növényeik a kertben minél tovább virágozzanak, a legtöbben pedig nem is gondolnák, hogy milyen egyszerűen el lehet érni mindezt. Összegyűjtöttünk néhány filléres trükköt, amelyre ha odafigyelünk és mostantól alkalmazzuk őket, akkor a növények szinte egész évben garantáltan virágozni fognak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nyilván mindenki azt szeretné, ha a növények a kertjében minél tovább virágoznának, sokan azonban nem is tudják, milyen egyszerűen el lehet érni mindezt. Mutatunk néhány szuper trükköt, amelyet, ha kipróbálsz, garantáltan színes lesz a kerted jó pár hónapig.

1. Gondoskodj a kifakult és elszáradt virágok eltávolításáról

Minden esetben távolítsd el a halvány, elszáradt virágokat a növényről, ezzel ugyanis az erőforrások az új virágok termelésére fordítódnak majd, és az egész növény sokkal erősebb lesz. Sok növény magától lehullajtja a virágait, akadnak azonban olyanok, amelyek nem így tesznek, és folyamatosan virágoznak úgy is, hogy tele vannak elszáradt részekkel - írja a balconygardenweb.com

2. Ne feledkezz meg a visszacsípésről!

A friss hajtások visszacsípése segíti a növények megfelelő növekedését és sokkal bokrosabbá is tehetjük így őket. A trükk mindössze annyi, hogy a növénynek bizonyos időközönként csípjük le az apró, friss hajtását, ezzel ugyanis arra késztetjük, hogy oldalrügyeket fejlesszen, és inkább széltében, mint magasságában fejlődjön. Így a növények bokrosak és dúsak lesznek, ráadásul sokkal több virágot növesztenek majd. A visszacsípés egyébként nem minden fajnál/fajtánál javasolt, és az időzítés sem mindegy, az évelőket például célszerű 10-15 centiméter magas korukban visszacsípni.

3. Mulcsozz!

Ajánlott valamilyen talajtakarót használni, a nyári, forró napokon például segít megtartani a talaj nedvességtartalmát, emellett a gyomosodást is gátolja. Az egynyári és évelő növényeknél a mulccsal megakadályozhatjuk, hogy hőstressz alakuljon ki, így akár hetekkel meghosszabbíthatjuk a virágzást. Ha kavicsokat, vagy apró sziklákat használunk talajtakarónak, akkor a nap melegét is tökéletesen el tudjuk raktározni, éjszaka pedig fel tudják azt használni a növények. Így a melegkedvelő, valamint a trópusi növényeknél érdemes ez utóbbi technikát alkalmazni, ha hosszú ideig tartó virágzást szeretnénk. 

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Fontos a megfelelő talaj

A sokáig tartó virágzás egyik alapvető feltétele a laza, jól szellőző talaj, ami elegendő szerves anyagot tartalmaz, és megfelelő a vízelvezetése. Akadnak azonban olyan növények is, amelyek a viszonylag szegényes talajokat szeretik, ilyen például a levendula és a rózsa is. Emellett mindig érdemes megnézni a talajunk pH-értékét is, mielőtt bármilyen növényt elültetnénk bele. 

5. Csak akkor öntözz, ha szükséges

Mindig figyelj arra, hogy optimális szinten tartsd a talaj nedvességtartalmát, így ugyanis biztosan sokáig életben maradnak majd a növények, és garantáltan virágozni fognak hónapokig. Habár a vízhiányos növények hajlamosak sok virágot növeszteni, mielőtt elpusztulnak a szárazságtól, ezt a "trükköt" soha ne használjuk arra, hogy színes legyen a kertünk. Inkább arra figyeljünk, hogy akkor locsoljunk, ha a talaj felső része már száraznak érződik, ezt az ujjunkkal is ellenőrizhetjük.

EZ IS ÉRDEKELHET

6. Gondoskodj a tápanyag-utánpótlásról

A sokáig tartó virágzáshoz természetesen megfelelő mennyiségű tápanyagra is szüksége van a növényeknek, táplálásukat pedig számos módon megoldhatjuk. Használhatunk például komposztot, de folyékony műtrágyát is alkalmazhatunk. Szintén jó megoldás lehet a lassan felszívódó műtrágyák használata, a magas foszfortartalmúak például segítik a növényeket abban, hogy a vegetatív részek fejlesztése helyett inkább a virágzásra koncentráljanak. Figyeljünk azonban arra, hogy ne essünk túlzásba a műtrágya használatával, a túl sok tápanyag ugyanis akár el is pusztíthatja a növényünket.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Vigyázz a kártevőkkel!

Ahhoz, hogy a növényeink sokáig virágozzanak az egyik alapvető dolog, amire mindig oda kell figyelnünk, a kártevők eltávolítása, figyelése, jelenlétük ellenőrzése. A meztelen csigák és a levéltetvek például hatalmas károkat tudnak okozni a kertben, ezért mindig figyeljük a növényeink állapotát. Rengeteg olyan kártevő van, amelyik szereti rágni a virágokat, ezért legyünk résen, ugyanakkor a megfigyelés mellett használhatunk különböző rovarölő szereket, illetve biológiai szereket, de készíthetünk házi vegyszereket is a kártevők távol tartására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?