Ha így megy tovább, teljesen eltűnhetnek a kedvenc örökzöldek a kertekből

Egyre több tuja és fenyő betegszik meg Magyarországon az évről évre melegebb és gyakran kritikusan száraz időjárás miatt, így sokan már tartózkodnak ezen növények telepítésétől, mondván nem viselik jól hazánk klímáját. Ráadásul az sem segít az örökzöldeken, hogy a szélsőséges időjárás miatt új kártevőik és betegségeik jelentek meg. Akadnak azonban olyan fajok, amelyek jól tűrik a megváltozott éghajlati körülményeket, és helyettesíthetjük velük a régi kedvenceket.

A rövidtűs fenyők, főleg a lucok és jegenyefenyők ökológiai igényei a hűvösebb nyarú, egyenletesen csapadékos, párás levegőjű hegyvidéki, vagy óceáni területeken teljesülnek megfelelően, ezért ezek ültetésekor érdemes körültekintőbbnek lennünk a jövőben - írja a “Szeta - Japán növények és bio praktikák a termelőtől” Facebook oldal. Így még az intenzíven gondozott díszkertekbe is érdemes a környezeti körülményeket jól toleráló fajokat, fajtákat telepíteni. Léteznek persze olyan, hazánkban kevésbé ismert lucok és jegenyefenyők, amik jól tűrik időjárásunkat, nem árt tehát egyéb fajokat is kipróbálni.  

Egy facebook csoportban olvastuk az ötletet, miszerint megéri a japán fajokat is megismerni, hiszen ezek a hideget, a meleget, és akár a szárazabb periódusokat is bírják. Ilyen a Pinus pumila törpefenyő, amely meglepően jól tűri az alföldi klímát, vagy a Pinus parviflora sok fajtája, mint a Tempelhof, vagy a Shizuka Goten, valamint a Pinus densiflora fajtáinak zöme is jó választás lehet, mert kiválóan érzi magát hazánk éghajlatán. A Pinus thunbergii faj az eddig említett fajok közül a leginkább szárazságtűrő, így igen jól érzi magát a forró nyarakon. Habár ezek a fajták sokkal jobban tűrik Magyarország szárazabb éghajlatát, azt érdemes hozzátenni, hogy szinte minden növénynek van ellensége, így ezeknek is, mégis a tapasztalatok szerint kevesebb baj van velük. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK