Már kapható a tél kedvenc dísznövénye: ezek most a legnépszerűbb típusok

A kedvező időjárásnak köszönhetően kiváló minőségben kapható az időszak kedvenc dísznövénye, a mikulásvirág. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) piaci körképe szerint a legtöbb vásárló a 12-13 cm-es cserépben lévő virágot veszi, a piros fellevelűek mellett pedig egyre népszerűbbek a rózsaszínűek, a fehérek és az extrább színűek is. Hazánkban nagyságrendileg mintegy száz termelő foglalkozik mikulásvirág-termesztéssel.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint már az összes virágárusnál kapható az idei kedvező időjárásnak köszönhetően kiváló minőségű mikulásvirág, amely tipikusan a késő őszi, téli időszak kedvenc dísznövénye. Az elmúlt évek tapasztalata szerint itthon sokáig a nagy fellevelű, magasabb növények iránt volt nagyobb a kereslet, de mostanra már a kisebb fellevelű növények iránt is számottevő igény látható. A termelők idén is az örök kedvenc, a piros szín tucatnyi árnyalatával jelentek meg, de természetesen rózsaszín, fehér, cirmos, sárga színekben is kapható a dísznövény. A vásárlók döntő többsége még mindig a pirosa változatokat keresik, de a kínálat nagyjából 10%-át már az extrább színek teszik ki. Az igényeknek megfelelően, több mint 50%-ban 12-13 cm-es cserepes méretben kerül a piacra a mikulásvirág, de választék a 6 centiméteres miniktől a 23 centis "óriásokig" is terjedhet.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Hazánkban nagyságrendileg mintegy száz termelő foglalkozik mikulásvirág-termesztéssel, a kínálat 80-90%-át ők állítják elő. A nevéből is adódóan a dísznövény keresettsége mikulás-nap után jelentősen visszaesik, azonban a növény könnyen az adventi időszak és a karácsony fő díszítő elemévé is válhatna. A környező országok hagyományosan így tekintenek a virágra: Ausztriában karácsony csillagának, míg Romániában karácsonykának nevezik a hazánkban mikulásvirágként ismert dísznövényt. Hasonlóan ezen országokhoz, a hazai piacon is kimondott cél a dísznövény szezonjának meghosszabbítása.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Így válaszd ki és neveld a karácsony slágernövényét.
Mit, miért, hogyan: itt van minden, amit a mikulásvirág gondozásáról tudni kell


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu