Meglepő praktika a kiskertben: nem is gondolnád, mi mindenre használhatod a szódabikarbónát

Olcsó, könnyen beszerezhető, és ártalmatlan a környezetre. Ez a szódabikarbóna, amit ezentúl biztos, hogy nem csak a konyhában fogsz használni, hanem a kiskertben is beveted majd.

Az élelmiszerboltokban is beszerezhető olcsó, de általában sütéshez használt szódabikarbónát, nem csak a konyhában érdemes bevetnünk. A kertben ugyanis számtalan módon felhasználhatjuk - a növényvédőszertől, a takarítószeren át a paradicsom édesítéséig. Egyik legnagyobb előnye, hogy ártalmatlan a környezetre. Összeszedtünk 15 tippet, hogy melyik területen, hogyan vetheted be a szódabikarbónát a kiskertedben.

1. Szobanövényeink tisztítása

A szobanövényeink leveleit érdemes rendszeresen megtisztítanunk, hogy megszabadítsuk őket a zsírtól, a rátapadt portól, és ezzel segítsük a fotoszintetizálásukat. Ehhez egy csipetnyi szódabikarbónát oldjunk fel egy liter vízben, nedvesítsünk be a keverékkel egy puha, szöszmentes rongyot, majd óvatosan törölgessük át a növényeink leveleit a színen és a fonákon egyaránt. 

2. A kerti bútorok tisztán tartása

Adjunk fél csésze szódabikarbónát és egy evőkanál mosogatószert négy liter meleg vízbe. Vegyünk egy szivacsot, és tisztítsuk meg a kerti bútorokat az oldattal, majd öblítsük le őket tiszta vízzel. Ezzel az egyszerű módszerrel gyorsan megszabadulhatunk a kosztól és a portól.3. A növények növekedésének serkentése

Alaposan keverjünk össze egy teáskanál szódabikarbónát, fél teáskanál tiszta ammóniát, és egy teáskanál keserűsót négy liter vízben, majd egy keveset öntözzünk a növényeink tövére az elegyből. Az oldat úgy fog viselkedni, mint a műtrágya: a növények növekedése felgyorsul és buja, zöld lombot növesztenek majd.

4. Megszabadít a meztelencsigáktól

Ha már tényleg eleged van a meztelencsigákból, és meg akarsz szabadulni tőlük, szórj rájuk közvetlenül szódabikarbónát. De óvatosan, csak a kártékony puhatestűt hintsd meg vele, a környező növényekre ne jusson!

5. A növények virágzásának serkentése

Oldjunk fel egy evőkanál szódabikarbónát két liter vízben, és keverjük össze őket alaposan. Ha időközönként ezzel az oldattal öntözzük meg virágzó növényeinket, sokkal gyorsabb és nagyobb mennyiségű lesz a virágzásuk. 

6. A talaj pH-jának javítása

Ha savas a talaj a kertünkben, szórjunk szét rajta egy kis szódabikarbónát, majd ásással forgassuk a talajba és locsoljuk meg vízzel. Pár nap múlva teszteljük újra a talaj pH-ját. Az eredmények meglepőek lesznek, ugyanis kevesebb lesz a gyom, több virág lesz a növényeken, és magasabb hozamú lesz a kertünk. Érdemes először kis területen kipróbálni a módszert.

7. Használjuk peszticidként a kerti kártevők ellen

Ahhoz, hogy hatékonyan csökkentsük a levéltetvek, pókok és atkák számát a kertben, használjunk szódabikarbónát. A szaporodásukat mindenképpen meg tudjuk akadályozni, ha a kert földjét megszórjuk vele. Ehhez keverjünk össze egy teáskanál szódabikarbónát és 1/3 csésze olivaolajat. Mérjünk ki két teáskanálnyit ebből a keverékből és adjunk hozzá egy csésze vizet. Alaposan keverjük össze az elegyet, és permetezzük a fertőzött növényekre.

8. Vágott virágokhoz

Ahhoz, hogy sokáig frissek legyen a vágott virágaink, tegyünk egy teáskanál szódabikarbónát a vizükbe.

9. Természetes gombaölő szer

Keverjünk el egy teáskanál szódabikarbónát egy liter vízben. A keveréket felhasználhatjuk a rózsák feketefoltossága ellen, valamint a szőlő termésén és levelein, amikor már kezdenek megjelenni a fürtök.10. Lisztharmat elleni szer

A lisztharmat súlyos problémákat okoz a kertekben esős, párás időben. A betegség számos növényt érinthet, de a rózsát, a tököt és az uborkát különösen károsítja. Keverjünk jól össze egy evőkanál szódabikarbónát négy liter vízzel, egy evőkanál étolajjal és egy evőkanál folyékony mosogatószerrel, majd töltsük kézi permetezőbe. Használjuk hetente, és a kijuttatásnál kerüljük a napos, meleg órákat.

11. Kéztisztító kerti munka után

A benedvesített kezünkről szódabikarbónával ledörzsölhetjük a kerti piszkot, de mindig alaposan öblítsük le, miután megtisztítottuk a kezünket.

12. Megfiatalítja a rózsabokrokat

Keverjünk össze egy teáskanál szódabikarbónát fél teáskanál tiszta ammóniával és egy teáskanál keserűsóval négy liter vízben. Ez a mennyiség elegendő négy rózsabokor helyreállításához, és levelik fényének visszanyeréséhez.13. Gyomírtó és gyomosodásgátló szer


A járdalapok, térkövek közötti résekbe szórt szódabikarbóna elpusztítja az ott kihajtott gyomféléket, és megakadályozza az újak növekedését.

14. A káposztaféléket károsító hernyók elleni szer

Keverjünk össze egyenlő arányban szódabikarbónát és lisztet, majd a keverékkel hintsük meg a hernyók kedvelt eledelét, a fejes káposztát, kelkáposztát, brokkolit. A kártevők megeszik a keveréket a levelekről és 1-2 nap alatt elpusztulnak. Szükség szerint ismételjük meg az eljárást.

15. A paradicsom megédesítése

Hogy az érett paradicsomszemek még édesebbek legyenek, szórjunk egy kevés szódabikarbónát a kifejlett növények töve köré. Természetesen ezt azelőtt érdemes megtennünk, mielőtt teljesen érettek lesznek a termések.

 

Fontos! Néhány alapszabályt tartsunk be, ha szódabikarbónát használunk a kertben:

  • Minden esetben kerüljük el, hogy közvetlenül a virágszárra és a virágrügyekre permetezzük a szódabikarbónát, vagy a vízzel felhígított oldatát.
  • Mikor bármilyen otthoni keveréket készítünk, használat előtt mindig próbáljuk ki egy kis adagban.
  • Mindig kövessük a megfelelő adagolást, mert a túl nagy adag kiégetheti a növények levelét.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Jobb helyen is végezheti a banánhéj, mint a kuka!
Filléres trükk a kertben: nem is hinnéd, mi mindenre használhatod a banánhéjat

Tuti tippek, hogy a közelébe se menjenek többé a cicák a növényeidnek.
Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől

Így gondozd, hogy jövőre is virágozzon!
A szezon kedvence: a mikulásvirág