Mentsd meg a gyeped a pusztulástól: így locsolj a kánikulában

agrarszektor.hu
A héten megérkezett az igazi nyár, és ezzel együtt az embert-, és füvet próbáló kánikula is. A nagy melegben számos olyan hibát követhetünk el a kertápolás terén, ami sárga, kiszáradt, foltos pázsithoz vezethet. Íme néhány hasznos tipp arról, hogyan ápoljuk a gyepünket ahhoz, hogy üdén, zölden és egészségesen vészelje át a forróságot.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Azzal mindenki tisztában van, hogy nagy melegben a növényeknek bőséges vízbevitelre van szükségük - írja közleményében Stihl. Ám azt már kevesen tudják megállapítani, hogy mennyi az az ideális mennyiség, amit még a fű elbír, és ami jót tesz neki. A szakértők szerint a leggyakoribb hiba, amit öntözés során elkövethetünk, hogy nem adunk elég vizet a pázsitunknak. Sokan ugyan minden nap locsolnak, akár naponta többször is, ám nem kizárólag a gyakoriságon van a hangsúly. 

Forrás: Stihl

Ha a hőmérséklet 30-35 ℃ fok között van, akkor elég heti négy alkalommal locsolni, a pázsit vízigénye ilyenkor 6-8 mm négyzetméterenként. Azonban ha a hőmérséklet még feljebb szökik, azaz 35 ℃ fok fölé emelkedik, akkor már szükséges naponta akár többször is öntözni, 8 mm feletti vízmennyiséget négyzetméterenként. Fontos tudni, hogy 1 milliméternyi vízmagasság 1 liter víznek felel meg. Bármilyen módszerrel is locsolunk, azt érdemes a kora reggeli órákra időzíteni, amikor még nem éget annyira a nap, és a hőmérséklet is hűvösebb, mert ilyenkor kevesebb a párolgási veszteség. A legtöbben ott rontják el az egész évben gondosan ápolt gyepszőnyegüket, hogy nem gondoskodnak helyettesítésről, ha elmennek nyaralni. Ezt is érdemes betervezni, ha hosszabb útra indulunk nyáron, és nincs automata locsolórendszerünk.

Még a legnagyobb kánikulában is gondoskodnunk kell a fűnyírásról. A nagy melegben kéthetente, vagy akár hetente is lenyírhatjuk a füvet, ha mellette alaposan öntözzük. Azonban nem mindegy, hogy mikor és hogyan nyírjuk, mert nem csak pozitív hatásai lehetnek. A fű a zöldállományában tartalékolja a vizet, valamint a tápanyagszükségletének legnagyobb részét is. Ezért ennek elvesztése drámai lehet, a nagyarányú veszteség pedig a gyepszőnyeg pusztulását is jelentheti. Fontos szem előtt tartani, hogy károsodás nélkül kb. az egyharmad része távolítható el, ezért a nyári melegben, amikor a gyep regeneráló képessége egyébként is csökken, érdemes feljebb emelni a vágási magasságot. Így a föld beárnyékolása miatt kedvezőbb talaj közeli mikroklíma alakul ki, ami ellenállóbbá teszi a pázsitot a környezeti hatásokkal szemben. 

Forrás: Stihl

Azonban figyelni kell arra is, hogy a fűszálak ne legyenek olyan hosszúak, hogy sűrűn takarják egymást, mert ez a kedvezőtlen levegőzés miatt zöld utat enged a gombásodásnak, vagy egyéb kártevőknek. A szakértők szerint a 7-8 cm-es tarlómagasság lehet az ideális. Ha a fű magassága egy hosszabb távollét, vagy utazás miatt megugrik, jobb, ha nem egy vágással nyírjuk megfelelő méretűre, hanem betartva az egyharmad szabályt, inkább több alkalom alatt tesszük rendbe a gyepünket. A tervezett fűnyírás előtt 24 órával hanyagoljuk a locsolást, illetve, hogy a fűnyíró kése mindig legyen éles, mielőtt nekiállunk a munkának, hogy ne tépje a gyepet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?