Ne mondjunk le télen se a saját termesztésű zöldségekről

agrarszektor.hu
Egyre hidegebb lesz kint, jönnek a fagyok, és hamarosan a hó is megérkezik. Ilyenkor az ember általában leugrik a közeli szupermarketbe, ha egy kis friss zöldségre vágyik. Jó azonban tudni, hogy ennek nem feltétlenül kell így lennie, ugyanis vannak olyan zöldségfélék, amelyeket mi magunk is termeszthetünk akár a lakásban is.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ha beltéri "kiskert projektbe" kezdünk, a legjobb, ha olyan zöldségfajokat választunk, amelyek kis területen is jól érzik magukat. A saláta, a spenót, a legtöbb gyógynövény és az endívia is alkalmasak a zárt terű termesztésre, de próbálkozhatunk zöldpaprikával, babbal, cseresznye paradicsommal és törpe padlizsánnal is. 
,
Amikor zöldséget választunk a beltéri termesztéshez, érdemes előtte végignéznünk a vetőmagpiacot. Egyre több zöldségfajból van már ugyanis törpe típusú fajta is, amelyek nem igényelnek annyi időt és teret a növekedéshez. A zöldségek ültetésekor minden esetben olvassuk el a vetőmagok csomagolásán található utasításokat.

Fontos, hogy mindig megfelelő edényt válasszunk a beltéri kertünk zöldségei számára. A cserepeknek mindig biztosítaniuk kell a megfelelő vízelvezetést, és elég nagyoknak kell lenniük ahhoz, hogy ne csak a palánták, de később a felnőtt növények is elférjenek bennük. Az edény mérete mindig az ültetni kívánt zöldség típusától függ. A gyógynövények és a salátafélék például nem igényelnek túl mély cserepet, ugyanis a gyökerük nem annyira szétágazó, ellentétben a paradicsommal.

Ültetéskor legjobb, ha kerüljük az agyagedényeket, ezekben ugyanis gyorsabban kiszárad a föld, mint a kerámia, fa-, fém- vagy műanyag edényekben.

A növények elhelyezése is lényeges szempont, érdemes ugyanis olyan helyet választanunk, ahol annyi közvetlen napfényt kapnak a zöldségeink, amennyit csak lehet. Míg akadnak olyan növények, amelyek kevésbé fényigényesek, a legtöbb igényli a több órás napfényt, így győződjünk meg róla, hogy a kiskert naponta legalább hat órás napfényt kap majd. Ha nincs napsütötte ablakpárkányunk, akkor érdemes olyan lámpákat vásárolnunk, amelyek segíthetik a zöldségek növekedését és elegendő fényt biztosítanak. Számos e célra kialakított lámpa létezik a kertészetekben, de akár online is találhatunk.

A talaj szempontjából fontos, hogy olyan keveréket használjunk, amely jó vízelvezető-képességel rendelkezik.

Jó növénytermesztő közeget mi is készíthetünk, egyenlő mennyiségű kovaföld, homok, perlit és mulcs összekeverésével. De összekeverhetünk egyenlő részben földet a kertünkből, durva homokot és komposztot vagy tőzeglápot is. Mindkét keverékkel egészséges zöldségeket nevelhetünk majd a lakásunkban, akár télen is. 

Ne felejtsük el, hogy a beltéri kerteket rendszeresen öntözni kell, ne hagyjuk, hogy a talaj túl száraz legyen, ugyanis a nem megfelelő öntözés keserű ízű zöldségeket eredményezhet. A legtöbb kertészetben elérhetők úgynevezett "öntözési gömbök", amelyek segíthetnek a talaj nedvességének megőrzésében.

A jó műtrágya a sikeres beltéri kertészet receptjének fontos része.

Érdemes jó szerves trágyát választanunk, amelyhez egy kis komposzt hozzáadásával serkenthetjük zöldségeink növekedését.

A tengeri moszat használatával is kedvezhetünk növényeinknek, ugyanis lassabban szabadítják fel a tápanyagokat.

A jó hír a beltéri kertészkedőknek, hogy sokkal kevesebb kártevő támadhatja meg itt a növényünket, így kevesebb ellen kell védekeznünk is. A liszteskék jelentenek általában problémát, de könnyen elpusztíthatjuk őket ragacsos csapdák kihelyezésével, amelyek kertészetekben kaphatók. A pajzstetveket úgy lehet a legkönnyebben eltávolítani, ha egy alkohollal átitatott vattacsomóval ledörzsöljük őket. A takácsatkafélék azonban az egyik leggyakoribb kártevők. A növényeinket úgy szabadíthatjuk meg tőlük, ha vízzel permetezzük őket, ha azonban ez mégsem válik be, akkor egy pohár mosogatószert keverjünk a vízhez, és így permetezzük le az oldattal a növényeinket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?