Pofonegyszerű: így lehet csodaszép, összefüggő pázsitod kevés gondozással

A kertek többségének a gyep, illetve a pázsit a központi eleme, sok esetben azonban rengeteg munkával jár a rendben tartása. Tökéletes alternatíva lehet a fű helyett a talajtakarók alkalmazása, amelyeket ugyan szintén öntözni és gyomlálni kell, mégis sokkal jobban viselik a zordabb körülményeket. Találhatunk köztük olyanokat, amelyek a szárazságot tűrik jobban, de akadnak olyanok, amelyek inkább az árnyékot tolerálják.

A kert tervezésekor, illetve füvesítésekor sokan megfeledkeznek a talajtakaró növényekről, pedig a legtöbbjük még a zord körülmények között is vígan elél - írja a www.bhg.com. Ráadásul, ha olyan fajt választunk, amelyik kifejezetten jól viseli a kertünk tájolása miatt uralkodó időjárási viszonyokat, akkor a megszokott gyepet is helyettesíthetjük vele. A talajtakaró növények megbízhatóak, és egyesek a szárazságot, mások pedig az árnyékot is kifejezetten jól tűrik. 

Szárazságtűrő talajtakaró növények

Ha olyan területen helyezkedik el a kertünk, ahol kevés az árnyék, és hamarabb kialakulhatnak száraz foltok, esetleg könnyen megbarnulhat a gyep, akkor érdemes talajtakarót választanunk a fű helyett. Sok olyan fajta akad, amelyik ellenáll a melegnek, és jól viseli a szárazságot.

Kakukkfű

Száraz és napos helyre érdemes kakukkfüvet ültetni, ez a növény ugyanis nem csak jól néz ki, de aromás levelei a konyhában is hasznosíthatók frissen és szárítva egyaránt. Konténerbe is ültethetjük, de rakhatjuk ágyás szélére is, ráadásul a kúszó fajták jól tűrik a taposást, így a kerti ösvény lépcsőfokai közé is tehetjük. 

Varjúháj

Sokan nem tudják, de a varjúhájnak vannak olyan fajtái, amelyek talajtakaróként is kitűnően alkalmazhatók kúszó életmódjuk miatt. Ezek többsége nagyon jól tűri a szárazságot, és számtalan színben pompázhatnak. Leginkább a napos, vagy részben árnyékos helyeket kedvelik, illetve fontos számukra, hogy megfelelő legyen a talaj vízelvezető képessége. 

Talajtakarók árnyékba

Az árnyékos területek gyakran nedvesek, ami sok növénynek nem feltétlenül kedvező. Érdemes ezekre a helyekre olyan talajtakarókat ültetni, amelyek kifejezetten az ilyen nedves, de árnyékos helyeket szeretik.

Podagrafű

Ha olyan talajtakaró növényt szeretnénk, amely kifejezetten gyorsan nő és terjed, akkor a podagrafű a jó választás. Kedveli az árnyékos, félárnyékos helyeket, de jól érzi magát járdák repedéseiben is.

Szagos müge

A szagos müge azon növények egyike, amely árnyékban is képes virágozni. Érdemes fák, cserjék alá ültetni, apró fehér virágaival tökéletes talajtakaróként szolgál majd. 

Örökzöld talajtakaró növények

Az örökzöld talajtakarók amellett, hogy a meleg nyári hónapokban is pompáznak, télen is ékes díszei lehetnek a kertünknek.

Japán kígyószakáll

A japán kígyószakáll habár úgy néz ki, mintha fűféle lenne, valójában nem az. Nedvesebb talajokon nagyon jól érzi magát, és kiválóan alkalmas szegélynek, de járdák réseibe is ültethetjük.

Gyapjas tisztesfű

Ez az évelő egyaránt szereti a napos, illetve a félárnyékos helyeket, ezüstös zöld, gyapjas leveleivel csodás dísze lehet a kertünknek. Apró fehér, rózsaszín, lila vagy piros virágai nyáron nyílnak, de amint elvirágoztak, nyugodtan vágjuk le őket, hiszen leveleivel továbbra is ékesít majd. Ha túl meleg van, a levelek hajlamosak lekókadni, de amint kicsit lecsökken a hőmérséklet, azonnal felélednek. Tavasszal érdemes levágni a régi, elszáradt leveleket, ezzel is elősegíthetjük a további növekedést.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ezekkel a trükkökkel gyerekjáték lesz a gazok elleni harc!
Ellepte a gaz a kertet? Ezekkel a trükkökkel garantáltan kipusztul minden gyom

Sötét, árnyékos lakrészekbe is lehet életet varázsolni növényekkel.
Kipusztíthatatlan növények a lakásba: ezek még fény nélkül is jól érzik magukat