Sokan hibáznak a tavaszi kerti munkáknál: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

Sokan hibáznak a tavaszi kerti munkáknál: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

agrarszektor.hu
Bár az időjárás még nem mutatja, a héten beköszöntött a tavasz Magyarországra. Ez pedig azt jelenti, hogy hamarosan megkezdődnek a munkák a földeken és a kertekben. Azonban nagyon nem mindegy, hogy mivel kezdjük a kinti tevékenységünket, ahogy az sem, hogy az egyes feladatokat milyen sorrendben végezzük el, hiszen növényeink élete és egészsége múlhat rajta. De melyek most a legfontosabb teendők a kertben? Melyek azok a tennivalók, amelyekkel nem szabad várni, és melyek azok amelyeknek már nem szabad nekikezdeni? Melyek azok a lépések, kerti munkák, amelyeket a legtöbben elrontanak ilyenkor? Az Agrárszektor erről kérdezte Megyeri Szabolcs kertészmérnököt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Meteorológiailag már véget ért a tél, és beköszöntött a tavasz. Noha az időjárás ennek még nem sok jelét mutatja, de hamarosan elkezdenek ébredezni az eddig téli álmot alvó növények, és nemsokára eljön az a pillanat is, amikor már nem lehet tovább halogatni a kerti munkákat. Arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy a megfelelő munkákat a megfelelő pillanatban végezzük el, különben komolyan megnehezítjük a növényeink és magunk későbbi helyzetét. Arról, hogy melyek most a legfontosabb munkák, megkérdeztük Megyeri Szabolcs kertészmérnököt.

A szakember elmondta, hogy a legtöbben a kerttervezés fázisán már túl vannak, úgyhogy most itt az idő kijelölni és előkészíteni az új ágyásokat, mind a veteményes, mind a díszkertben. A konténeres és hagymás növények ültetése már folytatódhat, viszont a legtöbb helyen a száraz időjárás miatt célszerű figyelni az alapos beöntözésre az ültetés után - jelezte Megyeri Szabolcs. A kertészmérnök kiemelte, hogy aki saját maga neveli a palántákat az első magvetésen is túl van már, de még senki nincs elkésve, ebből kifolyólag érdemes a vetőmagokat is ellenőrizni a később szabadföldi vetésekhez.

A beltéri palántanevelést már elkezdhetjük, akár egy napos ablakpárkányon is!

Most még a kert "tisztítása" a fő feladat, így központi szerep jut a metszésnek, melyet már nem érdemes tovább halogatni, hiszen az enyhébb idő miatt a növények a nyugalmi állapotuk végéhez közelednek, ez jól tetten érhető, hiszen duzzadni kezdtek a rügyek is, de az évelőágyakban előbukkanó növények is erről árulkodnak. Akinek nem volt ideje összeszedni a lombot a fák alól, az tegye meg, mert az avar alatt lévő növények számára a felettük lévő lomb zavaró lehet.

Ha felkupacolással vagy szalmával védtük fagyérzékeny növényeinket, rózsáinkat, akkor ezt a téli takaróanyagot is lebonthatjuk róluk

- tette hozzá Megyeri Szabolcs.

Megyeri Szabolcs, kertészmérnök

Arra a kérdésre, hogy melyek azok a tennivalók, amelyeket minél előbb el kell végezni, a kertészmérnök kifejtette, hogy a tél végi, kora tavaszi időszak fő feladata a metszés. Ezt nem érdemes tovább halogatni. A rózsametszés ideje is elérkezett. E mellett a növényvédelmi munkák fontos része a télvégi lemosó permetezés is, ez is egy most aktuális feladat. Ezt még rügyek kihajtása előtt kell elvégezni, amíg a növény nyugalmi állapotban van. Ha ezt elmulasztjuk, akkor majd csak jövő évben találjunk rá újabb időpontot.

Ha ezt a két munkát elvégeztük, akkor sokat tettünk növényeink egészségéért. Ezeken túl nem kevésbé fontos feladat a tápanyagutánpótlás. Érett komposztot, trágyát forgassuk be a talajba, így nem csak tápanyag kerül a talajba, de annak szerkezetére is pozitív hatással van, csökkentjük a tömörödését esélyét. Sokszor csalókák a tavaszi napsütéses hetek - ilyenkor többen kiviszik a pincében, garázsban teleltetett konténeres növényeket. Ennek még viszont nem jött el az ideje, célszerű várni kicsit a növények visszaköltöztetésével a teraszokra, erkélyekre.

A szakember beszélt arról is, hogy ilyenkor tavasszal sokaknak a legnagyobb nehézséget a metszés okozza, legyen szó dísznövényről vagy gyümölcstermőről, mivel itt vagy túlmetszik a növényeket, vagy túl óvatosan bánnak vele. A metszés egy fontos feladat, bár nem a legegyszerűbb, amely növényre van szabva, hiszen mindegyik növény metszéséhez, koronaalakításához találunk segítséget és szakirodalmat - mondta el a kertészmérnök.

A szőlő metszését már a legtöbb helyen befejezték.
A metszésen túl gyakori hiba a lemosópermetezés kapcsán merül fel, itt valóban lemossuk a fákat, ezt pedig csak kellő alapossággal szabad végezni, hogy mindenhova jusson a permetszerből, ne pedig csak érintőlegesen végezzük

- figyelmeztetett Megyeri Szabolcs.

Utolsóként pedig, nem utolsó sorban a talajmunkák idejének helyes megválasztása. A szakember óva intett attól, hogy túl korán kimenjünk a földre, ha még túl nedves, akkor ha dolgozunk rajta, a talaj túl kötötté válik, melyet csak sok munkával és odafigyeléssel lehet helyrehozni.

Az egynyári dísznövények, palánták sokszor már kora tavasszal megtalálhatók a piacokon, a kereskedelmi egységekben. Ezek a növények szépek, nehéz nekik ellenállni. De tartsuk észben, hogy fűtött körülmények között nevelték őket - jelezte Megyeri Szabolcs. Ha ezt nem tudjuk biztosítani számukra, akkor hamar betegek lesznek, elpusztulnak, a kiültetésükkel pedig még várni kell!

A talajforgatás, ásás időpontját a talaj állapotától tegyük függővé!

Ami a tavasszal várható károsítókat illeti, Megyeri Szabolcs elmondta, hogy bár az áttelelő rovarok már megjelentek, így köztük az invazív poloskafajok is, a lombot károsító kártevők még váratnak magukra. A talajlakó kártevőket azonban érdemes már most feltérképezni a kertben. A cserebogár lárvák, drótférgek és egyéb gyökérkártevők nem húzódnak mélyre az enyhe teleken a talajban, emiatt könnyebben kezdhetik meg a tevékenységüket tavasszal.

A kórokozók közül a várható változékony tavaszi időjárás miatt a télvégi lemosó permetezésen túl érdemes figyelmet fordítani a tafrina és monília elleni védekezésre, ugyanis a melegből hűvösre váltó, csapadékos és párás idő kedvez, de ez már kora tavaszi feladat. Hangsúlyozom a metszés fontosságát: ha beteg, sérült hajtásrészeket látunk a növényen, szabaduljunk meg tőlük, ha lehet. Ez sok későbbi problémától megóvhat minket

- emelte ki Megyeri Szabolcs.

A kertészmérök emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a pajzstetvek az enyhe teleken könnyebben áttelelnek a fás részeken, de ellenük is jó szolgálatot tehet egy időben elvégzett lemosó permetezés. Amennyiben a lakásban teleltettünk növényeket, érdemes rendszeresen átnézni őket növényvédelmi szempontból. Ha a növények betegen kerülnek ki a kertbe, könnyen megfertőzhetik a szabadföldi növényállományt is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33