Tuti tippek kezdő kertészeknek: ezekkel a dísznövényekkel garantált a siker

Sokan nem szeretnek kísérletezni, amikor dísznövényekről van szó, és ezzel nincs is semmi probléma. Számtalan olyan virágos növény van, amely termesztése pofonegyszerű, és nem igényel nagy szakértelmet. Összegyűjtöttünk hat olyan növényt, amelyek nem csak a kertünk díszei lehetnek, de kevés odafigyeléssel is könnyedén termeszthetők.

Muskátli

A muskátli talán az egyik legnépszerűbb dísznövény, nagyon sok kertész választja őket évről évre, és nem véletlenül. Számos színben kapható, ráadásul könnyedén elviseli a nyári meleget, még korlátozott vízmennyiség mellett is.

Petúnia

A petúnia tavasztól egészen az első fagyokig virágzik, és szinte korlátlan színválasztékban elérhető: világos citromsárga, lime zöld, rózsaszín, lila és még sorolhatnánk. Ahhoz, hogy virágaink egészségesek legyenek, érdemes a nagyságuk miatt naponta kétszer is locsolni őket, egyszer reggel és egyszer késő délután, de soha ne öntözzük őket a déli erős napsütésben, mert kiégnek. Emellett figyeljünk oda, hogy a petúnia mindig elegendő tápanyagot és műtrágyát kapjon. 

Árnyliliom

Az árnyliliom nagyon népszerű dísznövény, de érdemes résen lenni, a csigák ugyanis szívesen fogyasztják, és tesznek benne kárt. Vannak olyan árnyliliom fajták, amelyek jobban, és vannak, amelyek kevésbé viselik el a tűző napot, nem árt tehát körültekintőnek lenni, amikor árnyliliomot vásárolunk. Színekben viszont végtelen a lehetőség, egészen a zöldtől, a fehéren át, a kékes, lilás árnyalatokig, bármilyet találunk. 

Menta

A menta egy robosztus ével növény, amely tökéletes lehet a kezdő kertészek számára. Érdemes olyan helyre ültetni, ahol nem okoz problémát, ha elkezd szinte megállíthatatlanul szaporodni, ha azonban mégis szeretnénk kordában tartani, akkor válasszunk egy nagyobb cserepet, vagy konténert. Ha kulináris célokra is szeretnénk felhasználni mentánkat, akkor érdemes ehhez megfelelő fajtát választani, mint például a borsmenta. 

Vasfű

A vasfű, azaz verbéna, azért is különleges, mert ha kihozzuk növényünkből a maximumot, akkor nem csak hatalmas méretével, de pompás színével (fehér, rózsaszín, vagy lila) is díszíti majd a kertünket. Akadnak a vasfűnek olyan fajtái is, amelyek a legforróbb, legszárazabb körülményeket is nagyon jól viselik, érdemes tehát tájékozódni ültetés előtt.

Varjúháj 

A varjúhájak csoportját igénytelen, szárazságtűrő évelő fajták alkotják, amelyek napos, vagy félárnyékos helyet, illetve jó vízelvezetésű, laza talajt igényelnek.Ettől függetlenül nagyon igénytelen növények, könnyen nevelhetők, szívósak, és kártevőjük sincs. Tőosztással lehet őket szaporítani, így ha levágunk belőlük egy-egy hajtást, majd azokat elültetjük, akkor máris újabb növénykéink lesznek. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ezeket egy kerttulajdonos sem úszhatja meg.
Ezek a legfontosabb áprilisi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

Sokan nem is tudják, milyen veszélyes növények vannak a kertjükben.
Mérgező növények lehetnek a magyar kertekben: senki sincs biztonságban tőlük