Tuti tippek kezdő kertészeknek: ezekkel a dísznövényekkel garantált a siker

Tuti tippek kezdő kertészeknek: ezekkel a dísznövényekkel garantált a siker

agrarszektor.hu
Sokan nem szeretnek kísérletezni, amikor dísznövényekről van szó, és ezzel nincs is semmi probléma. Számtalan olyan virágos növény van, amely termesztése pofonegyszerű, és nem igényel nagy szakértelmet. Összegyűjtöttünk hat olyan növényt, amelyek nem csak a kertünk díszei lehetnek, de kevés odafigyeléssel is könnyedén termeszthetők.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Muskátli

A muskátli talán az egyik legnépszerűbb dísznövény, nagyon sok kertész választja őket évről évre, és nem véletlenül. Számos színben kapható, ráadásul könnyedén elviseli a nyári meleget, még korlátozott vízmennyiség mellett is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Petúnia

A petúnia tavasztól egészen az első fagyokig virágzik, és szinte korlátlan színválasztékban elérhető: világos citromsárga, lime zöld, rózsaszín, lila és még sorolhatnánk. Ahhoz, hogy virágaink egészségesek legyenek, érdemes a nagyságuk miatt naponta kétszer is locsolni őket, egyszer reggel és egyszer késő délután, de soha ne öntözzük őket a déli erős napsütésben, mert kiégnek. Emellett figyeljünk oda, hogy a petúnia mindig elegendő tápanyagot és műtrágyát kapjon. 

Árnyliliom

Az árnyliliom nagyon népszerű dísznövény, de érdemes résen lenni, a csigák ugyanis szívesen fogyasztják, és tesznek benne kárt. Vannak olyan árnyliliom fajták, amelyek jobban, és vannak, amelyek kevésbé viselik el a tűző napot, nem árt tehát körültekintőnek lenni, amikor árnyliliomot vásárolunk. Színekben viszont végtelen a lehetőség, egészen a zöldtől, a fehéren át, a kékes, lilás árnyalatokig, bármilyet találunk. 

Menta

A menta egy robosztus ével növény, amely tökéletes lehet a kezdő kertészek számára. Érdemes olyan helyre ültetni, ahol nem okoz problémát, ha elkezd szinte megállíthatatlanul szaporodni, ha azonban mégis szeretnénk kordában tartani, akkor válasszunk egy nagyobb cserepet, vagy konténert. Ha kulináris célokra is szeretnénk felhasználni mentánkat, akkor érdemes ehhez megfelelő fajtát választani, mint például a borsmenta. 

Vasfű

A vasfű, azaz verbéna, azért is különleges, mert ha kihozzuk növényünkből a maximumot, akkor nem csak hatalmas méretével, de pompás színével (fehér, rózsaszín, vagy lila) is díszíti majd a kertünket. Akadnak a vasfűnek olyan fajtái is, amelyek a legforróbb, legszárazabb körülményeket is nagyon jól viselik, érdemes tehát tájékozódni ültetés előtt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Varjúháj 

A varjúhájak csoportját igénytelen, szárazságtűrő évelő fajták alkotják, amelyek napos, vagy félárnyékos helyet, illetve jó vízelvezetésű, laza talajt igényelnek.Ettől függetlenül nagyon igénytelen növények, könnyen nevelhetők, szívósak, és kártevőjük sincs. Tőosztással lehet őket szaporítani, így ha levágunk belőlük egy-egy hajtást, majd azokat elültetjük, akkor máris újabb növénykéink lesznek. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?