Megérkezett a muskátliszezon: itt van minden, amit a népszerű balkonvirágról tudni kell

agrarszektor.hu
A muskátli az egyik legnépszerűbb balkonnövény Magyarországon, így szinte minden háznál van legalább egy cserépnyi. Viszonylag egyszerű a gondozásuk, emellett a nyár elejétől az őszi fagyokig folyamatosan virágoznak. De vajon mire érdemes figyelni ültetéskor, és hogyan kell gondozni később? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a muskátliról, így ha ezekre odafigyelsz, akkor biztosan egész évben egészséges dísznövényed lesz majd.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kertészetekben és barkácsáruházakban található muskátlikat a vásárlás és hazaszállítás után szinte pár napon belül érdemes átültetni, hiszen a növény hónapok óta abban a kis mennyiségű virágföldben élt, amelyben megvásároljuk. Tehát a vásárlás mellé érdemes muskátli virágföldet, és egy nagyobb cserepet is vásárolni, hogy otthon át tudjuk ültetni a muskátlikat. Fontos hogy az átültetés után két-három hónapig nem adjunk a növénynek tápoldatot, mivel a friss földben bőven van még tápanyag, és ha erre ráöntjük a tápoldatos vizet, biztos, hogy kiégetjük a muskátlit.

Ültetéskor figyeljünk arra, hogy muskátliföldbe ültessük a növényt, mert így kapja meg a megfelelő táptalajt, az előző évi földet azonban soha ne használjuk magas só és klórtartalma miatt. Ajánlatos világosabb vagy duplafalú ládába ültetni a muskátlit, így nem forrósodik fel napsütötte helyen sem a gyökérzóna, a láda alá azonban minden esetben kerüljön alátét, amelybe a felesleges víz folyhat. Ültetéskör ne tömködjük a földet túl erősen a növény körül, mert akkor a gyökér nem kap elég levegőt.

EZ IS ÉRDEKELHET
Nagyon fontos a muskátli megfelelő és folyamatos gondozása, tápanyagpótlása, mivel a tövek sok lombozatot és virágot fejlesztenek, ezért sok vizet és tápanyagot fogyasztanak. Az öntözővíz és a tápoldat mennyisége legyen arányos a növény nagyságával és az időjárással. Fontos, hogy a balkonláda-alátétben ne álljon folyamatosan a víz, mert a muskátli gyökerei megfulladnak és elpusztulnak. Ha a muskátli levelek sárgulnak, az a túlöntözés egyik biztos jele. Öntözéskor figyeljünk arra, hogy ne jusson víz a levelekre, mert hűvősebb időben a gombák és kórokozók megtelepedhetnek a vízcseppekben.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 06:01