Virágzik a levendula: így takarítsd be!

Virágzik a levendula, ami azt jelenti, hogy hamarosan megkezdődik a betakarítása is. Nehéz azonban megállapítani, hogy melyik a megfelelő időpont a szüretre, van azonban néhány támpont, amelyre támaszkodhatunk.

Sokak szerint az egyik legnehezebb kérdés annak a megállapítása, hogy mikor takarítsuk be a levendulát. Van azonban néhány támpont, ami segítséget nyújthat, pontos dátum azonban nem, vagy csak nagyon nehezen adható meg. Ennek az az oka, hogy ha a tavasz hűvösebb volt, és napfény sem volt elegendő, akkor biztosan késik majd a betakarítás időpontja. Magyarországon a levendula virágzása általában június első hetében kezdődik, a hónap végére pedig már szinte minden virág kinyílik, majd megkezdődik a több hétig tartó száradás. 


A virágzat illóolaj-tartalma a teljes virágzáskor a legnagyobb. Ez a betakarításra legalkalmasabb időpont mindössze 7-8 napig tart. Nagyobb ültetvények esetén ezért már a virágzás kezdetén meg kell kezdeni a betakarítást. Illóolaj és úgynevezett virágdrog-előállításra egyaránt csak a virágzatot kell levágni.

Az aratás időpontja mindig attól függ, hogy milyen célra szeretnénk később felhasználni a levendulát. Ha csokorban szeretnénk szárítani, akkor olyankor vágjuk le a virágokat, amikor az első két virág már kinyílt, de a többi rügy még zárt, vagy maximum a virágok harmada nyílt ki. Vigyázzunk, mert ha később szüretelünk, akkor szárítás után a virágok le fognak potyogni. Ha a legtöbb virág már kinyílt, akkor a levendulát szárítás után ételbe, italba, de illatosító tasakba is felhasználhatjuk.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Tuti tippek, hogy a közelébe se menjenek többé a cicák a növényeidnek.
Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől

Íme, ezek most a legfontosabb szeptemberi teendők.
Szeptemberi feladatok a kertben: itt a lista, ezeket mindenképpen végezd el