Virágzik a levendula: így takarítsd be!

agrarszektor.hu
Virágzik a levendula, ami azt jelenti, hogy hamarosan megkezdődik a betakarítása is. Nehéz azonban megállapítani, hogy melyik a megfelelő időpont a szüretre, van azonban néhány támpont, amelyre támaszkodhatunk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sokak szerint az egyik legnehezebb kérdés annak a megállapítása, hogy mikor takarítsuk be a levendulát. Van azonban néhány támpont, ami segítséget nyújthat, pontos dátum azonban nem, vagy csak nagyon nehezen adható meg. Ennek az az oka, hogy ha a tavasz hűvösebb volt, és napfény sem volt elegendő, akkor biztosan késik majd a betakarítás időpontja. Magyarországon a levendula virágzása általában június első hetében kezdődik, a hónap végére pedig már szinte minden virág kinyílik, majd megkezdődik a több hétig tartó száradás. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A virágzat illóolaj-tartalma a teljes virágzáskor a legnagyobb. Ez a betakarításra legalkalmasabb időpont mindössze 7-8 napig tart. Nagyobb ültetvények esetén ezért már a virágzás kezdetén meg kell kezdeni a betakarítást. Illóolaj és úgynevezett virágdrog-előállításra egyaránt csak a virágzatot kell levágni.

Az aratás időpontja mindig attól függ, hogy milyen célra szeretnénk később felhasználni a levendulát. Ha csokorban szeretnénk szárítani, akkor olyankor vágjuk le a virágokat, amikor az első két virág már kinyílt, de a többi rügy még zárt, vagy maximum a virágok harmada nyílt ki. Vigyázzunk, mert ha később szüretelünk, akkor szárítás után a virágok le fognak potyogni. Ha a legtöbb virág már kinyílt, akkor a levendulát szárítás után ételbe, italba, de illatosító tasakba is felhasználhatjuk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58