2019. november 13. szerda Szilvia

Hírek - Növény

1 milliárd forint kamattámogatás a fagykárosult gazdáknak

2012 májusáig adhatják le az idén fagykárt szenvedett gazdák államilag támogatott, kedvezményes hitelkérelmeiket.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az új tervezet szerint az állam a legfeljebb 20 éves hitel kamatát és költségeit vállalja át, de a kedvezményes készfizető kezesség díját a termelőnek kell fizetnie. A Fagykár Forgóeszköz Hitelprogram szabályozását az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia - számol be a hvg.hu.

A kormány honlapján megjelenített dokumentumból megtudhatjuk, hogy a támogatási keret 1 milliárd forint, ami termelőnként minimum 500 ezer, maximum 5millió forintnyi hitel lehet. Teljes, 100 százalékos kár esetén hektáronként 800 ezer forint hitel vehető fel hektáronként, ha kisebb, arányosan csökken az összeg.

A hitel nagysága természetesen a fagykár mértékétől függ. Az új rendelet a fagykár miatt korábban felvett forgóeszköz-, illetve a működés finanszírozását segítő hitelek kiváltására most felvett kölcsönökre vonatkozik.

A futamidőt legfeljebb 20 évre határozták meg, melyhez 3 év tőketörlesztési türelmi idő kapcsolódik, a kamat 2012-ben nem haladhatja meg a háromhavi Euribor plusz 5 százalékpontot. A következő években pedig majd a vidékfejlesztési miniszter dönt az aktuális kamatról.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu