2020. december 5. szombat Vilma

Hírek - Növény

100 milliárdot buktak el tavaly a gabonatermelők

Mintegy 100 milliárd forint bevételcsökkenést okozott a gazdálkodóknak, hogy 2 millió tonnával kevesebb gabona termett 2017-ben. Valószínűsíthető, hogy egyes termelőknek át kell tervezniük beruházásaikat a kisebb bevétel miatt.
 
 

Tavaly mintegy 13 millió tonna gabona termett Magyarországon, és ez 2 millió tonnával kevesebb a 2016-os eredményeknél – mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökhelyettese az Agromashexpo agrárgépipari szakkiállításon. A jövedelemveszteség miatt szerinte elképzelhető, hogy a termelőknek újra kell gondolniuk az ez évre tervezett beruházásaikat, mivel nem lesz elég pénzük.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a terméskiesés főként a takarmánykukoricánál következett be. A GOSZ a gabonaszektor teljes tavalyi bevételkiesését 100 milliárd forintra becsüli.

A múlt évben megtermelt gabonából - az 1 millió tonnás átmenőkészlettel együtt - a becslések szerint mintegy 6 millió tonna körüli mennyiséget lehet exportálni. Petőházi Tamás szerint a termelők elégedettek lennének azzal, ha az idén mintegy 15 millió tonna lenne a gabonatermés, az árak pedig elérnék a tonnánként 50 ezer forintot.

A múlt évi őszi vetések a GOSZ szerint most jó képet mutatnak, mivel sikerült idejében elvégezni a vetést. Így az idei kilátások kedvezők, de végleges véleményt csak a vegetáció elindulását követő állapot-felmérés után lehet majd mondani. Az eddigi enyhe tél okozhat gondokat a későbbiekben a termelőknek az áttelelt kártevők miatt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu