Bővülő piac az energiafák területén - interjú Babicz Szabolccsal, a Holland Alma Kft. ügyvezetőjével

Agrárszektor
Az energetikai növények felvevőpiaca dinamikusan bővül - mondta el kérdésünkre Babicz Szabolcs, a Holland Alma Kft. ügyvezetője, aki egyben a cég termelésvezetője is. Továbbá tájékoztatást adott az energiafák termelésének költségeiről, stratégiáiról illetve cége prioritásairól.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Agrárszektor.hu: Milyen beruházási költségekkel és megtérüléssel lehet számolni akác energiaültetvény esetén?

Babicz Szabolcs: A terület előkészítés, a szaporítóanyag, a telepítés és az első éves ápolás költségei akác esetében hektáronként 400-450 ezer Ft-ot tesznek ki. A költségek fele durván a szaporítóanyag, de ebben a beruházási költségben benne van az előkészítés, telepítés, tápanyag és gyomirtószer, valamint ezek kijuttatásának költsége is. A füzek esetében ez a beruházási költség valamivel magasabb, 450-500.000 Ft/ha

Asz.: Mekkora területen végezhető gazdaságosan a termelés?

B.Sz.: Ez a felhasználás céljától is függ. Saját felhasználásra (családi ház fűtés, önkormányzati - közületi fűtés) 0,5-1 ha is gyorsan megtérülő befektetés. Ha erő-, vagy fűtőművi beszállítás a cél, akkor célszerű minimum egy 5 ha-os felületet kialakítani. Ez természetesen a beszállítási távolságtól is függ. Az erőművek közelében, vagy ahol több gazdának is van már kisebb méretű ültetvénye, ott kisebb parcellaméretekkel is érdemes elindulni. A támogatási rendelet értelmében csak olyan magánszemélyek, vagy gt-k támogathatók, melyek mezőgazdaságból származó árbevétele eléri a 4 EUME üzemméretet. Ha csak energiaültetvényről van szó és nincs mellette más mezőgazdasági tevékenység, akkor ez 17 hektáros felületet feltételez. Az üzemméretekhez az is szorosan hozzátartozik, hogy a tevékenység elkezdése már 0,15 hektártól engedélyköteles. Az engedély kérelmeket a területileg illetékes erdészethez lehet beadni egész évben, a támogatási kérelmek beadási intervalluma pedig november 1. és január 15. közé esik.

Asz.: Milyen felvevőpiacai vannak az előállított terménynek?

B.Sz.: Terméknek, biomasszának, vagy faaprítéknak nevezném inkább, mert a termény szó félrevezető lehet. A felvevőpiac jelenleg szinte korlátlan. A piacon a faaprítékért - főleg az ültetvényről származó, termelt faaprítékért - verseny folyik. Az erőművek jelentik a legnagyobb felvevőpiacot, a fűtőművek és a pelletüzemek jelentik a második vonalat. A lakossági felhasználás még gyerekcipőben jár, mert az automata aprítékos kazánok meglehetősen drágák. (3400-4000 Euro) Bár egy hazai gyártó megjelenésével ez már 2000 Euro alá került, tehát a lakossági fűtésben is terjedni fog az aprítékfűtés. A nagy fogyasztó erőművek (Mátra Erőmű, Pannon Power, vagy a tisztán biomassza üzemű szakolyi DBM) nem "állnak szóba" sok kis termelővel. Ezért a termelőknek szervezetekbe kell tömörülniük. Egy ilyen szervezet például a "Tisza" Szövetkezet. A nevezett szövetkezet például tíz éves szerződéseket köt a termelt faapríték felvásárlására, mégpedig előre meghatározott árakon.

Asz.: Mekkora áringadozásokra lehet számítani?

B.Sz.: A faapríték ára jelen pillanatban 16500 Ft/tonna (ez nulla víztartalmú anyagra vonatkozik). Az erőművek ezen az áron vásárolják fel a megtermelt aprítékot. Mivel a legnagyobb felhasználók ők, ezért az árakat is mindig ők határozzák meg. A 16500 Ft/t nettó felvásárlási ár kiegészül még az inflációval és néhány esetben az input anyagok árváltozásával. Várhatóan a jövőben is olyan árképzést fognak alkalmazni, melyben megjelenik a fosszilis energiahordozók árváltozása/emelkedése is.

Asz.: Az elmúlt időszak adatai alapján bővül e a hazai piac?

B.Sz.: Egyértelműen igen. Ennek az az oka, hogy az erőművek mellett egyre nagyobb igényekkel lépnek fel a fűtőművek és a közületi, valamint a lakossági kazánok felhasználása is nő. Ezek mellett számolni kell a pellet és brikettüzemek fokozódó igényével is, melyek egy része egyébként exportra termel. A faapríték esetében jelentős exporttal is számolni kell (Miközben meg kell jegyezni, hogy import is van.)

Asz.: A gazdák érdeklődése fokozódik e az energiaültetvények iránt?

B.Sz.: A 2007-ben megjelent támogatási rendelet óta évről-évre nő azoknak a száma, akik energiaültetvényt telepítenek. A leggyorsabban a fűz fajokból telepített ültetvény felületek nőnek, az akác területek bővülése valamivel lassabb ütemű. Az előző négy év tapasztalatai alapján az figyelhető meg, hogy az ültetvényterületek évről-évre duplázódnak. Az előzetes igények alapján valószínűleg 2011 tavaszán már nagyságrendi áttörés lesz tapasztalható. Az ültetvények kezdeti terjedésének az új technológiától való idegenkedés és az információhiány szabott gátat. Mostanra azonban az érdeklődő gazdák többsége tisztában van az energiaültetvények technológiájával, valamint a piaccal és a támogatási rendszerrel kapcsolatos információk is letisztultak. Ez hozzájárul a telepítési kedv élénküléséhez.

Asz.: Milyen támogatásokra lehet számítani az energetikai növények területén?

B.Sz.: Jelenleg az akác ültetvények telepítéséhez 160.000 Ft/ha, a fűz ültetvények telepítéshez 200.000 Ft/ha vissza nem térítendő állami támogatás jár, 40%-os intenzitási szinten. Ez azt jelenti, hogy akác esetében 400, fűz esetében 500 ezer Ft számlával igazolt költséggel kell rendelkeznünk, ami teljes egészében meg is felel a realitásnak. A probléma csupán az, hogy a gazda belső számláit - tehát a saját munkát - nem ismerik el, ezért idegen számlával kell rendelkezni. Azt is bérmunkában kell elvégeztetni tehát, amit a gazda saját eszközállományával is el tudna végezni. Ezen úgy lehetne segíteni, hogy vagy elfogadnák a saját számlát, vagy pedig normatívvá tennék a támogatást, hasonlóan, mint az erdőtelepítések esetében. A telepítési támogatáson kívül - mivel a terület szántó művelési ágban marad - a területalapú támogatás is igényelhető. Natura 2000-es területeken a telepítéseket engedélyezhetik ugyan, de nem támogatják.

Asz.: Milyen károkat okozott az energia akác ültetvényekben a magas talajvíz? Lehet e ezeket a kockázatokat mérsékelni?

B.Sz.: Mivel az akácot a magasabb térszintek homok talajain telepítik (és csak ide engedélyezik) a magas talajvíz szint hatásával többnyire nem kell számolni. Helytelen területkiválasztás esetén az idei év extrém csapadékviszonyai mellett azonban több helyen is előfordult, hogy az akácültetvények a magas talajvíz által okozott talajlevegőtlenség miatt sárgultak. Ez a növekedésben és a hozamokban is éreztette hatását. Ezekre a területekre sokkal jobban megfelelnek az energetikai fűz fajok és fajták. A megfelelő terület és faj/fajta kiválasztással tehát a kockázat mérsékelhető.

Asz.: Milyen gépigénnyel kell számolni?

B.Sz.: Az energiaültetvények talajelőkészítéséhez, telepítéséhez, illetve ápolásához tökéletesen megfelelnek a mezőgazdaságban általánosan használatos univerzális traktorok. Speciális gép igénye csak a betakarításnak van. Jelenleg a legelterjedtebb önjáró járvaszecskázó típus (C-Jaguar), biomassza adapterrel szerelt változata a leginkább bevált betakarítógép, mind a területteljesítmény, mind a betakarított szecskaméret, mind az üzembiztonság szempontjából. Biomassza adapterből jelenleg csak néhány van az országban, de ez egyenlőre elegendő a termőterületek betakarításához. A bérmunkában végzett kombájnolás költsége 55-65000 Ft hektáronként. A kisebb teljesítményű, függesztett, olcsóbb betakarítógépek terjedése jelenleg várható.

Asz.: Milyen területeken tevékenykedik a cégük?

B.Sz.: A Holland Alma Kft gyümölcsoltványok, erdészeti csemeték és energetikai növények - elsősorban svéd fűz fajták és akác - szaporítóanyagainak termelését, forgalmazását és szaktanácsolását végzi. Ezen kívül erdőgazdálkodási és gyümölcstermesztési tevékenységet is végez kisebb volumenben. A tisztán faiskolai célra fenntartott öntözhető területünk 100 ha. A területek minősége heterogén, a homoktól a réti láptalajokig mindenféle területen gazdálkodunk.

Asz.: Mit kínálnak a partnereiknek?

B.Sz.: Svéd nemesítésű energetikai fűz fajtáinkból az európai szabvány feletti paraméterekkel bíró szaporítóanyagot termelünk és hozunk forgalomba, akác csemete állományunk erőteljes és homogén, még az idei év csapadékos körülményeinek ellenére is. Partnereinket a telepítési engedélyek beadásától kezdve a támogatási kérelmek benyújtásán keresztül, a telepítésig és az ültetvények ápolásáig szaktanácsadással - esetenként teljes kivitelezéssel - támogatjuk; valamint gondoskodunk a megtermelt faapríték piacon történő elhelyezésében is. Gyümölcs vonalon olyan innovációba kezdünk, melynek keretén belül több új varasodás és lisztharmat rezisztens fajta licencjogát vásároltuk meg. Ezen fajták szaporítását elkezdtük. Az oltványok árusítását a "Naturalma" klub-on keresztül valósítjuk meg. Melynek lényege a fajták és a brand országos médiumokban történő hatékony reklámozása, valamint a partnereink által termelt gyümölcs egységes és márkázott piaci megjelenése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03