Folytatódnak a kifizetések az MVH-nál

agrarszektor.hu
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal február végén indította el a vis maiorral érintett agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatások utalását. Március közepétől a történelemi bázis alapú jogcímekre is fizet a Hivatal.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Eddig több mint 12 milliárd forintot kapott 2 184 vis maiorral érintett gazdálkodó és ezzel együtt már több mint 24,5 milliárd forintot folyósított az MVH az AKG-s ügyfeleknek, ami a teljes támogatás több mint 60%-a. A vis maioros kérelmek után a más jogcím helyszíni ellenőrzésével érintett kérelmek, majd az AKG helyszíni ellenőrzéssel érintett kérelmek feldolgozásával folytatódnak a kifizetések május végéig.
Az AKG intézkedések a mezőgazdaság által érintett fizikai és természeti környezet állapotának megőrzésére és javítására szolgálnak, ezzel is elősegítve a minőségi termékek előállítását. Az intézkedések öt, illetve tíz éves célprogramokban valósíthatóak meg.

Márciusban elkezdődik a termeléstől elválasztott, történelmi bázis alapú jogcímekre vonatkozó támogatások kifizetése is. Anyatehén-, extenzifikációs szarvasmarhatartás, és a kedvezőtlen adottságú területeken nyújtandó anyajuhtartás kiegészítő támogatása jogcímekben a kifizetések első hetében 7000 ügyfél 1,7 milliárdos összegben jut támogatáshoz. Várhatóan a hónap második hetétől kapják kézhez az érintett gazdálkodók a termeléstől elválasztott támogatásról szóló határozatot, a határozatok postázásával egyidejűleg utalja a Hivatal a támogatási összegeket is.

Március második hetétől kapják meg a hízott bikatartás történelmi bázisjogosultsággal rendelkező, kifizetési feltételeknek megfelelő ügyfelek is a támogatásról szóló határozatot. Ennél a jogcímnél a kifizetések megkezdésének első hetében közel 6900 ügyfél jut támogatáshoz, a 3,2 milliárdos összegből.

Ezeknél a jogcímeknél a támogatás összegét az MVH nyilvántartása szerint az ügyfél rendelkezésére álló egyéni történelmi bázis mennyisége és a fajlagos támogatási összeg (a 37/2010 (XII. 14.) VM rendelet szerint) alapján határozták meg.
Fennálló köztartozás esetén a 22/2010. (III. 16.) FVM rendelet 35. § (1) bekezdése értelmében az adóhatóság nyilatkozata alapján a lejárt köztartozásnak megfelelő összeggel csökkentett támogatást fizet a Hivatal.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?