2022. szeptember 30. péntek Jeromos

Aszály, jég és vihar tizedelte eddig idén a mezőgazdaságot

agrarszektor.hu
Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás, a jégesők, a viharok és az aszály okozták ebben az évben a legtöbb gondot a mezőgazdaságban. de helyenként a tűzesetek és a fagyok is nehéz helyzetbe hozták a mezőgazdaságból élőket. Generali-Providencia Biztosító Zrt. augusztusig több mint 800 növénykár-bejelentést regisztrált, a becsült kárösszeg meghaladja a 800 millió forintot. Az új díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítás lehetőségével a Generalinál közel 600-an éltek.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az összes kár döntő többségéért a jégverés (91%) a felelős, ezt követik a fagykárok (4%), az aszály, a vihar (2-2%) és a gabonatáblákban, kukoricásokban keletkezett tűz (1%). A szakemberek tapasztalatai alapján azonban még mindig nem dőlhetünk hátra, az év ezen időszakában is számtalan veszély leselkedik a gazdák növényeire, veteményeseire. Augusztus végén is várhatóak pusztító viharok, de a tél érkezésével számítanunk kell a gyorsan beköszöntő talaj menti fagyokra is.

"A legveszélyeztetettebb régió a Generali kockázatbecslése alapján Hajdú, Szabolcs, Szolnok és Zala megye, míg kisebb a kockázat a Dunántúl nagy részén. Zala megyében például van olyan ügyfelünk, akinek 20 millió forintos kárt okozott a repcéjében a jégverés, de az ország más pontjain is tizedelt idén az időjárás, az előbbi példán kívül volt tízmillió forintos kárunk dinnyében, hagymában, de van olyan ügyfelünk, akinek a mustár veteményében tett 8 millió forintos kárt a jég." - mondta még el Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletág igazgatója, aki arra is figyelmeztetett, hogy a szélsőséges időjárási viszonyokkal már együtt kell élnünk, és az ilyenkor szokásos augusztusi jég- és viharszezon is még előttünk áll.

Bár a lehető leghamarabb szeretné minden ügyfelét kártalanítani a társaság, tudni kell, hogy a növényekhez kapcsolódó valós kárérték megállapításához meg kell várni azt a növekedési stádiumot, amikor a tényleges kár kimutatható. Ilyenkor több szemlét tartanak a kárszakértők, és a végleges kárösszeget a betakarításkor határozzák meg. Éppen ezért a Generali megnövelte szakértőinek számát annak érdekében, hogy ekkor a lehető leghamarabb elvégezhesse a kárszemléket.

A Generalinál nem csak a nagyüzemek, a gazdaságok és a szövetkezetek, hanem a kistermelők is köthetnek mezőgazdasági biztosítást. Az alap jégkárbiztosítás mellé vihar- és homokverés-kárra, a hideg tél előtt pedig fagykárra is érdemes biztosítást kötni. Az erdőtulajdonosok a terület nagyságától függően a tűz és árvízkárra, vihar által okozott fakidőlésre, valamint az úgynevezett befejezetlen erdőre is köthetnek biztosítást.

A mezőgazdasági területeken kívül az ott tartott jószágokra is érdemes gondolni. Az állattenyésztéssel foglalkozó nagyüzemek biztosíthatják teljes állatállományukat természeti csapás ellen, amelyben benne van a tűz, a vihar, a villámcsapás, az árvíz, a földcsuszamlás, valamint a kőomlás kockázata, valamint kiterjed ismeretlen járművel való ütközés miatti elhullásra és kényszervágásra is. Ha valaki nagy értékű állatot szeretne biztosítani, akkor erre is van lehetősége a Generalinál. A mezőgazdasági területeken és az állatokon kívül biztosíthatók még a tevékenységhez kapcsolódó épületek, berendezések, raktáron lévő termények, valamint a mezőgazdasági gépek is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33