További 20 százalékos díjkedvezmény az AVHGA-nál az 50-200 millió közötti kiváló és jó hitelekre

agrarszektor.hu
Kedvezőbb kezességi feltételrendszert alakított ki az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány a kkv-k támogatása érdekében. Az alapítvány szeptember 1-től kedvezményrendszert vezetett be a legalább 50 millió forintos hitelekhez. Az új szabályok alapján a kiváló és jó osztályú vállalkozások számára minden 50-200 millió forint közötti hitelügyletre a kedvezményes díjból további 20 százalékos díjkedvezményt biztosítanak. A 200 millió forint és afeletti ügyleteknél nagyobb, akár 40 százalékos kedvezmény is elérhető.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kkv-k támogatása érdekében az alapítvány szeptember 1-től kedvezményrendszert vezetett be a nagyobb összegű - legalább 50 millió forintos - hitelekhez.

A kedvezmények érintik az ügyletek díjait, a fedezeti elvárásokat és a kezességvállalás mértékét. A feltételek módosításával a szervezet saját eszközeivel támogatni kívánja a nagyobb beruházási vagy forgóeszköz hiteleket igénylő kis- és közepes méretű vállalkozásokat (kkv), és egyben ösztönözni szeretné a bankok hitelezési aktivitását is.

Míg 2007-ben a statisztikák szerint a 25 millió forint alatti hitelügyletek aránya a darabszám szerint 73 százalék volt, addig az idei első félévben már a 86 százalékot is meghaladták. Folyamatosan csökken a kezességgel biztosított hitelösszegek átlaga is: míg 2007-ben 26 millió forint volt, a múlt évben már csak 18,9 millió forintot tett ki, az idei első félév végén pedig mindösszesen 14,7 millió forint volt.

A díjak tekintetében két kedvezmény lépett életbe. Korábban 75 millió forint alatt és felett eltérő volt a kedvezményes kezességi díjmérték, szeptember 1-től azonban egyforma lett, így a 75 millió forint feletti ügyletekre átlagosan 15 százalékkal alacsonyabb, a 75 millió forint alattival megegyező a díj mértéke.

Az új szabályok alapján a kiváló és jó osztályú vállalkozások számára minden 50-200 millió forint közötti hitelügyletre a kedvezményes díjból további 20 százalékos díjkedvezményt biztosít az AVHGA a szeptember 1. után érkező ügylet esetében.

A 200 millió forint és afeletti ügyleteknél nagyobb, akár 40 százalékos kedvezmény érhető el az átfogó kockázati elemzést követően, bár a díjkedvezmény lehetőségét az európai uniós támogatási szabályok korlátozhatják.

Szeptember 1-től a fedezeti elvárások mértékének feltételei is kedvezőbbé váltak. Korábban bizonyos típusú hitelügyleteknél akár 50 százalékos fedezeti elvárást is támasztott az alapítvány. Ez most 30 százalékra csökkent. A kiváló és jó adósminősítésű ügyek esetében az üzletszabályzatban előírt 30 százalékos fedezeti elváráshoz képest további 10 százalékos mértékű csökkentésre is lehetőség nyílik. A folyószámla típusú, könnyített fedezetű hiteltermékeknél - ilyen például: az Agrár Széchenyi Kártya, a Gazdahitel-Gazdakártya - továbbra sem lesz szükség bizonyos összeghatárig tárgyi fedezetre.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány bízik abban, hogy a könnyítések után a hitelintézeti szektor bátrabban finanszírozza a nagyobb méretű, fejlesztési potenciállal rendelkező kkv-kat is, ami jótékony hatással lesz majd a szektor pénzügyi életképességére.

(forrás: MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?