Duplájára nőtt tavaly a cseh agrárszektor nyeresége

agrarszektor.hu
Több mint kétszeresére, 7,6 milliárd koronáról 17,1 milliárd koronára nőtt tavaly éves szinten a cseh agrárszektor nyeresége - közölte a cseh statisztikai hivatal hétfőn Prágában.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A nyereség mintegy 700 millió koronával több mint amit előzetes adatként korábban közölt a hivatal. Már az előzetes adatok is rekordnagyságú nyereséget jeleztek. Tény azonban, hogy a cseh mezőgazdaság nyereségét alapvetően az európai uniós támogatásoknak köszönheti. A korábbi legnagyobb nyereséget - 10,1 milliárd korona - az ágazat 2008-ban könyvelte el. A mezőgazdasági termelés tavalyi értéke 118,9 milliárd koronát tett ki, s folyó árakon 16 százalékkal volt nagyobb, mint 2010-ben. A növénytermesztés 23 százalékkal emelkedett, a hústermelés pedig 6,2 százalékkal visszaesett. A növénytermesztés eredménye a magasabb felvásárlási árak és a kivételesen jó termés következménye.

Tavaly a gabonatermés 8,285 millió tonnát tett ki, s éves összehasonlításban 20,5 százalékkal nőtt. A cukorrépa termés több mint 25 százalékkal emelkedett, és hasonló volt a burgonyatermés is. Tavaly azonban gyöngébb volt a gyümölcstermés. A hústermelés 6,2 százalékkal 505 ezer tonnára esett vissza. Legnagyobb mértékben a csirkehús termelése csökkent. A tejfelvásárlás 2,3 százalékkal emelkedett. Tavaly 2,304 milliárd liter tejet vásároltak fel Csehországban. A csökkenő hústermelés a cseh mezőgazdaság egyik legnagyobb problémája az utóbbi években. A sertésállomány tavaly 1,58 millióra csökkent, ami 1921 óta a legalacsonyabb. A szárnyasok száma a hatvanas évek első felének szintjére esett vissza. Mérsékelten emelkedett viszont a szarvasmarhák, a juhok, a kecskék és a lovak száma.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?