Nemzetközi összefogást sürget Budai Gyula

agrarszektor.hu
A jelentős mezőgazdasággal rendelkező uniós tagországoknak össze kell fogniuk és közösen kell fellépniük az agrárium érdekeinek védelmében - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek szerdán Berlinben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az államtitkár a német fővárosban folytatott tárgyalásait értékelve hangsúlyozta: egyeznek a magyar és a német gazdák érdekei és nézetei a legfontosabb aktuális kérdésekben, mint például az uniós agrártámogatások és a termőterületek úgynevezett ökológiai célterületté alakítása, vagyis "zöldítése" ügyében.

A legnagyobb német mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet, a Német Parasztszövetség (DBV) ugyanazt az álláspontot foglalja el ezekben a kérdésekben, mint a magyar kormány és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) - tette hozzá az államtitkár. A Helmut Bornnal, a DBV főtitkárával folytatott megbeszélés után hangsúlyozta, hogy összefogásra van szüksége annak a nagyjából 14 uniós tagországnak, amelyekben az agrárium stratégiai fontosságú. "Egyedül kevesek vagyunk, együtt erősek" - mondta Budai Gyula, hangsúlyozva, hogy az összefogás gondolatát nemcsak államtitkárként, hanem a Magosz szövetségi igazgatójaként is támogatja.

Az együttműködésre nagy szükség van az Európai Unió következő hétéves költségvetési keretéről zajló tárgyalásokon - vélekedett. A német és a magyar gazdák egyaránt az agrártámogatások jelenlegi szintjének megtartása mellett állnak ki, a zöldítés (greening) kérdésében pedig úgy vélik, hogy a termőterületnek legfeljebb 3-4 százalékát kellene átalakítani ökológiai célterületté, szemben az Európai Bizottság javaslatával, amely szerint a mezőgazdasági terület 7 százalékát kellene kivonni a termelésből - fejtette ki.

Az aszálykárral sújtott gazdálkodók megsegítésének lehetőségeivel kapcsolatban elmondta: tájékoztatta német partnerét a vidékfejlesztési miniszter korábbi kezdeményezéséről, hogy emeljék 50 százalékról 80 százalékra az előlegként kifizethető rész arányát a 2013-as közvetlen területalapú támogatásokban.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?