Nemzetközi összefogást sürget Budai Gyula

agrarszektor.hu
A jelentős mezőgazdasággal rendelkező uniós tagországoknak össze kell fogniuk és közösen kell fellépniük az agrárium érdekeinek védelmében - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek szerdán Berlinben.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az államtitkár a német fővárosban folytatott tárgyalásait értékelve hangsúlyozta: egyeznek a magyar és a német gazdák érdekei és nézetei a legfontosabb aktuális kérdésekben, mint például az uniós agrártámogatások és a termőterületek úgynevezett ökológiai célterületté alakítása, vagyis "zöldítése" ügyében.

A legnagyobb német mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet, a Német Parasztszövetség (DBV) ugyanazt az álláspontot foglalja el ezekben a kérdésekben, mint a magyar kormány és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) - tette hozzá az államtitkár. A Helmut Bornnal, a DBV főtitkárával folytatott megbeszélés után hangsúlyozta, hogy összefogásra van szüksége annak a nagyjából 14 uniós tagországnak, amelyekben az agrárium stratégiai fontosságú. "Egyedül kevesek vagyunk, együtt erősek" - mondta Budai Gyula, hangsúlyozva, hogy az összefogás gondolatát nemcsak államtitkárként, hanem a Magosz szövetségi igazgatójaként is támogatja.

Az együttműködésre nagy szükség van az Európai Unió következő hétéves költségvetési keretéről zajló tárgyalásokon - vélekedett. A német és a magyar gazdák egyaránt az agrártámogatások jelenlegi szintjének megtartása mellett állnak ki, a zöldítés (greening) kérdésében pedig úgy vélik, hogy a termőterületnek legfeljebb 3-4 százalékát kellene átalakítani ökológiai célterületté, szemben az Európai Bizottság javaslatával, amely szerint a mezőgazdasági terület 7 százalékát kellene kivonni a termelésből - fejtette ki.

Az aszálykárral sújtott gazdálkodók megsegítésének lehetőségeivel kapcsolatban elmondta: tájékoztatta német partnerét a vidékfejlesztési miniszter korábbi kezdeményezéséről, hogy emeljék 50 százalékról 80 százalékra az előlegként kifizethető rész arányát a 2013-as közvetlen területalapú támogatásokban.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?