Óriási veszély a gyümölcsösökben a meleg miatt (2.)

Beindulnak, rügyeznek a gyümölcsfák, ezért később tarolhatnak a fagyok. Áremelkedés fenyeget.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Óriási károkat okozhat a gyümölcsültetvényeken a tavaszias januári meleg, ha később beköszönt az igazi téli hideg. Most mérik fel, mennyire indultak be a gyümölcsfák, de egy hasonlóan meleg téli periódus miatt három-négy éve a várható gyümölcstermés fele elveszett. Egyelőre elsősorban a csonthéjasok - főként a kajszibarackfák - vannak veszélyben. Nyilvánvalóan komoly áremelkedéshez vezethet, ha az idén is durva terméskiesések lesznek.

Óriási kockázatot okoz a gyümölcstermelésben a mostani rendkívülinek mondható, tavaszias meleg - közölte az agrarszektor.hu-val Mártonffy Béla, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A szervezet megkezdte annak felmérést, milyen állapotba hozza a januári időjárás a gyümölcsültetvényeket.

Az elnök szerint ma elsősorban a csonthéjas növények - leginkább a kajszibarackfák - vannak a legnagyobb veszélyben, mert ezeknél az úgynevezett mélynyugalmi állapot december végén-január elején befejeződik. A mostani tavaszias meleg így e gyümölcsfáknál rendellenes módon gyorsíthatja a nedvkeringés és a rügyképződés beindulását, ezért egy későbbi jelentős lehűlés komoly fagykárokat és terméskiesést okozhat.

Egyelőre nem lehet felbecsülni, hogy a szokatlan időjárás mekkora veszéllyel járhat, mert Mártonffy Béla szerint sok múlik azon is, meddig lesz meleg. Az előrejelzések szerint mindenesetre a hétvégéig tíz fok feletti hőmérsékleti értékekkel kell számolni, és ez - tette hozzá az elnök - már elegendő lehet ahhoz, hogy egy későbbi komoly fagy az ültetvényekben jelentős károkat okozzon.

Három-négy éve már előfordult ilyen meleg téli periódus, amely miatt a később beköszöntő fagyok a várható gyümölcstermés felét elvitték. Nyilvánvaló, hogy komoly áremelkedéssel kellene számolni, ha az idén is durva terméskiesések lesznek - állapították meg szakértők.

A repce és a búza is veszélyeztetett
Az őszi vetésű repcében és az őszi búzában is okozhat még károkat a tél, ha egy nagy hideg hó nélkül érkezne - mondta Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. A hó megvédené a vetéseket, de e nélkül egy hosszabban tartó, komoly lehűléssel jelentősen nőne a kifagyás veszélye. A búzafajták jobban bírják a mínuszokat, míg a repce jóval érzékenyebb a hidegre.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03