Idén is rekord közelében lehet a búzatermés

agrarszektor.hu
Ám az idén az enyhe tél miatt elszaporodó kórokozókra és kártevőkre különösen ügyelni kell.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Több mint ezer gazdálkodó részvételével tartotta a Syngenta Dalmandon és Hajdúböszörményben a hagyományos szer-show-ját, amelynek tematikáját a kukorica, a kalá-szosok, a napraforgó és a repce adták. Két éve minden idők legszárazabb időjárása negatív irányba billentette az ágazat eredményességét, 2013-ban viszont a gazdaságok jó szezont zártak: a termelők őszi kalászosban és napraforgóban is rekord közeli termés-eredménnyel zártak. Mint Czigány Tibor ügyvezető igazgató elmondta: a gazdálkodók sikerességét számos tényező befolyásolja, amelyekkel időről időre számolni kell. Idén ez az enyhe tél miatt elszaporodó a kórokozók és kártevők kezelése lesz.

Ezen belül is kiemelten kell foglalkozni a gombafertőzésekkel, amelyek hosszú évek óta nem tapasztalt mértékben jelentek meg a szántóföldi kultúrákban - mondta Czigány Ti-bor. A kalászos gabonák között legnagyobb arányt az őszi búza képezi, amelyet az ország minden területén - kiemelten Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, valamint Bács-Kiskun megyékben - termesztenek. 2013-ban az elmúlt évek legmagasabb termését, összesen 5,1 millió tonna őszi búzát arattak le a gazdák, negyedével többet, mint 2012-ben.

A sok áttelelő rovarkártevő és rendkívül erős gombabetegségek ellenére a megfelelően kezelt táblákról idén is rekord közeli termésre számíthatunk - mondta Harmat Ákos ter-mék menedzser. Hamarosan vége a kalászvédelem időszakának, most a késői rovarkár-tevők elleni védekezés a feladat. Majd a gyomok, gombabetegségek és rovarkártevők kikapcsolására kell ügyelni.

Csaknem ötven százalékkal több kukorica termett Magyarországon 2013-ban, mint az azt megelőző évben. Hektáronként 5,8 tonnát takarítottak be átlagosan a gazdák. Az ország kiemelkedő kukoricatermelő megyéiben - Fejér, Somogy, Tolna, Békés, valamint Hajdú-Bihar megyékben - jól indult az idei szezon, időben tudtak vetni a gazdák. A csapadék is kedvezőbb, mint amit az elmúlt két évben tapasztaltunk, ezért jók a kilátások, mondta Tóth-Csantavéri Szilvia kukorica kampánymenedzser.

A kukorica eddig kedvező körülmények között fejlődik. Intenzív termesztéstechnológiával fokozható a termésbiztonság, ilyen évben érdemes mindent megadni a növényeknek. Egyetlen termesztéstechnológiai elemet - tápanyagutánpótlást, gyomirtást, kórokozók elleni védelmet - sem szabad kihagyni, mert azt többszörösen kell megfizetni a későbbiekben. Emellett figyelmet kell fordítani a kártevőkre is. Csapadékos tavaszokon kifejezetten fontos a tartamhatással rendelkező gyomirtó szer megválasztása, melynek segítségével betakarításig gyommentes maradhat az állomány.

Vajda Beáta marketingvezető, az olajos növények szakértője elmondta: a repce sikeresen áttelelt, az állomány jó kondícióban van. A kedvező terméskilátásokat árnyalják az elmúlt hetek viharai, ez eredményezhet gombabetegségeket és sok esetben szükség lesz állományszárításra is. A hivatalos jelentések szerint idén 200 ezer hektár felett van a repce állomány Magyarországon, ez 5 százalékkal magasabb, mint 2013-ban.

A több mint 600 ezer hektáron termő napraforgóban tavaly kiváló eredményt értek el a gazdák, az országos termésátlag hektáronként 2,47 tonna volt, amely az utóbbi 10 év második legmagasabb termésátlaga - mondta Vajda Beáta. Úgy véljük, hogy ehhez hozzájárultak cégünk piacvezető hibridjei is, amelyben 60 százalékos a piaci részesedésünk.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31