Amerikai gabonaóriáshoz igazol át a volt Cargill vezér

agrarszektor.hu
Egy hónapja számoltunk be arról, hogy 20 év után távozik posztjáról a magyar gabonapiacon vezető szerepet betöltő Cargill Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója, Kócza Zsolt. Az vezetői feladatokat ideiglenesen Daróczi Balázs, a Cargill Magyarország gazdasági vezérigazgató-helyettese vette át, Kócza Zsolt viszont nem nyilatkozott arról, hogy hol folytatja szakmai pályafutását.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A szakember az agrárszektor.hu kérdésére a napokban elmondta, hogy pályafutását egy ugyancsak amerikai gabonamultinál, az Archer Daniels Midland Company (ADM) régiós igazgatójaként folytatja. Kócza Zsolt az ADM Magyarországot érintő terveiről nem nyilatkozott, ahogy a vállalat térségbeli aktivitásáról sem közölt részleteket.

A New York-i tőzsdén jegyzett ADM profilja a Cargilléhoz hasonló, a decaturi (Illinois) központú vállalat fő tevékenysége a gabona, olajosmagvak, fehérjenövények és egyéb árupiaci termények kereskedelme, feldolgozása és logisztikája, valamint a feldolgozott termékek forgalmazása. A vállalatcsoport 270 gyárat, és 420 felvásárlási-kereskedelmi központot működtet világszerte.

Érdekes részlet, hogy az ADM egyike az Oxfam International által azonosított un. ABCD vállalatoknak, azaz a világ legnagyobb gabonakereskedő birodalmának, a magyar piacon is jelen lévő Bungéval, Cargillal és a Louis Dreyfussal egy sorban. A Oxfam becslései szerint az említett négy konglomerátum a világ gabonakereskedelmének 75-90%-át fedi le.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03