Betegségek és kártevők veszélyeztetik a sarjadó vetést

MTI
Befejezésükhöz közelednek az őszi szántóföldi munkák Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol az enyhe idő miatt kártevőktől és gombabetegségektől féltik a sarjadó vetéseket a szakemberek. Habár a betakarítást időnként jelentős esőzések és belvizek hátráltatták, a munka túlnyomó részével már végeztek a gazdák.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

A legfrissebb adatok szerint a napraforgó aratása szinte teljesen befejeződött, hektáronként átlagosan közepes, 2,28 tonnás volt a termés. A kukorica a tavalyinál jobb, hektáronként bő 6 tonnás hozamot produkált, a termény zöme szintén magtárakba került - mondta el az MTI-nek Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének elnöke.

A hajnali ködök, valamint a jelentős csapadékmennyiség miatt a napraforgónál számolni kellett a tányérbetegség megjelenésével, és mindkét növénykultúránál növelte a költségeket, hogy szükség volt az állományok mesterséges szárítására. Az őszi káposztarepcét a termelők az előző évhez hasonlóan közel 19 ezer hektáron, időben elvetették. A frissen kikelt, közepesen erős növényeket az enyhe, csapadékos időjárás miatt a szokásosnál nagyobb mértékben veszélyeztetik a rovarok és a mezei pockok, a kártevőkkel szemben a téli idő hozhat megoldást.

Az őszi árpával a tervezett 25 ezer hektárt szinte teljes egészében bevetették, az előirányzott 127 ezer hektárnyi őszi búzából több mint 100 ezer hektár vetése ugyancsak befejeződött. Ezeknél a kultúráknál egy esetleges újabb enyhe tél kedvezhet a sárgarozsda betegség kialakulásának. Amennyiben nem lesz tartósan mínusz 10 fok alatti hőmérséklet a következő hónapokban, és a kora tavasz ismét a megszokottnál hűvösebb lesz, újra járványos méreteket ölthet ez a gombabetegség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?