Brutálisan drágult a paradicsom, zuhant a krumpliár (2.)

agrarszektor.hu
Tavaly novemberben a mezőgazdasági termelői árak 6,8 százalékkal mérséklődtek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a növényi termékek ára 8,3, az élő állatok és állati termékeké 4,5 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az év első tizenegy hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 5,9 százalékkal csökkentek 2013 azonos időszakához képest, a növényi termékek ára 9,1, az élő állatok és állati termékeké 0,7 százalékkal mérséklődött. A legnagyobb mértékben, 45 százalékkal a krumpli ára csökkent, a paradicsom viszont 74 százalékkal drágult egy év alatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2014 első tizenegy hónapjában a gabonafélék ára 8,6, az ipari növényeké 7,8, a burgonyáé 21 százalékkal maradt el a 2013 azonos időszakitól. A zöldségfélék ára 2,8, a gyümölcsféléké 19 százalékkal csökkent a 2013. január-novemberihez képest. A gyümölcsféléknél, az őszibarack kivételével, minden jelentősebb terméknél csökkentek az árak. Egy évvel korábban, 2013. január-novemberben 8,1 százalékos mérséklődést mért a KSH éves bázison, a növényi termékek termelői ára akkor 14,2 százalékkal csökkent, míg az élő állatok és állati termékeké 3,8 százalékkal nőtt.

Tavaly novemberben a gabonafélék ára 6,7 százalékkal csökkent 2013. novemberhez viszonyítva. A búza ára 2,5 százalékkal nőtt, a kukoricáé 10 százalékkal csökkent 2013 novemberéhez viszonyítva. Mindkét növény termésmennyisége kiemelkedő volt 2014-ben. Az ipari növények ára 6,9 százalékkal maradt el a 2013. novemberitől, ezen belül a napraforgó ára 3,8 százalékkal csökkent. A burgonya ára 45 százalékkal maradt el a 2013. év azonos időszakitól.

Szakértők a burgonyárak zuhanását részben a jó hazai terméssel, részben a csapadékos idő miatti rosszabb minőséggel indokolják. Az egy évvel korábbinál sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy a betárolt készletek megromlanak, ezért a termelők, illetve a kereskedők kénytelen gyorsabban és olcsóbban túladni a terményen, ez pedig árcsökkenést okoz.


MTI-fotó: Nagy lajos

A zöldségfélék ára 9,7 százalékkal emelkedett 2013. novemberhez képest. A termékcsoporton belül a zöldpaprika és a paradicsom volt a legnagyobb jelentőségű ebben az időszakban. Mindkét termék ára nőtt, a zöldpaprikáé 2,5, a paradicsomé 74 százalékkal. A gyümölcsfélék ára 29 százalékkal maradt el a 2013. novemberitől, ezen belül az almáé 34, a szőlőé 26 százalékkal csökkent.

Ezzel is magyarázzák a krumplipiaci anomáliákat
Kiegyensúlyozottabbá kellene tenni a hazai burgonyatermelés, mert míg korábban a kevés termés okozott gondokat, addig most az ágazat idei legnagyobb problémája a túltermelés - jelentette ki az MTI-nek Polgár Zsolt, a PE Burgonyakutatási Központ igazgatója. A kedvező időjárás miatt az elmúlt évben több burgonya termett, illetve a korábbi évek magasabb ára miatt többen kezdtek el foglalkozni burgonyatermesztéssel. A piacon így a burgonyát a tavalyelőtti ár harmadáért, kilogrammonként 30-35 forintért lehet csak eladni a felvásárlóknak. Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára szerint a burgonyatermesztés a szántóföldi növénytermesztés 3 százalékát teszi ki. Jelenleg 18 ezer hektáron termesztenek burgonyát, de a termelésbiztonságot - hogy a gazdák nagyobb területen termeljenek burgonyát - öntözéssel el lehet érni, így néhány éven belül mintegy 20 ezer hektárra nőhet a vetésterületet.

A paradicsompiacon szakértők szerint tavaly két ellentétes folyamat zajlott le. A jó termést hozó ipari paradicsomot még olcsón vették át a feldolgozók, a csapadékos időjárás viszont a szántóföldi paradicsomtermelést szeptemberre csaknem "lenullázta". Onnantól viszont szinte csak fóliás termés juthatott a piacra, ez pedig az augustusig alacsony paradicsomárak látványos növekedéséhez vezetett.

MTI-fotó: Rosta Tibor

Az élő állatok termelői árszintje 6,2 százalékkal csökkent 2013. novemberhez viszonyítva. A vágósertés és a vágómarha termelői ára hasonló mértékben, 9,4, illetve 10 százalékkal mérséklődött. A sertés felvásárlási ára 2014 augusztusa óta folyamatosan csökkent, novemberben 357 forint volt kilogrammonként, ami az elmúlt három év óta a legalacsonyabb ár. A baromfi ára összesen 3,5 százalékkal maradt el a 2013. novemberitől.

2014. novemberben az állati termékek ára 0,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A tojás ára 13 százalékkal nőtt, a tej termelői ára 4,7 százalékkal mérséklődött. A tej felvásárlási ára a 2014. februári (114 forint/liter) csúcs óta folyamatosan csökkent, novemberben literenként 101 forint volt.

"Az agrárszektorban folytatódik a termelői árak csökkenése, de ezzel együtt is jó évet zárhat az ágazat" - kommentálta a friss statisztikákat Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője. "A novemberben 6,8%-kal mérséklődő mezőgazdasági árak beleillenek az eddigi trendbe. Emellett a következő hónapok várakozásait is jól mutatják, hiszen a következő hónapokban további csökkenésre lehet számítani. Mivel a termelői árak mellett az alapanyagok árai is mérséklődnek, így a hatékonyan működő gazdaságok számára az alacsony eladási árak éves szinten vélhetően nem fognak komoly problémát okozni. A teljes évet nézve pedig a 2014-ben jól teljesített a szektor" - mondta el a szakember. "A szektor most leginkább az új támogatási rendszer elindulását várja, és akik már eddig kérték a támogatások megelőlegezését, azok az alacsony áron be is tudtak készletezni az aratást követően rendkívül alacsony árú takarmány alapanyagokból" - tette hozzá.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?