Újabb fogás: GMO-szennyezett vetőmagra bukkantak

MTI
GMO-szennyezettséget mutatott ki egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei vetőmag-előállító és feldolgozó üzem hibridkukorica vetőmagtételénél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vetőmagot hatósági zár alá helyezték és hamarosan megsemmisítik, a vetőmagtétel fémzároltatójával szemben pedig haladéktalanul eljárást kezdeményezett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Harmincnégy tonna, GMO-szennyezett vetőmagtételre bukkant a Nébih - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A Jász-Nagykun-Szolnok megyei vetőmag-előállító és feldolgozó üzem hibridkukorica vetőmagtételét hamarosan megsemmisítik, a fémzároltatóval szemben pedig eljárást kezdeményeznek.

Az ország GMO-mentességét alaptörvény rögzíti, ezért a Nébih és a megyei kormányhivatalok vetőmag-felügyelői bármikor vehetnek mintát a GMO-szennyezettséget ellenőrző vizsgálatokhoz. Évente átlagosan a belföldi előállítású tételek 5 százalékát, az import tételek 10 százalékát választják ki kockázatértékelés alapján GMO vizsgálatra.
  
Februárban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal vetőmag-felügyelője összesen 11 kukoricatételt jelölt ki GMO-ellenőrző vizsgálatra a Törökszentmiklósi Mg Zrt. Szenttamási vetőmag-előállító és feldolgozó üzemben tartott hatósági ellenőrzéskor.

A szennyezettséget az ellenőrző vizsgálatok is megerősítették, és kimutatták a MON 88017 genetikai módosítást. A laboratóriumi eredmények alapján a Nébih haladéktalanul eljárást kezdeményezett a vetőmagtétel fémzároltatójával, a Bázismag Kft. Martonvásárral szemben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?