Óriási siker: vegyszermentes zöldségtermesztési megoldásokkal állt elő egy magyar cég

Óriási siker: vegyszermentes zöldségtermesztési megoldásokkal állt elő egy magyar cég

MTI
Vegyszermentes zöldségtermesztési megoldásokat dolgozott ki a budapesti székhelyű Zöldségmag Kft., a csaknem 535 millió forintos beruházást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) nyert, mintegy 294 millió forint támogatásból, 147 millió forint hitelből és több mint 93 millió forint önerőből finanszírozták - közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Krajcsovszki László elmondta: a kutatási-fejlesztési projekt eredményeként az elmúlt két évben olyan magkezelési technológiát dolgoztak ki, amely vegyszermentes, bio minősítésű ható- és vivőanyagával, valamint a tökéletes fedettség biztosításával forradalmasíthatja a vetőmagkezelést. A készítmény organikus alapú, semmilyen vegyszert nem tartalmaz és a kezelés közben, illetve végeztével nem kell utószárítani a vetőmagokat. Hangsúlyozta, hogy ezen a területen is egyre nagyobb az igény az alternatív megoldások iránt, és a termesztők is egyre inkább az ökológiai-környezetbarát szemléletmód felé fordulnak.

A módszer nagyüzemekben is használható technológia, amely nemcsak zöldségvetőmagok, hanem hatalmas vetésterülettel rendelkező szántóföldi növényfajok, egyebek mellett búza, kukorica, repce, napraforgó kezelésére is alkalmas, és hatékonyan, de környezetkímélő módon védi meg és segíti csíra- és palánta korban a növényeket - tette hozzá. A fejlesztés másik eredménye a multirezisztens zöldségfajták nemesítése volt folytonnövő paradicsom, fejes káposzta és főzőtök fajtáknál, amely az új magkezelő eljárás összekapcsolásával vegyszermentes élelmiszer előállítási megoldásokat kínál a termelők részére. 

Krajcsovszki László kiemelte: a vetőmag előállításban és növénytermesztésben, illetve a vetőmagkezelő és organikus növényvédő szerek fejlesztésében jelentős fejlődési és kutatási lehetőségek vannak. Az időjárási változások, az új, korábban magyarországi viszonylatban nem számottevő vagy egyáltalán nem létező kártevők új kihívásokat jelentenek.

Forrás: MTI Fotó: Ujvári Sándor

A teljes egészében magyar középvállalkozás, a Zöldségmag Kft. 2003-ban alakult. A magyarországi vetőmag kereskedelem és növényfajta-, valamint vetőmag termékfejlesztés egyik meghatározó szereplőjének öt kecskeméti fióktelepén részint kutatómunka, részint kisparcellás, tenyészkertes kísérletek zajlanak szabadföldön és fóliasátorban egyaránt. A vállalkozás egy korábbi projektje keretében négy új, klímatoleráns, hungarikum zöldségfajta és hibrid nemesítését végezték el.

A Zöldségmag Termelő és Kereskedelmi Kft. évek óta végez fajtakísérleti és termékfejlesztési tevékenységet, jelenleg nyolc fajban tizenhárom bejelentett - nemzeti fajtalistán és az európai uniós fajtalistán egyaránt szereplő - fajtával rendelkezik. A magyarországi mellett egyre szélesebb körben folytatnak termeltetést távoli országokban is. A Zöldségmag Kft. előző évi saját tőkéje meghaladta az 1,2 milliárd forintot, éves nettó árbevétele pedig meghaladta az 1,3 milliárd forintot. A nyilvános cégadatok szerint a kft adózott eredménye tavaly meghaladta a 108 millió forintot, az előző évi 152 millió forint után.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?