Nagy meglepetések - Ezért lett az idei bomba év

agrarszektor.hu
Felülmúlta a várakozásokat az idei búzatermés. A betakarított termésmennyiség a várt 4,6-4,7 millió tonnát meghaladva eléri a tavalyi, 5,2 millió tonnás átlagot, ráadásul idén jobb minőségű búzát sikerült learatni, a malmi búza aránya például a hetven százalékot is elérte. Mi okozta a minőség javulását és a termésmennyiség növekedését? A témáról az ország legnagyobb mezőgazdasági inputgyártó és -forgalmazó cégeinek szakembereit kérdeztük.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Harmat Ákos, termékfelelős, Syngenta

Idén magasabb búza termésátlagokat értek el az országban annak ellenére, hogy a megszokottnál kevesebb csapadék hullt. A minőség is jobbnak bizonyult, jelentősen nőtt ugyanis a kenyérgabona aránya, emellett pedig a gazdák kevesebb növényvédelmi problémával néztek szembe, így összességében jó évet zártak az őszi gabonában.

Többen komoly sárgarozsda járványt jósoltak a mostani szezonra, de a gombabetegség nem terjedt el és sehol sem tapasztalták az összefüggő, járványszerű megjelenését. Ennek ellenére a Syngenta gombaölő szer forgalma megközelítette a tavalyi értékeket, mivel a gazdák közül egyre többen ismerték fel, hogy célszerű megelőző védekezést alkalmazni.

A gyomirtó szereknél ugyanakkor - a többi mezőgazdasági input anyagokat gyártó és forgalmazó céghez hasonlóan - visszaesést tapasztaltunk. A herbicidek használatának csökkenése a meleg, száraz időjárással magyarázható. Érdekesség továbbá, hogy a tavaly Baranya, Csongrád és Bács-Kiskun megyékben nagy problémákat okozó mezei pockok gradációja idén összeomlott, e rágcsálók tavaly több tonnás hektáronkénti terméskiesést eredményeztek.

A fajtaválasztáskor a gazdák előnyben részesítették az úgynevezett nyugat-európai fajtákat. Az ok abban keresendő, hogy a hagyományos kárpát-medencei fajták jó minőséget, de kisebb mennyiséget termő fajtáit a piac nem fizeti meg, így a termelők egyre inkább a közepes minőséget, de nagy termésmennyiséget nyújtó fajták felé fordulnak.

A jövőben várhatóan növekedhet a kalászos gabonák vetésterülete, mivel az időjárás egyre szélsőségesebb lesz és az egyre gyakoribb nyári hőséghullámokat a kukorica már nehezen tűri, ezért egyre többen keresnek alternatív növénykultúrákat. Sok olyan búza- és árpafajta is létezik, amelyek termésátlagai vetekednek a kukorica hozamával, így alternatívát jelenthetnek az egyre nagyobb bizonytalansággal termeszthető kukoricával szemben.

A Syngenta Magyarországon eddig nem forgalmazott kalászos gabona vetőmagvakat, idén viszont őszi búza-fajtákat és egy hibridárpa fajtát is forgalomba hozott. Az őszi búza-fajták közül három bőtermő, míg egy javító minőségű, emellett pedig a világon egyedül mi forgalmazunk hibridárpát, amelynek nemesítésével a vállalat úgynevezett Hyvido programja foglalkozik. A négy őszi búza-fajta a Bologna, az Illico, az Ingenio és az SY Moisson, a hibridárpát pedig Jallon néven forgalmazzuk.


MTI Fotó: Vajda János 

Kovács Gyula, ügyvezető igazgató, DuPont Magyarország Kft.

A termésmennyiségek túlszárnyalták az elvárásokat, a gazdák pedig jóval olcsóbban úszták meg ezt az évet. Különösen az árpánál tapasztaltak kiemelkedő terméshozamokat.

A búza sárgarozsda a viszonylag hűvös, csapadékos időjárást kedveli, de újabban megjelentek a magasabb hőmérsékletet is jól tűrő változatai. 2013-ban már helyi fertőzések formájában előkerült az ország egyes területein, 2014-ben pedig a szokatlan tavaszi időjárás miatt már korán észlelték a felbukkanását és országos járvány alakult ki. Többen komoly sárgarozsda járványt jósoltak a 2015-ös szezonra is, de a feltételezésekkel ellentétben ez nem következett be, ráadásul még egy átlagos évhez viszonyítva is gyengébb fertőzéseket tapasztalhattak a gazdák.

A szokásos szeptória betegség nem bukkant fel, emellett a fuzáriumos fertőzések sem voltak idén jelentősek. A vegetáció kései szakaszában megfigyeltek némi vörösrozsdát, de a száraz tavasz miatt összességében elenyésző mértékben bukkantak fel a növénybetegségek.
Gabona gyomirtó szerekkel ebben a szezonban 15-20 százalékkal kevesebb területet kezeltek. A fenti okok miatt a piacon komoly készletek halmozódtak fel fungicidből és herbicidből egyaránt, ezért ez biztos éreztetni fogja a hatását a következő évben is.


MTI Fotó: Vajda János  


Farády László, marketing menedzser, Bayer Hungária Kft.

Az enyhe tél miatt a betegségek ismét átteleltek. Márciusban szinte mindenhol jelen volt a lisztharmat, a sárgarozsda és a vörösrozsda az alsó leveleken. Arra gondoltunk, hogy a 2014-es szezonhoz hasonlóan járvány alakul majd ki. Az áprilisi aszály miatt azonban a fertőzések elhaltak, nagy járványok nem alakultak ki. Így kevesebb gombaölő szeres védekezésre volt szükség, mint 2014-ben. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem volt betegség az országban. A nyugati országrészben elszórtan még sárgarozsda járvány is volt, de a rizoktónia és más szártő betegségek is megjelentek.

Új jelenségként - főleg az Alföldön - május végén, június elején tömeges kalászfehéredést tapasztaltak. Ennek oka minden bizonnyal az általában korán fertőző szártő betegség (pl. torsgomba, Fusarium, Rhizoctonia) lehetett. Nehéz eldönteni, mert a leszáradt növényből általában már semmit sem lehet kimutatni. Sok helyütt késői vírusfertőzés is fellépett, amely a zászlóslevelek csúcsának sárgulását okozta. Ennek oka a száraz április miatti erős levéltetű fertőzés lehetett.

A kalászfuzáriózis ellen 2015-ben kiemelten fontos volt a védekezés, hiszen a búza virágzása alatt sokfelé esett az eső, amely a fertőzést nagyban elősegíti. A száraz április után várható lett volna egy erősen rovaros év, de ez nem következett be. A szezon végén ugyanakkor ritkán látott kártevők is megjelentek, mint például a kabócák vagy a búza-gubacsszúnyog.

Fontos és nehézkes volt a gyomok elleni védekezés is az idén. Az ősszel kelő egyszikűek, főleg a nagy széltippan az enyhe tél miatt megerősödött és bokrosodott, így a tavaszi gyomirtások hatékonysága messze elmaradt a megszokottól. Hasonló problémát okozott a pipacs is: nagyarányú őszi kelése és megerősödése a tavaszi gyomirtás idejére azt eredményezte, hogy a készítmények hatékonysága nem érte el a szokásos szintet, így "pipacsos" évünk volt.

A tápanyag-utánpótlás szempontjából elmondható, hogy nagyon terjed a búzák lombtrágyás (főleg rezes) kezelése. A mi véleményünk szerint a tápanyagellátást alapvetően a talajon keresztül kell megoldani őszi alaptrágyázás és tavaszi többszöri fejtrágyázás formájában. A lombtrágyák kitűnő kiegészítő készítmények, hiány vagy stressz-helyzet esetén, de ennél nem nyújtanak többet.
  
Sok gondot okoz, hogy a termelők - a lombtrágyával együtt - ma már rendszerint 3-4 készítményt is egyszerre juttatnak ki tankkeverékben. Ugyanakkor kis lémennyiségre törekednek, hogy a teljesítmény nagyobb legyen. Ráadásul sok esetben melegben, tűző napon permeteznek, amely "látványos" károkat okoz a fiatal zászlósleveleken.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?