Várható volt, hogy leszavazzák a szigorítást

agrarszektor.hu
Várható volt az agrártárca szerint, hogy az Európai Parlament (EP) elutasítja azt a javaslatot, amelyet az Európai Bizottság tett a géntechnológiával módosított szervezetek (GMO) élelmiszer- és takarmánycélú felhasználását szabályozó rendelet módosítására. Az EB a köztermesztés után abban is vétójogot adott volna az uniós tagállamoknak, hogy engedélyezik-e az uniós szinten már jóváhagyott, GMO-t tartalmazó termékek forgalmazását és felhasználását saját területükön.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tagállamok egy része eleve elutasítóan fogadta a javaslatot - állapította meg közleményében a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Mások pedig - Magyarországhoz hasonlóan - jelezték, hogy bár számos anomáliát vet fel, de érdemesnek tartják a továbbgondolásra, és arra, hogy dolgozzanak rajta.

Mint ismert, az Európai Parlament (EP) plenáris ülése ugyanis elsöprő többséggel szavazta le szerdán azt a javaslatot, amely a génmódosított organizmusokat tartalmazó növények köztermesztése után abban is vétójogot adott volna az uniós tagállamoknak, hogy engedélyezik-e uniós szinten már jóváhagyott GMO-t tartalmazó termékek forgalmazását és felhasználását a saját területükön. Az EP szerdai elutasítása ellenére a bizottság jelezte, hogy nem vonja vissza a javaslatát, tovább tárgyal róla az Európai Tanáccsal, így a javaslat "az asztalon maradt".

A minisztérium szerint Magyarország üdvözöli a javaslat célját, és egyetért a tagállami önrendelkezés lehetőségének megteremtésével. Ezért érdeke, hogy napirenden tartsa a tervezetet. Ugyanakkor vannak kritikai észrevételeink, így például az, hogy a tervezet nem sorol fel a felhasználás megtiltására alapul szolgáló indokokat, hogy jogilag védhető legyen a tiltás. Nem tisztázott az sem, hogy pontosan mit érteni a "felhasználás" kifejezésen. A javaslat így jogbiztonság szempontjából nem megfelelő, azon sokat kell még dolgozni ahhoz, hogy a gyakorlatban is alkalmazható lehetőséget teremtsen a tiltásra - áll az FM közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?