2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Búzatermelők dilemmája: a mennyiség vagy a minőség a lényeg?

agrarszektor.hu
A magyarországi búzatermesztésnek akkor van jövője, ha nem a mennyiséget, hanem a minőséget tartják szem előtt a gazdák. A szegedi Gabonakutató szerint a hazai fajtakínálatból kihozható a prémium minőség, akár 7-8 t/ha átlaghozammal is.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Jóval a búza betakarítása előtt, már a nyár legelején az a kulcskérdés a gazdák körében, milyen áron lehet majd eladni a termést. Sokan a minél nagyobb termésmennyiséget preferálják, pedig a hozam nem minden, kevesebb anyagi befektetéssel is realizálható ugyanakkora haszon - mondta előadásában Beke Béla, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. tudományos munkatársa Mezőfalván, az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow rendezvényen.

2015-ben például 6,5 tonnás prémium minőséggel elérhető volt akár 357 ezer forintos hektáronkénti árbevétel is, amihez takarmányminőségű búzából 9 t/ha mennyiséget kellett produkálni. A piac ma is megfizeti a prémium búzát, amely rögtön aratás után eladható, így a tárolással sem kell bajlódni. Ez annak fényében különösen fontos szempont, hogy jelenleg 1 millió tonna átmenő készlet van az országban.

Az innováció számunkra azt jelenti, hogy új fajtákat adunk át köztermesztésre - emelte ki Beke Béla. A Gabonakutatónál a környezethez jól alkalmazkodó fajtákat kereszteznek, most például a szárazságtűrés egyre fontosabb tulajdonságnak számít. Mivel a termésbiztonság "zsebbe vágó" kérdés, ezért a betegség-ellenállóságra (fuzárium, sárgarozsda) is nemesítenek.

2016-ban rekordtermés született több kultúrában, így búzában is, bár a mostani 5,38 t/ha átlagterméshez hasonló eredményekre a magyar mezőgazdaság már a nyolcvanas években is képes volt - emlékeztetett Beke Béla. Szerinte a hazai portfólió alkalmas a minőségi búzatermesztésre, akár 7-8 t/ha átlaghozammal is. Nem mindegy ugyanakkor a beltartalom sem, mert 13-14 százalékos fehérjetartalom mellett már nemcsak a malomipar keresi a búzát, hanem takarmánynak is szívesen viszik, a keverőüzemek ugyanis sok szóját képesek kiváltani általa.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?