Igazi szenzáció lesz, ha megtalálják a szuperparadicsomot

agrarszektor.hu
Olyan paradicsomfajták termesztésén dolgoznak egy kísérleti ültetvényen Izraelben, amelyek akár 90 százalékkal alacsonyabb vízhasználat mellett is jó minőségű, nagy hozamú termést képesek hozni. A szokatlanul szárazságtűrő paradicsomfajtákat nem génmódosítással, hanem nemesítéssel akarják létrehozni a tudósok, méghozzá vad paradicsomfajták felhasználásával.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Összesen 40 000 tő paradicsom - 200 paradicsomfajta - található abban az izraeli kísérletben, amelyben öntözés nélkül próbálnak olyan nem génmódosított fajtákat nemesíteni, amelyek rendkívül szárazságtűrőek, illetve kimagasló hozamot és minőséget képesek produkálni. A megfelelő fajtákat vad paradicsomfajták felhasználásával szeretnék létrehozni a tudósok - írja a hu.euronews.com.

A kutatók először azonosítják a vad fajtákban az aszálytűrő tulajdonságoka, amelyeket hagyományos nemesítéssel modern paradicsomfajtákba ültetnek át. Az a cél, hogy a régi paradicsomfajták megtartsák a jó termelési adottságaikat, a vad fajtákból származó plusz tulajdonságokkal együtt.

Az európai kutatási projekt fő célja ugyanis a paradicsom hozamának növelése, ezen belül pedig a szárazságtűrő paradicsomfajták fejlesztése.

A kísérletben vannak bizonyos fajták, amelyek mindössze három hétig kaptak öntözést a szezon elején, viszont a forró, száraz nyár során semmilyen víz nem érte őket. A paradicsom köztudottan igényli a megfelelő mennyiségű vizet és tápanyagot, ugyanis így növekszik a legjobban. Így a kísérletek első lépéseként azt kutatják, mely fajták képesek öntözés nélkül is jó hozamot és minőséget adni.

Az aszálytűrő paradicsomfajtáknak számos kritériumnak kell megfelelniük, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülnek. Ilyen feltétel az íz is, amely a paradicsomnál nagyon sokat számít, ezért a kutatás során igyekeznek elérni a magas cukortartalmat, az aromás ízt, emellett pedig a megfelelő termésszínt is.

Ha megvan az ígéretes jelölt, a kutatók tanulmányozzák a DNS-ét, és a meghatározott genetikai adottságokkal rendelkező növényeket keresztezik az ígéretes tulajdonságokkal rendelkező vad fajtákkal.

Az izreali kutatás során nem csak szárazságtűrő, de kártevőknek és betegségeknek ellenálló fajták fejlesztésén is dolgoznak, ugyanis ezek a tényezők is jelentősen korlátozzák a paradicsom hozamát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?