2024. július 27. szombat Olga, Liliána

100 milliárdos kárt tett a kukoricában a brutális aszály

Akár 100 milliárd forinttal is csökkenthette a kukoricatermelők idei bevételeit a nyári hőség és aszály. Az eddigi betakarítási eredmények szerint a termés több mint 2 millió tonnával lehet kevesebb a tavalyinál. A veszteségek jelentősen visszafoghatják a mezőgazdaság idei kibocsátását és GDP-hozzájárulását is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Súlyos bevételkiesést okoz a nyári aszály és hőség a kukoricatermelőknél 2017-ben. Biztos, hogy az idei termésmennyiség jelentősen csökken tavalyhoz képest. A KSH szerint a gazdálkodók az elmúlt évben összesen 8,73 millió tonna kukoricát takarítottak be 8,63 tonnás hektáronkénti hozamok mellett. Az eddigi idei aratási eredmények ugyanakkor - közölte a közelmúltban Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára - 6,3 tonna körül alakulnak, és a tárca most 6,0-6,5 tonnás országos termésátlaggal számol.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Ebből kiindulva az ez évi össztermés - egymillió hektárt némileg meghaladó területet figyelembe véve - 6,0-6,5 millió tonna lehet. Ez azt is jelenti, hogy akár 2,0-2,5 millió tonnával kevesebb kukorica teremhet 2016-hoz képest, és ez 20-30 százalékos visszaesést eredményezhet.

Az agrártárca adatai szerint a tonnánkénti felvásárlási átlagát tavaly 38,5 ezer forint volt, most pedig 43 ezer forint körül mozog. Így mind változatlan, mind folyóáron számolva az aszály és hőség miatti veszteségek megközelíthetik, illetve meghaladhatják a 100 milliárd forintot is.

A terméskiesés jelentősen csökkentheti a mezőgazdaság idei kibocsátását, illetve GDP-hozzájárulását is. Ennek kapcsán ismét kiújulhat az ágazati vita arról, hogy az agrárium teljesítményét mennyire határozzák meg a technológiai eljárások és az időjárási körülmények. Az idei tapasztalatok azt mutatják, hogy a kukoricatermelés mennyiségét és eredményességét döntően az időjárás szabja meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31