Változékony időben folytatódhat a betakarítás

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban egy nagy kiterjedésű anticiklon hatásának köszönhetően napos, száraz időben lehetett folytatni a mezőgazdasági munkákat. Keddtől azonban változik az időjárás, ugyanis a héten ismét több időjárási front vonul át térségünk fölött. Változékonyabbra fordul az idő, csapadékra is számítani lehet, de nagy mennyiség az ország nagy részén nem valószínű.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A múlt hét száraz időjárása kedvezett a talajok szikkadásának, a nedvesség mélyebb rétegekbe szivároghatott, ugyanakkor a bőséges reggeli harmat a hűvös időben nem engedte kiszáradni a felsőbb talajrétegeket. Kedvező időjárási körülmények között lehetett folytatni a csapadékos időben megakadt betakarítási, illetve az őszi vetés számára a talaj előkészítési munkálatokat. A talajnedvesség általában jónak mondható az országban.

Az augusztusi szárazságot és aszályt az átlagosnál jóval csapadékosabb szeptember követte, ami ugyan több növényi kultúrának nem tett jót, de a talajt feltöltötte nedvességgel az őszi vetések előtt

- írja a met.hu.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Az előttünk álló héten mindenütt várható több-kevesebb csapadék, 10 millimétert meghaladó mennyiség a jelenlegi számítások szerint délen, délnyugaton, illetve a keleti határszélen valószínű. A talaj hőmérséklete a hét eleji 14-16 fokról a hét első felében nem változik számottevően, majd a hét végére 11-13 fok körüli értékekre hűl le.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek már csak igen lassan növekednek. Északon és nyugaton 1450-1500 foknap körül, az Alföldön pedig 1550-1650 foknap körül alakulnak. Ezek 200-250 foknappal az átlag fölötti értékek, emiatt jár előrébb a termésérés. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, délen a tavalyi értékeket is meghaladva járnak.


A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy tovább csökkent hazánkban a zöld tömeg aránya. A szántóföldeken és a gyümölcsösökben egyaránt a betakarítás zajlik, elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy még a zöldtömeg aránya. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöldtömeg csökkenés az Alföld és a Dunántúl keleti felén következett be. Az ősz beköszöntével megjelentek a térképen fehér foltok is a tartós felhőzet miatti adathiány következtében.

A derült, napos napok után az előttünk álló héten már több lesz a felhő fölöttünk, de a többnyire borult kedd és péntek kivételével, amikor egy-egy hidegfront vonul át a Kárpát-medence fölött, a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. Kedden északnyugat felől a nap második felében egyre többfelé ered el az eső, de szerdán reggelre már mindenütt megszűnik a csapadék. Esős időre pénteken a délnyugati országrészben illetve keleten kell számítani, majd a hétvégén csak helyenként várhatók kisebb esők, záporok.

A növényvédelmi, permetezési munkákat érdemes a késő délutáni órákra tervezni, mert napközben gyakran lesz élénk, kedden és csütörtökön helyenként erős a szél.

A hőmérséklet a hét első felében kissé emelkedik, számottevő lehűlés a hétvégére várható. Az elmúlt napok csípős hajnalai után, amikor a fagyzugos helyeken két méteres magasságban is fagyok voltak, a megnövekvő felhőzetnek köszönhetően enyhébbek lesznek a reggelek, és napközben is 18-20 fokig melegszik a levegő. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?