Gabonahegyek nőnek a tárolókban a rossz árak miatt

agrarszektor.hu
A tartósan alacsony gabonaárak mellett egyre visszafogottabb a termelők értékesítési kedve, emiatt pedig folyamatosan nő a tárolási idő és a készletnagyság. A gazdák a készletfelhalmozódás ellen megfelelő fajtaválasztással és jól működő tárolási technológiával készülhetnek fel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tartósan alacsony gabonaárak miatt a gazdák az értékesítés helyett egyre inkább a készletezésre rendezkednek be - állapította meg Tresó István, a K&H főosztályvezetője a K&H és az Agrár Európa Kft. által szervezett Agrár Klub legutóbbi rendezvényén. A megváltozott piaci helyzet okozta jelentős készletfelhalmozódás miatt a termelőknek egyrészt a megfelelő genetika kiválasztásával már a vetést megelőzően figyelembe kell venniük a megnövekedett tárolási időt, másrészt megfelelő kapacitással és technológiával kell rendelkezniük ahhoz, hogy a betakarításra kerülő gabona minősége és beltartalma megmaradjon.

Jelenleg a tárolók műszaki színvonala, illetve a tárolástechnológia nem minden esetben felel meg a piaci elvárásoknak, ami lényegesen rontja a hazai termelők értékesítési lehetőségeit a nemzetközi piacokon

- hívta fel a figyelmet Tresó István.

Az utóbbi négy évben kiegyensúlyozott volt a globális gabonakibocsátás, amit az elmúlt évek szárazsága és az USA extrém időjárási eseményei sem befolyásoltak érdemben - mondta Török Bálint, az ADM Kft. szakértője.

A mintegy 7 millió tonna raktárba kerülő kukoricából a 2017 és 2018-as idényben mintegy 1,5 millió tonna kerülhet exportértékesítésre

- szemben a 2016-2017-es idény 3,5 millió tonnájával -, ami Magyarország számára azt jelenti, hogy hosszan elhúzódó exportra kell felkészülni. A búza és a kukorica esetében is még további árcsökkenésre kell számítani, mivel a jelenlegi árakon Magyarország nem versenyképes a nemzetközi piacokon, és alapvetően a hazai feldolgozóipar tartja fenn a keresletet. A napraforgó és repce esetében talán még ennél is nehezebb a helyzet. Habár idén kisebb termésmennyiséggel lehet számolni, a külföldi feldolgozók jól telítettek, így nem sok lehetőség van az exportra - hangsúlyozta Török Bálint.

A hazai terménytárolók között jó és rossz minőségűek egyaránt vannak, függetlenül attól, hogy új vagy régi építményről van szó - mondta Párkányi Gábor, az SGS Hungaria Kft. üzletágvezetője. Ahhoz, hogy a megtermelt gabona minősége és beltartalmi értékének megóvása biztosítva legyen, és ezzel a tárolás alatti veszteségeket minimalizálni lehessen,

a megfelelően előkészített tároló csak egyike a fontos elemeknek. Legalább ilyen fontos a betárolt termény tisztasága és szárazsága, a tárolási magasság, a betárolás módja, illetve az állag- és minőségromlást megelőző eljárások használata.

Sok esetben a nem megfelelő tárolási technológia - ezen belül is főként a tárolás során elhanyagolt árukezelés - súlyos értékromlást eredményez. Ez pedig különösen veszélyes lehet akkor, amikor egyre hosszabb tárolási periódusra van szükség - tette hozzá a szakember.

A számtalan abiotikus tényező közül leginkább a nem megfelelő csapadékmennyiség és vízhiány jelenti a fő problémát, míg a biotikus hatások sorában az idegen, invazív növények, állatfajok és kórokozók megjelenése veszélyes különösen, mivel nagyban rontják az eltarthatóságot - közölte Cseuz László, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. kutatója. A cél, olyan rezisztens fajták nemesítése, amelyek termőképesség, stabilitás és minőség szempontjából is jobbak fajtatársaiknál.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?