Zöldség, gyümölcs: brutálisan nőhetnek a termésátlagok

agrarszektor.hu
A zöldségtermelésben 35 százalékkal, a gyümölcstermelésben 70 százalékkal növelhető a termésátlag a Földművelésügyi Minisztérium stratégiája szerint. Az éves termékmennyiséget egymillió tonnával, az ágazati munkahelyek számát 100 ezerrel lehetne bővíteni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A zöldség-gyümölcs ágazat jelenleg évente 2,5 millió tonnányi termést állít elő, amelyet a minisztérium stratégiája szerint évi egymillió tonnával lehetne növelni - mondta Nagy István, a tárca államtitkára egy tuzséri szakmai rendezvényen. A termésátlagok a zöldségtermelésben 35 százalékkal, a gyümölcstermelésben 70 százalékkal emelhetők, illetve százezer új ágazati munkahelyet is teremteni lehetne.

Mekkora kertre van szükség az önellátáshoz?
Nagy István szerint akár 150 négyzetméteren megtermelhető egy család zöldség-, gyümölcs- és fűszernövény-szükséglete. Így a kertek művelése lehetővé teheti az öngondoskodást, illetve némi többletráfordítás és kissé nagyobb terület mellett akár a tisztes megélhetésre is esélyt nyújthat - tette hozzá az államtitkár.


A kertészet ma 300-350 ezer család megélhetését biztosítja, a zöldség- és gyümölcstermelés pedig évente 240-270 milliárd forintnyi elsődleges áruértéket állít elő. A tárca folytatni kívánja a kis- és közepes gazdaságok támogatását, az intenzív termékpályák fejlesztését és a magasabb hozzáadott értékű termékkibocsátásás növelését a foglalkoztatás javítása érdekében. Ma a gyümölcstermelők hektáronként 62 ezer, az ipari zöldségnövény-termelők 38 ezer, a zöldségnövény-termelők pedig 34 ezer forint támogatást kaphatnak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?