Szuper a kínai szója, de...

Agrárszektor
Mi itthon az amerikai szójabab fehérjetartalmát irigyeljük, az amerikaiak meg a kínai szójáét. A huainani szója már kiváló beltartalommal bír, épp csak a mag kezelése, tisztítása nem nőtt még fel az élelmiszeripar igényeihez. A Kína és USA közti kereskedelmi háborút elsőként az oroszok használhatták ki.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kínai huainani szójabab nagyméretű, ovális, és az amerikai babnál is több fehérjét tartalmaz, átlagosan 42-44 százaléknyit. Épp csak tisztasági kifogások merülnek fel vele szemben. Héjszilánkokat és tört szemeket tartalmaznak a szállítmányok, ami az élelmiszeripari feldolgozást megnehezíti. A tételek válogatása és újratisztítása hosszadalmasabbá és költségesebbé teszi a bab felhasználását, így az amerikai szója a kisebb fehérjetartalom ellenére is vonzóbb lehetne, hiszen tonnánként 30-40 dollár tisztítási költséget lehet spórolni vele - érvel az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA). Az amerikai szója festékanyagokban is gazdagabb, ami szélesebb felhasználási lehetőséget kölcsönöz neki az élelmiszeriparban.


Csakhogy Kínában tiltják a GMO-k termelését és élelmiszeripari felhasználását. És van még egy bökkenő: az Egyesült Államok és Kína között kibontakozó kereskedelmi háború. Peking folyamatosan keresi az alternatív szójabeszerzési lehetőségeket, ami kedvez Oroszországnak, utóbbitól máris 800 ezer tonna szóját vásároltak. A fogyasztói igények azonban gyorsabban nőnek a szójalapú élelmiszerek iránt, mintsem azt a nem-GMO-források követni tudnák, ezért lehetséges, hogy a GM-mentes szója belátható időn belül kikerül a "háborús" termékek köréből.

Az állatok igényeiről se feledkezzünk el. Kínában évente 4-6 millió egyeddel nő a sertésállomány, miközben a baromfi-fogyasztás is bővül. A takarmányipar fehérjeigényét az ázsiai országban is szabad génmódosított szójával fedezni, ami pedig a brazil export fellendülését hozhatja az idei évben. A brazilok pedig éppen mindenkori rekordot állítottak fel szójatermelésben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?